Szentes és környéke

2016.03.08. 11:09

Újváros lassan szellemfalu lesz

Eperjes-Újváros - Visszasírják az eperjes-újvárosaik azokat az évtizedeket, amikor még nagy élet zajlott a településrészen. Volt munka, óvoda, iskola, bolt, közösségi élet. Ma már alig lakik ott valaki. Az újvárosiaknak még egy kiló kenyér beszerzése sem egyszerű.

Kovács Erika

Megnehezítené az Eperjes külterületén, Újvárosban élők életét, ha a Pankotai Agrár Zrt. lezárná a településrészhez vezető üzemi utat, de megértenék. Állategészségügyi szempontból nem jó, hogy idegenek is járnak arra. Egyszer, még a rendszerváltozás környékén majdnem megtörtént a lezárás. Az emberek aláírást gyűjtöttek, és maradt minden a régiben.


– Így megy ez. Ha valamit szeretnénk, akkor aláírunk – mondta [namelink name="Bolfán Lászlóné"]. Legutóbb azért gyűjtöttek aláírást, hogy ne ritkítsák tovább a vonatjáratokat. A MÁV-val nehezebb dolguk volt, mint a Pankotával. Az utóbbi években már csak napi két vonat jár arra.

Bolfánné: Jó volt itt élni

Bolfán Lászlóné 1972 óta él Újvárosban. – A férjem és én is árvák voltunk. Ide jöttünk dolgozni, mert itt kaptunk szolgálati lakást és munkát. Akkoriban volt itt óvoda, iskola, bolt, ebédlő, KISZ-klub. Gyerekzsivajtól volt hangos a településrész. Szombatonként vacsorákat, lakodalmakat rendeztek. Jó volt itt élni. A rendszerváltozás Újváros életébe is fordulatot hozott. Az Antall-kormány alatt 250 ezer forintért vásárolhattuk meg a házakat. Tulajdonunk lett ugyan, de a munkalehetőség drasztikusan csökkent. Aki tehette, elment. Mi meg páran itt öregedtünk meg – mondta az asszony. Újvárosban régen 150-en is laktak, ma már alig harmincan. Főleg idősek, gyerek alig van. Őket a fábiánsebestyéni iskolabusz hozza-viszi. Merthogy ma már nincsenek gyermekintézmények, de a bolt is bezárt jó sok éve.

Innen elmenni sem lehet

– Innen Eperjesre vagy Fábiánsebestyénre eljutni, annak, akinek nincs autója, szinte művészet. Két vonat van, a fél 10-es és a háromnegyed 3-as. Busz egyszer áll meg Újváros szélénél, de csak hétköznap. Még szerencse, hogy az önkormányzat segít. Hetente kétszer jön a kisbusz. Orvoshoz, de bevásárolni is elvisz minket. Az iskolabuszra is felkéredzkedhetünk – mondta az asszony.


[namelink name="Bolfán Mária"], Bolfán Lászlóné lánya is Újvárosban él. Az 51 éves asszony közmunkás. A közlekedés miatt nem tud más munkát vállalni. – Szentesen volna állás, de nem tudok bejárni. Maradt Eperjesen a közmunka. Ha jó az idő, biciklivel megyek – mondta az asszony, aki Újvárosban nőtt fel, és el sem tudná máshol elképzelni az életét. Azzal is tisztában van, hogy ha akarna, akkor sem nagyon tudna elmenni, mert szinte eladhatatlanok a házak.


– A bevásárlás sem egyszerű. Nincs az, hogy eszembe jut valami, és elszaladok a boltba. Itt komolyan előre kell   tervezni – magyarázta az asszony.

Három kiló kenyér öt napra

Szabó Jánosné ottjártunkkor ért haza a napi egyetlen buszjárattal Fábiánsebestyénről. Kenyérért volt.


– Most három kilót vettem. Ennek elégnek kell lennie öt napra. Akkor megyek legközelebb bevásárolni – mondta. Szabóné azt is megemlítette, bár Szentes csak néhány kilométerre van, ha vasárnap meglátogatja a gyermekét, csak másnap tud hazajönni a vonattal.


Újvárosban a járda, az üzemi út, a vízhálózat és a közvilágítás is a Pankotai Agrár Zrt.-é. A mezőgazdasági cégnek fizeti az önkormányzat a közvilágítás díját, a lakosság pedig a vízdíjat. Az utat szívességből használhatják.


– Az üzemi út a keverőüzemhez vezet. Állategészségügyi szempontból nem jó, ha idegenek is használják, és itt most nem a helyiekre gondolok – mondta [namelink name="Földi János"], a zrt. vezetője. Példaként említette, előfordult már, hogy egy lakoshoz teherautóval érkezett a vendég, aki a trágyás kocsit az üzemi úton mosta le slaggal.


– Természetesen szóltunk érte. Attól nem kell tartania a lakosságnak, hogy lezárjuk az utat. Egyébként, ha nem lenne az üzemi út, akkor sem lennének elvágva az újvárosiak a külvilágtól. A két házsor között és a túloldalon is van olyan út, ahol be tud menni a mentő vagy a tűzoltó – mondta. Földi János hozzátette, együttműködésre törekednek a lakossággal és az önkormányzattal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!