Szentes és környéke

2012.08.29. 09:26

Szigorodik az állattartók felelőssége

Az állatok védelméről szóló törvény tovább szigorította az állattartók felelősségét.

Delmagyar.hu

Augusztus 1-jétől tilos a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig van lehetőség. Szintén újdonság, hogy az eb-, macska- és görény- kölyköket nyolchetes korukig kötelező az anyjukkal tartani.

Az új törvény szabályozza a kutya láncának hosszát is.

Az új törvény szabályozza a kutya láncának hosszát is.
Fotó: illusztráció.

2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónap áll rendelkezésére, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást, amiért 3500 forint kérhető az állat tartójától. Az összeg magában foglalja az eszköz árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Az új előírások értelmében kistestű kutyáknak (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kg) 15, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!