Szentes és környéke

2019.09.07. 15:12

Szobrot kaptak a bolgárkertészek Szentesen

A város fejlődését nagyban meghatározták a szülőföldjüket elhagyó bolgárok, akiket nyitott kapukkal fogadott a város.

M.A.

Újabb köztéri alkotással gazdagodott a város, Bulgária nemzeti ünnepén, szeptember 6-án avattak szobrot Szentesen. Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek alkotása a bolgárkertészeknek és utódaiknak állít méltó emléket.

A bolgárkertészek munkája alapozta meg a ma már nemzetközi színvonalú szentesi kertészetet. FOTÓ: MAJZIK ATTIL

A bolgárkertészek munkája alapozta meg a ma már nemzetközi színvonalú szentesi kertészetet. FOTÓ: MAJZIK ATTIL

A város fejlődését nagyban meghatározták a szülőföldjüket elhagyó bolgárok, akiket nyitott kapukkal fogadott a város. Szegváron és Szentes környékén 1875-től kezdve telepedtek meg, a helyiek tőlük tanulták meg a kertészkedést, amit azóta továbbfejlesztettek. A tiszteletükre állított szobrot – ami stílszerűen díszkáposzták között áll – szimbolikusan az erős szél leplezte le, ahogy Szirbik Imre polgármester fogalmazott: az a szél, ami a magot Bulgáriából idehozta.


A szobor avatásán részt vett Csavdar Petkov, a Bolgár Köztársaság budapesti nagykövetségének első titkára, külgazdasági attasé és dr. Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt elnök-vezérigazgatója is.


 

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!