Szentes és környéke

2012.01.06. 21:30

Szabó Róbert, Szentes újságírója emlékére

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte volna február 6-án. A minap kilépett az élők sorából.

Bálint Gyula György

Küzdő ember volt, a nyugalmat nem ismerte. Szentes vonzásában élt, írt, vitatkozott és sokat töprengett. A vérbeli újságíró nehéz terepen is tud tájékozódni, a harci zaj munkára ösztönzi, és nincs ideje félni sem a parancsolóktól, sem a kimondott, a leírt, a világgá kürtölt szótól.

A Csongrád Megyei Hírlapot Hódmezővásárhelyen, majd Szegeden szerkesztették, Szabó Róbert élete végéig szentesi polgár maradt. Naprakész helyismerettel élt, ez adott neki erőt és egyben biztonságot. A higgadtságot úgy viselte, mint a középkori lovag a páncélját. A közelharcban régen is, most is sérülékennyé válhat az ember. Látszólag nyílt és álcázott érdekek közt kereste ő is a járható utat a Kádár-korszak nehéz, majd enyhülő szakaszában. A sors megadta neki, hogy lássa, miként tudtunk élni a demokráciának nevezett szabadsággal az elmúlt két évtizedben.

A múlt század 60-as éveiben megyénként egy napilap jelent meg, kivéve Csongrád megyét, itt a szegedi Délmagyarország és a megyei lap több, élvezhetőbb információt kínált az országos átlagnál. A szentesieknek ez sem volt elég. Akkoriban ezer főnyi értelmiségi munkálkodott Szentesen, ebben a kedvező helyzetben Szabó Robi élére állt a kezdeményezésnek, legyen helyi újság. A helyi hatalom nem állt ellen, a megyei és az országos vonakodott, mégis sikerült. 1968 áprilisában megjelent a Szentesi Élet első száma. Erdei Ferenc A város és vidéke című szociográfiájában (1971) bátorította a szerkesztőséget: legyenek szókimondóbbak és érdekesebbek.


Sok kollégánk a nyugdíjas kort se éri meg. Robi hosszú és tartalmas éltéhez az is hozzájárulhatott, hogy a vízi sportnak, jelesül a vízilabdának nemcsak szerelmese, hanem örökifjú játékosa volt. Robi! A bíró lefújta a meccset. Te jól, bölcsen tudtad: a nagy mérkőzés egyszer véget ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!