Szentes és környéke

2009.06.23. 23:00

Tóth Sanyié a főszerep a mozifilmben

Szentes - A szentesi romatelepen és a város környékén forgatja Vespa című mozifilmjét Groó Diána. Főszereplőt is itt talált a fiatal rendező: a 12 éves Tóth Sanyinak először az édesanyja sem hitte el, hogy gyermeke játszhatja el a robogót nyert cigány fiú történetét.

Bíró Dániel

Csapótól hangos mostanában Szentesen a berekháti romatelep: itt forgatja második, Vespa című nagyjátékfilmjét Groó Diána. A 36 éves rendező már tavaly nyáron eldöntötte, hogy a Kurca-parti városban veszi szalagra annak a cigány fiúnak a történetét, aki – a forgatókönyv szerint – egy sorsolásos játékon nyer egy Vespa robogót, és a cigánytelepről útnak indul érte a fővárosba, míg végül kalandok során át a nyereményét ugyan elveszíti, de már felnőttként tér vissza a falujába. A helyszínválasztás a rendező első asszisztensének, Banner Szűcs Lorándnak is köszönhető, aki szentesiként először szülővárosát ajánlotta a stáb figyelmébe. A külső környezet megfelelt az alkotóknak, de csak akkor vált biztossá, hogy a berekháti telepre költözik az 50 fős stáb, amikor a főszereplőt is megtalálták a Lavotta utcában.

Groó Diána a szentesi romatelepen találta meg Vespa című mozijának főszereplőjét, a 12 éves Tóth Sándort. A szerző felvételei

Groó Diána a szentesi romatelepen találta meg Vespa című mozijának főszereplőjét,
a 12 éves Tóth Sándort. A szerző felvétele

– Első látogatásaink egyikén megkértük a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, Faur Zoltánt, hogy mutasson be nekünk néhány telepen élő kisgyereket. Így találtunk rá Tóth Sanyira, aki minden elvárásnak megfelelt. Elmentünk az ország más vidékeire is, nehogy elhamarkodjuk a döntést, de a többi szereplőválogatás után egyértelművé vált, Lali szerepére ő a legalkalmasabb – mondta lapunknak Groó Diána. A rendező elárulta, Sanyi személyisége annyira magával ragadó, hogy bizonyos jeleneteket az ő életéhez igazítottak.

A filmkészítőket a szentesi strand kempingjében és a Páter Házban szállásolták el. A berekháti telep szinte összes lakóját bevonták a forgatásba, így nem csoda, hogy ottjártunkkor is mindenki készségesen segített, hol találjuk a stábot. Rögzítettek snitteket a szegvári vasútállomáson, amit a jelenet kedvéért berekhátira kereszteltek át, és dolgoztak már a Hékédi úton, valamint a Damjanich tagiskolában is. Tegnap a lapistói úton több jelenetet vettek fel: a vadnyulak száguldását például 3 kamerával igyekeztek rögzíteni.

50 fős stáb 3 hétig forgat Szentesen.

50 fős stáb 3 hétig forgat Szentesen. A szerző felvétele
A szentesi felvételek még két hétig eltartanak, utána Budapestre költözik a stáb. A filmet jövő februárban, a filmszemlén mutatják be a közönségnek.

A kisfiú angyal lesz az iskolában

– Először azt hittem, lódít a Sanyi, amikor azt mondta, ő játszhatja a főszerepet a filmben. Megrökönyödtem, amikor kiderült, tényleg őt választotta a Dini - mondta Lakatos Györgyné. A büszke anyuka elárulta, 12 éves kisfiáról osztálytársai és tanárai sem hitték el, milyen feladatra kérték föl - az iskolába igazolást is kellett vinnie róla. Sanyinak nincs testvére, édesanyját közmunkásként foglalkoztatják a városellátó intézménynél, nevelőapja munkanélküli. Az asszony szerint hiába pezsdítette fel a romatelep életét a forgatás, nem mindenkinek őszinte a mosolya, vannak irigyeik is. Sanyit cimborái is állandóan faggatják, mit kellett tennie a kamera előtt. Tegnap például a sminkelés kellemetlenségeivel ismerkedett: vérző sebet kapott az arcára. - Szófogadó voltam, ennyi az egész - szerinte csupán ennek köszönheti a főszerepet. Tanárainak is hálás. - A suliban olyan leszek, mint a kisangyal, mert átengedtek biológiából - ígéri, miközben az újabb forgatási helyszín, egy napraforgótábla felé battyogunk. Azt állítja, a szövegtanulással nincs gondja, tíz perc alatt bebiflázza, amit kell. Olyan jelenete nincs, ami előtt ne izgulna, de vissza alig nézi őket. Talán majd most, mert sebhelyes arcára maga is kíváncsi.

Vérző sebet festettek a főhős arcára.

Vérző sebet festettek a főhős arcára. A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!