Szentes és környéke

2009.03.11. 07:40

Szociális hitelprogramot indít Szentes

Szentes - A váratlanul nehéz anyagi helyzetbe került szentesieken próbál segíteni az a szociális hitelprogram, amelyet a helyi önkormányzat indít.

Szűcs Csaba

A felvehető összeg maximum 100 ezer forint. A kamatmentes kölcsönt 1 év alatt kell visszafizetni. Kíváncsiak voltunk, hogy más településen van-e ilyen kölcsön, ha pedig nincs, hogyan tudnak az önkormányzatok segíteni a pillanatnyi pénzzavarba került családokon.

Szociális hitelprogramot indít Szentes, amelyre az önkormányzat külön pénzösszeget különített el a költségvetésben.

– Azokon próbálnánk így segíteni, akik a szociális rendszerben különböző okok miatt nem tudnak részt venni, de esetleg olyan élethelyzetbe kerülnek, amelyre egy egyszeri gyorskölcsön megoldást jelentene – összegezte a program lényegét Szirbik Imre szentesi polgármester.

Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjétől megtudtuk: a szociális kölcsön a szociális törvényben semmilyen formában nem szerepel, azonban a jogszabály lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak arra, hogy saját rendeleteikben olyan segélytípusokat dolgozzanak ki, amelyekkel segíteni tudnak a nehéz helyzetbe került családoknak. Sokak gondjára sem a lakásfenntartási, sem pedig az adósságkezelési támogatás nem jelent megoldást, ezért döntöttek a városházán a kölcsön mellett – tette hozzá az osztályvezető.

A szociális hitel keretében maximum 100 ezer forintot lehet felvenni. Ez kamatmentes kölcsön, amelyet egy év alatt kell visszafizetni a városnak. Ha az igénylőnek közben valamilyen pénzügyi gondja támad, és nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, akkor a szociális és egészségügyi bizottság engedélyével meghosszabbítható a futamidő. Sőt nagyon indokolt esetben el is engedhető az összeg. A kölcsönt a szociálpolitikai osztálynál lehet majd igényelni. A rászorultságot közüzemi számlákkal, amennyiben pedig hitelelmaradásról van szó, a bank igazolásával kell bizonyítani. A hitel felvételéhez kezesre is szükség van. A szociális hitelt kérővel az önkormányzat kölcsönszerződést köt, amelyet a város részéről a polgármester ír alá.

A szomszédos Vásárhelyen nincs szociális kölcsön, de a helyi önkormányzat számos módon próbál segíteni a nehéz körülmények között élő családok helyzetén - tudtuk meg a polgármesteri hivatalban. A panelprogramban részt vevőknek például hosszú lejáratú kölcsönt nyújt a város, így biztosítva - saját egyharmada felett - a felújítás költségeinek lakókra háruló önrészét is. Emellett jelentős önkormányzati segítség még a munkahelyteremtő támogatás, amely keretében minden egyes új állás után 500 ezer forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást ad a helyi mikro, kis- és középvállalkozásoknak. A munkaadónak ehhez vállalnia kell, hogy regisztrált vásárhelyi munkanélkülit alkalmaz, a vállalkozás székhelyét öt éven belül nem költözteti el a városból, illetve a teremtett álláshelyet legalább három évig fenntartja. A támogatásnak köszönhetően Vásárhelyen eddig közel 700 új munkahely létesült. A gazdasági válság miatt azonban ezek megszűnhetnek, ennek elkerülésében is segít a város.

A munkahelyteremtő támogatásról szóló rendeletet tavaly év végén kiegészítették a gazdasági válság miatt szorult helyzetbe kerülő vállalatok számára juttatható munkahelymegtartó támogatás lehetőségével. Ennek keretében a napokban közel 40 millió forinttal támogatja az önkormányzat az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-t, amely a támogatásnak köszönhetően közel 260 munkahelyet képes megtartani.

Az önkormányzat a rendelkezésre álló erőforrások mellett tájékoztatással is igyekszik a rászorulók helyzetén javítani, legutóbb az áram- és gázszolgáltatónál igényelhető, védendő fogyasztói státusra hívták fel a lakosság figyelmét a város közmeghallgatásán.

Egy 2007-es törvény szerint a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő áram- és gázfogyasztók kedvezményt kérhetnek a szolgáltatótól. Rászorulónak minősül az, aki rendszeres szociális segélyt, ápolási díjat, időskorúak járadékát, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, otthonteremtési támogatást kap, vagy nevelőszülő. Vásárhelyen akár 4500, úgynevezett védett fogyasztó is lehetne. Ehhez azonban regisztrálnia kell magát a szolgáltatónál vagy az önkormányzat népjóléti irodájánál. Számlatartozás esetén a védett fogyasztó a tartozás mértékének és idejének függvényében két-, öt- vagy hathavi részletfizetést kérhet. Ezzel megakadályozható, hogy a szolgáltató kikapcsolja náluk az áramot. A szociálisan rászorulóknak vagy a fogyatékkal élőknek olyan lehetőségük is van, hogy a mobiltelefonos feltöltőkártyához hasonló áramkártyát vásároljanak, így csak annyit fogyasztanának, amennyi a kártyájukon van.

A megyehatáron túl

Kitekintettünk a megye határain túlra is. Provaznik Balázs, a kecskeméti önkormányzat családvédelmi osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, Bács-Kiskun megye székhelyén nem létezik a Szenteséhez hasonló szociális hitelprogram. Ellenben a város számos más módon igyekszik segíteni a rászorulókon: a szennyvízhálózatra való rácsatlakozáshoz például kamatmentes kölcsönt biztosít. A szegényebb családoknak erre a célra 60 ezer forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást ad. A város többek között természetbeni juttatásokkal is igyekszik könnyíteni a nehéz sorsú családok helyzetét: télen tűzifát osztanak, nyáron is biztosítják a gyermekek étkeztetését, illetve különböző szervezetekkel karöltve liszt- és élelmiszercsomagokat állítanak össze. Azokon pedig, akik valami okból nem tudják tovább fizetni felvett hiteleik törlesztőrészleteit, az adósságkezelés keretében kapnak gyors segítséget az önkormányzattól. Az osztályvezető hozzátette: Kecskemét képviselő-testülete 1993-ban megalapította a Városi Szociális Közalapítványt, amelytől a váratlanul nehéz helyzetbe került családok is kérhetnek segítséget. A beérkező kérelmeket az alapítvány kuratóriuma bírálja el, és dönt a támogatás mértékéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!