Szentes és környéke

2012.07.05. 20:51

Szentes, Makó: ki lesz a kórházigazgató?

Makó, Szentes - Eredménytelennek nyilvánította a szentesi és a makói kórház főigazgatói pozíciójára kiírt pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 30 napon belül újabb forduló kezdődik. A hivatalban lévő vezetők is pályáztak – még nem kaptak hivatalos értesítést a döntésről, nem nyilatkoznak.

R. Tóth Gábor

35-ből 11 magyarországi fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára ír ki új pályázatot 30 napon belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), miután a március 30-áig leadott kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmadát eredménytelennek nyilvánította szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az első körben, januártól államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pozíciójára beküldött pályázatokat a formai ellenőrzés után három, 5-5 tagból álló bizottság bírálta el. A GYEMSZI ezután megküldte javaslatát az emberierőforrás-miniszternek, ő nevezi ki az új kórházvezetőket.

Például Deszken is: a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházát 8 éve vezető [namelink name="Dr. Bálint Beatrix"] sikeresen pályázott. Nincs eredmény azonban az államtitkárság tájékoztatása szerint a szentesi Dr. Bugyi István és a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban, 30 napon belül újabb forduló következik. A GYEMSZI-től korábban hiába kérdeztük, hányan jelentkeztek a vezetői posztokra, a pályázat titkossága miatt elvben a kórházakban sem tudhatták, kik kandidálnak. De az biztos: a szentesi intézményt 5 éve irányító [namelink name="Várkonyi Katalin"], és a Makón 8 éve hivatalban lévő [namelink name="Baráth Lajos"] is újrázni akart.

A GYEMSZI sajtóosztályától tegnap nem sikerült megtudnunk, hányan indultak a posztért, mik voltak a mérlegelés fő szempontjai és mi az eredménytelenség oka – elektronikus levélben csak a szaktárca döntését ismertető sajtóközleményre hívták fel figyelmünket. Egyelőre az intézményvezetők is csak a sajtóból tájékozódhatnak. [namelink name="Cseh-Lakos Ilona"], a szentesi kórház sajtószóvivője közölte: a főigazgató nem kíván nyilatkozni, amíg nem kapta kézhez a hivatalos döntést. Várkonyi Katalint a megyei közgyűlés választotta az intézmény élére, s bár mandátuma tavasszal lejárt, újabb megbízást kapott, amely „eredményes főigazgatói pályázatig" él.

Hivatalos értesítés hiányában nem kommentálta a döntést Baráth Lajos, a makói kórház első embere sem. – Teszem a dolgom, amíg vezetői megbízatásom megvan – határozatlan időre szól. Sem a kor, sem más nem befolyásol – fogalmazott a 60 éves főigazgató.

Korhatár
A győztes kórházigazgatók között nincs 62 éven felüli orvos. Ennek azért van jelentősége, mert [namelink name="Matolcsy György"] nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10–11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik. [namelink name="Giró-Szász András"] kormányszóvivő később azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a döntés. [namelink name="Szócska Miklós"] egészségügyi államtitkár később leszögezte: „nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!