Szentes és környéke

2015.05.15. 23:17

Szentes kapott egy új tavat meg egy hegyet

Szentes - Rendbe hozták Szentesen a Rákóczi utcai szeméttelepet. A helyszínen egy valóságos hegy alakult ki, valamint egy tó. Ez utóbbi állítólag itt volt már korábban is, éppen a szemét temette be.

Králik Emese

– Ugye, milyen jó? Szentesnek most már van egy hegye, mellé még egy tavat is kaptunk! Csak azt tudnám, mi a fene lesz vele, meddig marad ez itt? – kérdezte félig tréfásan, félig komolyan egy kerékpárral elhaladó férfi a régi Rákóczi utcai szeméttelepnél. A terület rekultivációjáról többször írtunk. A munkák során a hulladékot kitermelték, rostálták, tömörítették, szigetelt depóniába rendezték, megvizsgálták, melyik a hasznosítható belőle, és melyik nem. Csakhogy azon a helyen, ahonnan a szemetet kibányászták, egy tó keletkezett. Az egyik oldalán az út halad, két oldalról lakóházak veszik körbe, a negyediken a már említett hegy magasodik.

Nem új ez a tó, régen is itt volt - állítják a szakemberek. Háttérben a depónia. A szerző felvétele

Nem új ez a tó, régen is itt volt - állítják a szakemberek. Háttérben a depónia. A szerző felvétele
Az ügyről testületi ülésen is szó esett. Azt olvasóink is szeretnék tudni: örökre ott marad a váratlanul kialakult vízfelület? Ha igen, nem okozza majd a környék süllyedését? Ha pedig nem, honnan szerzik a hatalmas mennyiségű földet, amellyel betemetik? A domb a hajléktalanszálló kerítésénél tornyosul, félő, hogy az ingatlanra vezeti majd a csapadékvizet, jelezték a helyiek.

Ez biztosan nem történhet meg, nyugtatta meg a közvéleményt a munkálatokat kézben tartó DAREH Önkormányzati Társulás projektvezetője, [namelink name="Hagymási László"]. A lerakó felszínéről lefolyó csapadékvizet a depónia köré épített, megfelelő kapacitással rendelkező földmedrű övárok gyűjti össze a vízjogi engedélyben előírtak szerint, közölte. A tó ügyét is elrendezik, ígérte. Méghozzá úgy, hogy ott marad, hiszen állítólag korábban is ott volt.

– A hulladékot egykor egy felhagyott agyaglelőhely gödrébe hordták. Azzal, hogy most kitermelték onnan a szemetet, tulajdonképpen visszaállt az évtizedekkel ezelőtti, a feltöltés megkezdése előtti állapot. Az önkormányzat jelzésére a társulás, a kivitelező és az illetékes hatóság folyamatos egyeztetés során keres megoldást a kérdésre, a terület rendezése vizes élőhely kialakításával valósulhat meg. Amint az erre vonatkozó hatóságiengedély-módosítás rendelkezésre áll, indulhat a munka – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!