Szentes és környéke

2016.11.25. 16:59

Tudatos vásárlásra tanít a szentesi iskola

Szentes - Ha takarékoskodunk, és figyelünk a jogainkra, tudatos fogyasztóvá válunk. A szentesi Zsoldos-középiskola mindezt tanítja is a diákjainak. Ezt a munkát most oklevéllel ismerték el.

Králik Emese

– Tisztában kell lennünk azzal, hogy vásárlóként milyen jogok illetnek meg minket. Ha nem tetszik egy áru, például tudnom kell, hogy kicseréltethetem-e – így foglalta össze a szentesi Zsoldos- középiskola egyik diákja, [namelink name="Török Richárd"]  azt, hogy szerinte mit jelent tudatos fogyasztónak lenni. Az intézmény már a Tudatos fogyasztásra nevelő iskola címet viselheti, amelyért az egyik pedagógus, [namelink name="Ollai Julianna"] pályázott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felhívására.


– Többször rendeltem internetről, a szállítással kapcsolatos információkat nagyon figyelem – vette át a szót [namelink name="Bozó Martina"]. – Csak hazai honlapról vásárolok, és mindig elolvasom az értékeléseket. Jó jel, ha a korábbi vásárlók elégedettek. Egyszer megjártam egy külföldi webes áruházzal. Kifizettem a terméket, de nem érkezett meg.


– Élelmiszereknél mindig át kell böngészni az összetételt, üdítőt 40-50 százalékos gyümölcstartalom alatt nem is érdemes levenni a polcról – szögezte le [namelink name="Vigh Mátyás"]. A kereskedő szakos fiatalember azt is elmondta: nem véletlenül rendezik át az áruházak időnként az eladóteret. Keresgélés közben valószínűbb, hogy olyat is  kosárba teszünk, amit nem is terveztünk. – Tanulunk erről a technikáról, és mi is beleesünk néha ebbe a hibába – nevettek a többiek. – Főleg a ruhaboltban! – vágták rá a lányok.


Az iskola minden képzésbe igyekszik becsempészni a tudatos fogyasztói magatartásra való nevelést – mondta [namelink name="Pintér Etelka"] igazgató. Gyakorlatias módon nevelik a diákokat erre. Például elmennek együtt a termelői piacra, hogy a kereskedőktől hallják, milyen panaszokkal élnek a vevők. Mivel a tizen- és huszonéves generáció, amit lehet, interneten intéz, a netes vásárlás veszélyeire is felhívják a figyelmüket.


Az elismerő oklevelet szerdán [namelink name="Keszthelyi Nikoletta"] fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át az iskola vezetésének. A diákokat arra biztatta: látogassanak el a fogyasztóvédelmi hatóság műszaki és vegyipari laborjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!