Szentes és környéke

2015.12.06. 20:24

Találkoztak a gyermekotthon lakói

A fiatalokat öt településen helyezték el, szombaton egy találkozót szervezett nekik az önkormányzat.

Králik Emese

– Szerencsére én már betöltöttem a 18. évemet, szakmát tanulok, gyakorlatra járok, így nekem nem kellett elmenni Szentesről, a páromhoz költözhettem – mondta könnyeivel küszködve Varga Erika.  Ő is a nyár végén leégett szentesi gyermekotthon egyik lakója volt. A fiatalokat öt településen helyezték el, szombaton egy találkozót szervezett nekik az önkormányzat. Ajándékot kaptak, a továbblépéshez szükséges tanácsokkal igyekeztek ellátni őket – sokszor könny csordult a boldog pillanatok közepette. Erika örömébe azért vegyült szomorúság, mert három hónap elteltével most láthatta először a testvéreit. Dékány Dóra Makóra került, visszavágyik a Kurca-parti városba, ahol szerinte sokkal jobbak voltak a körülmények. 

 

Egy napra ismét találkozhattak a gyerekek. Fotó: Králik Emese.

Egy napra ismét találkozhattak a gyerekek. Fotó: Králik Emese.


– Amikor innen 1500 kilométerre láttam az első internetes híreket, azt hittem, rossz tréfa, egy hack – emlékezett vissza [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester, aki a tűz idején nem volt a városban. A városháza referense, [namelink name="Bocskay István"]  arról beszélt a gyerekeknek, hogy melyek azok az apróságok, amelyek könnyebbé tehetik az emberi kapcsolatokat. A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány részéről [namelink name="Seres Antal"] zenész arról mesélt többek között, ő hogyan élte meg roma származását, hogyan lépett túl azon, amikor bántották ezért a kortársai. A ma már nyugdíjas Demeter Attiláné kezdeményezésére jött létre annak idején az intézmény. A gyerekeknek most azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy elfogadja őket a környezetük, nekik is lépéseket kell tenni. 

Sok a gond a háttérben


A háttérbeszélgetések során számos panaszt hallottunk. A város több módon próbált segíteni abban, hogy a gyerekeknek ne kelljen kiszakadni a korábbi környezetből – a fenntartó vásárhelyi tankerület mindent visszautasított. Bár állítólag megvan hozzá az anyag, mégsem fóliázták le a tetőt. Hét nevelő mondott fel eddig, a gyerekek anyagi gondokat tapasztaltak az ellátásuk során – hangoztatták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!