Szentes és környéke

2009.02.11. 20:23

Új segítség a vállalkozásoknak

Szentes - A gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében együttműködésre hívta a helyi vállalkozásokat Szentes önkormányzata. Cél: a versenyképesség megőrzése és a munkahelyek megvédése. A városban közel 3000 vállalkozás működik.

Szűcs Csaba

A gazdasági válság hatásai nem kerülték el Szentest sem, ezért a versenyképesség megőrzése, s a munkahelyek megvédése érdekében együttműködésre kérte az önkormányzat a településen működő közel 3000 ezer vállalkozást. Ezek megmaradását és fejlesztéseit – a már meglévő kedvezmények mellett – folyamatos hírlevelekkel, aktuális gazdasági információkkal, pályázati tanácsadással, esetenként pedig anyagi támogatással is igyekszik elősegíteni a város.

– A helyi vállalkozói szférával elengedhetetlen az együttműködés, a város szociálpolitikájának az alapja ugyanis a munka: azaz minden ember rendelkezzen saját jövedelemmel, ne szoruljon rá az állam és az önkormányzat segítségre, amely egy kiszolgáltatott állapotot jelent – halljuk Szirbik Imrétől, Szentes polgármesterétől.

A Kurca-parti település képviselő-testülete korábban biztosította, hogy a 2 és fél millió forint alatti éves forgalmat bonyolító vállalkozásoknak nem kell iparűzési adót fizetniük. A döntés 1500 vállalkozás életét tette könnyebbé. Fejlesztéseknél pedig az építményadó 95 százalékának befizetése alól mentesül a beruházó, továbbá kedvezményesen lehet telekhez jutni az ipari parkban. A város egyik célkitűzése, hogy az egyik helyi vállalkozás tudjon munkát biztosítani a másiknak.

A szentesi HK-Ceram Kft.-t súlyosan érinti a válság, a kiutat a fejlesztésben látja. Fotó: Tésik Attila

A szentesi HK-Ceram Kft.-t súlyosan érinti a válság, a kiutat a fejlesztésben látja.
Fotó: Tésik Attila

Az együttműködésben részt vevő Piramis Áruház a régióban elérhető korszerűsítési és munkahelymegtartó pályázaton indul. Az üzlethelyiséget a tulajdonos a várostól bérli, ezért ha megkapják a támogatást, a beruházáshoz szükséges önrészhez az önkormányzat is hozzátesz. Az összeget ugyanis egyedül nem tudnák előteremteni.

Sebők Imre, a szentesi HK-Ceram Kerámiagyártó Kft. ügyvezetője elmondta, a válság komolyan érinti az ágazatot, de mindenképpen megtartják 57 dolgozójukat. Sőt egy 1000 négyzetméteres új csarnokot szeretnének majd építeni, amelyhez folyamatosan pályázati lehetőségeket keresnek, ebben a város is segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!