Szentes és környéke

2015.04.24. 22:10

Szentesi állami céget is éget a brókerbotrány

Szentes - 75 millió forintnyi értékpapírjához nem tud hozzájutni a brókerbotrány miatt a szentesi DABIC Nkft. Ez a teljes tartaléka. A cég többségi tulajdonosa 2013-ban az állam lett. Tavaly új vezető jött, döntött a 75 millió befektetéséről, majd ment. A kisebbségi tulajdonosok már akkor is dühöngtek.

Bakos András

 Fedezet nélkül

A Hungária Értékpapír Zrt.-nél történteket a portfolio.hu úgy foglalta össze, hogy egy saját tőkével nem rendelkező, vállalt tevékenységét nem végző cég milliárdos nagyságrendben bocsátott ki kötvényeket 2012 óta. A fedezet a jövőbeni üzleti tevékenység eredménye lett volna. Biztosíték, ingatlanvagyon sehol. A portfolio.hu nem érti, ki és miért vette meg ezeket az értékpapírokat: miből gondolta bárki, hogy egy nullás cég éves szinten 10 százalékos kamatokat fizet ki milliárdos nagyságrendű adósságra.

A gazdasági válság idején is nyereséget termelt a szentesi Dél-alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. Ez egy laboratórium, amelyet 1997-ben alapítottak a megyei és a szegedi önkormányzattal, a kamarákkal, kutatóintézetekkel közösen a megye legnagyobb agrár- és élelmiszer-ipari cégei: a Pick, a KITE, az Árpád-Agrár, a Hungerit, a Hód-Mezőgazda és a Pankotai Agrár Zrt. A labor nagyrészt e cégek áruit vizsgálja, hogy az esetleges hiba még a szállítmány exportja előtt kiderüljön. A többségi tulajdonos a megyei önkormányzat volt, de ezt a hányadot nagyrészt 2013-ban államosították. A többi alapító – köztük a megrendelők – kisebb részben máig tulajdonosai a cégnek, de a megyének is maradt 0,26 százaléka.

Ugrott a tartalék

A megyei közgyűlés elnöke, Kakas Béla így értesülhetett arról, mi történt. A jövő keddi ülésre készített, interneten már elérhető előterjesztésében arról tájékoztatja a közgyűlést, hogy a DABIC Nkft. érintett a brókerbotrányban. A cég „azóta lemondott ügyvezetője, [namelink name="Hujber Lajos "]a társaság 75 millió forint összegű, hosszabb távra lekötött eredménytartalékát a taggyűlés és/vagy a felügyelőbizottság hozzájárulása nélkül felbontva értékpapírokba fektette a Hungária Értékpapír Zrt.-nél nyitott értékpapír számláján.

A Magyar Nemzeti Bank a Hungária Értékpapír Zrt.-nél tapasztalt visszaélések okán a zrt. számláit zárolta, és az ügyfelek, így a DABIC Nkft. pénzeszközei feletti rendelkezési jogát is felfüggesztette". Az elnök információi szerint most azt sem lehet tudni, hogy az értékpapírok maradéktalanul megvannak-e, és hogy az elindult vizsgálatok után a DABIC veszteséges lesz-e.

A cég mostani ügyvezetője nem nyilatkozik. Azt, hogy mi történt, mégis lehet rekonstruálni, a labor sorsában érintettekkel folytatott háttérbeszélgetések alapján.

Mindenki ment

A DABIC többségi, állami tulajdonrésze fölött az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. rendelkezett. Információink szerint tavaly tavasszal a zrt. több, a DABIC életét érintő határozatot is keresztülvitt: menesztette a könyvvizsgálót, a felügyelőbizottságot leváltotta, végül az ügyvezetőt is, aki 2004 óta ott dolgozott: Frank Lászlót. Ekkor, április 14-én jött Hujber Lajos.

A kisebbségi tulajdonosok – a cég tulajdonképpeni megrendelői – mindennek nem örültek, de sok lehetőségük nem volt a tiltakozásra. Az új ügyvezető a már említett 75 milliót, amely információink szerint a teljes tartalék, értékpapírba fektette. Ez nagy pénz, hiszen a DABIC honlapján az áll, a társaság törzstőkéje 57 millió 530 ezer forint. Azt lapunk is megírta, amikor tavaly év végén az ATEV-nél vizsgálat kezdődött. Ennek a folyamatnak Szentesen is lett eredménye. Úgy tudjuk, év végén egy taggyűlésen Hujber bejelentette, hogy egészségi állapotára való tekintettel lemond az ügyvezetői posztról. Ekkor a zrt-től fölkérték Frank Lászlót, hogy ismét vezesse a céget...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!