Szentes és környéke

2019.09.05. 17:31

Szelfipont lett a szentesi fényírda

Szelfírdává változott Szentesen a Fridrich Fényírda. Az épület festett homlokzata előtt szelfipontot alakítottak ki. Azt remélik, a fotópont növeli Szentes turisztikai vonzerejét a benti, a századelő hangulatát bemutató fényírdával együtt.

M.A.

Érdekes színfolttal gyarapodott a város, a Fridrich Fényírdánál már nem csak bent, hanem kint is lehet fényképezkedni. A megújult műtermet idén márciusban adták át újra a nagyközönségnek, akik azóta saját portréjukat is elkészíthetik a század eleji technikával. A „Frici" ezzel Magyarország egyetlen működő fényírdája lett, a homlokzatra felkerült díszes falfestéssel pedig még ennél is egy picivel több.

Azt remélik, hogy a turisták is felfedezik maguknak az új fotópontot. Fotó: Majzik Attila

Azt remélik, hogy a turisták is felfedezik maguknak az új fotópontot. Fotó: Majzik Attila



A festmények társaságában remek önarcképek készülhetnek, így a fényírda szelfírdává változott: míg az épület belsejében korhű ruhákban élhetik át a századelő hangulatát a fotóművészet korabeli eszközeivel a látogatók, addig a festett homlokzat előtt egy nem mindennapi környezetben készíthetnek egyedi képeket.


– A Koszta József Múzeum ezzel a fotóponttal kívánja segíteni Szentes turisztikai célkitűzéseit. Az országban nem volt még olyan múzeumi program, ahol a múlt és jelen közötti hídépítés, mint kultúrközvetítői folyamat, ennyire közel tudna kerülni a látogatókhoz – mondta el Farkas László Róbert, a múzeum vezetője. – Bent a Trianon előtti időket hozzuk elő a szakembereink segítségével, ott igazi fotókat készíthetnek a látogatók. Kint a látogatók immár szelfizhetnek a belvárosban, megörökíthetik, hogy itt jártak, a lokálpatrióták pedig a közösségi felületükön megosztva ezzel üzenhetik a nagyvilágnak, hogy Szentesen élni jó – beszélt az új fotópont kialakításának indíttatásáról az intézményvezető.

 

Azt remélik, hogy a turisták is felfedezik maguknak az új fotópontot. Fotó: Majzik Attila

Azt remélik, hogy a turisták is felfedezik maguknak az új fotópontot. Fotó: Majzik Attila


Szirbik Imre polgármester a szelfírda turisztikai szerepét méltatta. – Ezzel sok szentesinek és idelátogatónak egy olyan pontot adtak, ami kicsit más, ilyen nemigen van, ebben picit megint önállót alkottunk – fogalmazott a városvezető.


A fotópontot stílszerűen egy szelfivel avatták fel, az első önarcképet Szabó Dénes Kristóf, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szakmai részlegvezető régésze – és nem mellékesen Fridrich János barátjának, Tokácsli Lajos szentesi festőművésznek a dédunokája – készítette a polgármesterrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!