Szentes és környéke

2013.06.20. 19:04

Szeretettel a szeretetért küzdenek már 50 éve

Szentes - Alapításától mostanáig 750 gyermek útját egyengették a Rigó Alajos Gyermekotthonban, amely idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Régen még disznót is vágtak az udvaron, hogy a gyerekek lássák, honnan kerül a tányérjukra a hús, manapság viszont az iskolakerülés, a drogok és a bűnözés elleni küzdelemre kell fókuszálniuk a pedagógusoknak. <br>

Delmagyar.hu

A szeretett személy szeretetéért mindenre képesek, ez a legfontosabb motiváció az otthonlakó gyermekek számára – hangzott el a Rigó Lajos Gyermekotthon fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett múlt pénteki ünnepségen. A jubileum kapcsán lakásotthonokban a gyerekek maguk festették ki a szobáikat. Ez volt a felajánlásuk az évfordulóra. Amikor a sajátjukkal készen voltak, akkor besegítettek a másik lakásotthonban. Emellett gálát rendeztek, fotókiállítás nyílt, illetve emléktáblát is avattak az intézményben, ahol a gyerekek táncbemutatóval is kedveskedtek a meghívott vendégeknek.

A jóslat

Már nyugdíjas, de táncot oktatni még mindig visszajár a gyermekotthonba Lakos Ferencné, aki az ünnepség táncbemutatója előtt egy meseszerű történettel kedveskedett az érdeklődőknek. Elmondta, hogy fiatal korában jósnál járt, aki azt jövendölte neki, hogy egy férfi fogja meghatározni az életét. Pár évvel később egy úriember megállította az utcán, hogy van már egy nevelőotthon Szentesen, és azt kérdezte, tanítaná-e táncra a lakóit. Piroska igent mondott, és ennek már 40 éve. Az úriember pedig az otthon névadója, Rigó Alajos volt.  

A maguk mögött hagyott fél évszázadról Maczelka Lászlóné család- és utódgondozó előadásában elmesélte, hogy 1963. március elsején érkezett meg az első két állami gondozott fiú az akkori tanyai kollégiumba, és őket több mint 740 gyermek követte az évtizedek során. A szegényes körülményeket a gondozók elhivatottsága ellensúlyozta: a nevelők régen még disznót is vágtak az udvaron, hogy a gyerekek lássák, honnan kerül a tányérjukra a hús. A Deák Ferenc utcából olykor költöznie kellett az otthonnak, így egy időre például a mai Páter-ház is menedékként szolgált a szülők nélkül maradt fiataloknak, akik véglegesen 1994-ben vehették birtokba a nekik emelt épületegyüttest. A folytonosságot a pedagógusok mellett Berényi Katalin doktornő jelentette és jelenti, aki már 38 éve segíti a gyengélkedő gondozottak gyógyulását.

Amíg a visszaemlékezést hallgattuk, két olyan mondat is megütötte a fülünket, ami minden jellemzésnél beszédesebben árulkodott arról, milyen szívfacsaró tud lenni a munka és a lét egy gyermekotthonban. Épp a fent már idézett szeretetéhségről volt szó, amikor egy közelben ülő dolgozó azzal sóhajtott fel, hogy „nap mint nap próbálták szeretni a lakókat, de ők nem mindig hagyták". Aztán amiatt kellett félbeszakítani a szakmai előadást, mert telefonhívás érkezett, hogy 18 külföldi kiskorút azonnal el kellene helyezni az otthonban, de szabad férőhely a 66 gyermeket ellátó otthonban egy sincs.

Csökken a 3 év alatti gondozottak száma, és ez jó, mert az első és legfontosabb kötődések ebben a korban alakulnak ki – kezdte előadását Dávid Zoltán, az otthon szakmai vezetője, aki ezzel a megállapítással szinte végére is ért a pozitívumok felsorolásának. – Az elmúlt évtizedben duplájára nőtt a bűncselekménnyel gyanúsított otthonlakó, és ötszörösére emelkedett a szökött gyermekek száma. A 66 gondozottunk közül 49-et a családból emelték ki, 14 pedig a nevelőszülőktől került vissza az otthonba. A legtöbben pszichiátriai kezelés alatt állnak, csupán negyven százalékuk nem küzd problémákkal. A Rigó lakóinak harmada volt már gyanúsított büntetőeljárásban, de ezeknek az ügyeknek csak töredéke vagyon elleni bűncselekmény. Legtöbbjüknek azért lesz priusza, mert szóváltás után elcsattan egy-egy pofon, és a garázdaságot a törvény szigorúan bünteti. Szinte mindennapos feladatot jelent az intézmény 39 dolgozójának az iskolakerülés és a drogok elleni küzdelem, ami nagyon nehéz, hiszen például a dizájner drogok többsége nincs tiltólistán, ezért hiába fordulunk a rendőrséghez, végül rendre magunkra maradunk – mondta Dávid Zoltán. Hozzátette, a 19 éves épület sem felel már meg a szakmai elvárásoknak: olykor káoszt eredményez, hogy az otthon lakóinak más oktatási intézménybe kell járniuk, és a szabadidő hasznos eltöltéséhez sincsenek meg a feltételek, mert a szűk, kibetonozott udvar közösségi programokra nem alkalmas.

Felülvizsgálat

Az önkormányzat májusban jelezte a megyei kormányhivatal illetékeseinek, hogy a Rigóban elhelyezett speciális szükségletű fiatalokkal kapcsolatosan egyre több probléma jelentkezik. Azt kérték, a hivatal vizsgálja felül a megszüntetett speciális szükségletű gyermekek ellátását biztosító intézmények újbóli beindítását. Rákérdeztünk, és a megyei kormányhivatal szóvivőjétől azt a választ kaptuk, hogy a jelzést megkapták, a probléma megoldásával összefüggésben a hatáskörükbe tartozó intézkedéseket megteszik. Hangsúlyozta, hogy a szolgáltató tevékenység ellenőrzését a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala a feladatkörében meghatározott módon évente elvégezi, de ez az ellenőrzés a jogszabály szerint csak személyi és tárgyi feltételek (pl. a munkavállalók képzettsége, a gyermekek elhelyezése) vizsgálatára terjed ki. A speciális szükségletű gyermekek ellátására a Dél- alföldi régióban, Bács-Kiskun megyében működő gyermekotthonokban van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!