Szentes és környéke

2019.09.05. 19:38

Tolnay-díjas lett a főállatorvos

Rangos állami kitüntetéssel ismerte el az Agrárminisztérium Lehoczky János évtizedes magas színvonalú munkáját.

Bakos András, Majzik Attila

A Tolnay Sándor-díjat idén hárman szakembernek ítélték oda, a járási főállatorvos mellett Könyves László Péter, az Állatorvostudományi Egyetem egyetemi docense és Szentirmai István kerületi főállatorvos kapta meg az elismerést. Lehoczky János nem tudta augusztus huszadikán átvenni a díjat, így azt most a tiszteletére szervezett ünnepi munkaértekezleten adta át neki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-ellenőrző és Állategészségügyi Osztály járási főállatorvosa a szarvasmarha lábvég-betegségei, gyógykezelésük és megelőzésük, területen végzett úttörő munkájáért kapta meg a Tolnay Sándor-díjat. Lehoczky János Tótkomlóson született, az Állatorvos-tudományi Egyetemen szerzett állatorvos doktor szakon állatorvos doktor képesítést.


Több szakmai kiadvány társ-, illetve egyéni szerzője a szarvasmarha lábvégbetegségek, valamint a csülökkörmözés területén, a szarvasmarha tehermentesítő csülökkörmözést hazánkon kívül, Litvániában, Ukrajnában, Görögországban, Kazahsztánban, Szlovákiában és Lengyelországban is oktatta.

– Úgy hozta a sors, hogy a lábegészségügy került hozzám. Ez a fő veszteségforrás, ez az a terület, ahol a legtöbbet tudunk segíteni, mert a sánta tehén nem ivarzik, a sánta tehénnek nincs borja, így teje sem – beszélt munkája fontosságáról a díjazott. – Megtiszteltetés számomra ez a díj. Nagy szerencsém van, mert kiváló elődök, az állatorvos-tudomány ikonikus alakjai voltak előttem. Azt is megtapasztalhattam, hogy milyen, amikor szervezni kell az állategészségügyet, elég, ha csak egy madárinfluenza-járványra gondolni. Annak ellenére, hogy az embereknek nem tűnik annak, ez egy szép feladat – tette hozzá Lehoczky János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!