Szentes és környéke

2008.05.30. 22:25

Ülve demonstráltak a tanárok

Szentes - Ülődemonstrációt tartottak tegnap a tanárok a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatói irodája előtt. A tízperces szünetekben így fejezték ki tiltakozásukat kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása miatt.

Blahó Gabriella

A drámatanár 28 éve tanít az intézményben, osztályfőnöke volt Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház leendő főigazgatójának. A megyei közgyűlés alelnöke szerint sokan vannak, akik értenek a drámatanításhoz.

A Horváth Mihály Gimnázium tanárai akkor döntöttek a tiltakozásról, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Inokai-Tóth László igazgató el akarja távolítani az intézményből Keserű Imrét. A drámatanár lapunknak elmondta: kedden négyszemközt még azt közölte vele a direktor, hogy jövőre 50-50 százalék az esélye, hogy elküldik az iskolából. Keserű megkérdezte, hogy miért akarják elbocsátani, de nem kapott választ.

Kollégái kérvényt fogalmaztak, hogy maradhasson. Velük csütörtökön közölte az igazgató, hogy Keserűnek mennie kell.

Az igazgatói iroda előtt a tanárok ülve demonstráltak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen Fotó: Blahó Gabriella

Az igazgatói iroda előtt a tanárok ülve demonstráltak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen
Fotó: Blahó Gabriella

Tegnap farmernadrágban és kispárnával érkeztek a gimnáziumba a tanárok, akik az igazgatói iroda előtt tartottak ülődemonstrációt – szigorúan a tízperces szünetekben. Ezzel azt hangsúlyozták, hogy nem sztrájkról, hanem csak tiltakozó megmozdulásról van szó. Megkérdeztük Inokai-Tóth Lászlót, mit szól a demonstrációhoz, szerettük volna megkérdezni azt is, miért nem taníthat jövőre Keserű a gimnáziumban, de közölte: nem nyilatkozik az ügyben. Azt azonban megjegyezte, az akció sérti az iskola munkarendjét, a „Betelt a keserű pohár" tacepaót el kell távolítani, és meg kell szüntetni a jogsértést.

Bedő Katalin, a szakszervezet titkára megjegyezte, nem történt jogsértés, mire Inokai-Tóth azt mondta, hogy az akciónak súlyos következményei lesznek. A még két hónapig hivatalban lévő direktor nem szerzett magának elismerést az iskolában. A küzdelem azóta tart, amióta a megyei közgyűlés leváltotta a korábban öt évre kinevezett Bácskainé Fazekas Mártát igazgatói tisztségéből, a gimit összevonta a közgazdasági szakközépiskolával, és tavaly egy évre megbízta a jelenlegi igazgatót.
Tegnap a nagyszünetben már több mint száz diák állt az igazgatói iroda közelében. A tanulók füzetből kitépett lapokra írták fel, hogy „Büszkék vagyunk a tanárainkra!" A direktor a demonstráció vége felé leült a tüntetők közé, de akkor már becsengettek, így a tanárok felálltak. Az igazgató utasította az iskolatitkárt, írja fel a tiltakozók nevét: 29-en tüntettek. E pedagógusoknak eljuttatott egy körlevelet, amiben fegyelmit helyezett kilátásba, de ezt senki sem vette át.

Keserű Imre Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház leendő főigazgatójának

Keserű Imre Alföldi Róbertnek (jobbról), a Nemzeti Színház leendő főigazgatójának is osztályfőnöke volt
Bedő Katalin szerint sem szakmailag, sem gazdaságilag nem lehet elfogadható módon indokolni Keserű Imre eltávolítását. Keserű óraadóként dolgozik, miután tavaly megszüntette a státusát Inokai-Tóth László. A drámatanár 28 éve tanít a gimiben, most heti nyolc órát tart, óránként bruttó 3500 forintért. Ha a színházi alapismeretek órákat mások viszik, a törvény szerint negyedmillióval többet kellene fizetni évente, mint az óraadó Keserűnek.

Keserű Imre: a HMG örökös tagja vagyok!

– Nem ért meglepetésként az elbocsátásom, de fáj – mondta lapunknak a drámatanár. – Diktatórikus módon próbálják vezetni az iskolát, a beosztott engedelmességét várják el tőlünk, és nem hagynak minket emberi módon dolgozni – sorolta. Szeretném, de nem tudom elhinni, hogy az eltávolításomnak nincsen politikai oka. A pedagógiai filozófiám politikasemleges – hangsúlyozta. Kollégáival az utóbbi egy évben a város jobboldali kötődésű pedagógusait kérték meg, vállalják el az igazgatóságot a gimiben, de nem akadt jelentkező. Keserű Imre torokszorítóan jó érzésnek nevezte kollégái szolidaritását.

Kovács Kálmán: Nem szólok bele

Kovács Kálmán, a jobboldali többségű megyei közgyűlés oktatási ügyekért felelős alelnöke azt hallotta, Keserű szervezte a tüntetést. Amikor tudósítónktól megtudta, hogy a drámatanár nem volt jelen a demonstráción, megjegyezte, attól még megszervezhette a tiltakozó akciót. Kovács Kálmán szerint hangulatkeltés folyik az iskolában. Keserű eltávolításával kapcsolatban azt mondta, nem tartja helyesnek, hogy a fenntartó megyei önkormányzat szakmai kérdésekben beleszóljon az iskola életébe, ezt az igazgató feladata irányítani. Hozzátette: Keserűről lehet tudni, hogy az MSZP-hez közel álló nézeteket vall, és szerinte sokan vannak Magyarországon, akik értenek a drámatanításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!