Szentes és környéke

2019.06.18. 21:15

Űr- és időutazásra csábít a szentesi múzeum

A Múzeumok Éjszakáján megnyílik a Koszta József Múzeum ,,Szojuz-36: Első magyar az űrben" című kiállítása a Megyeháza előtti főtéren.

Majzik Attila

A sajtó munkatársai most Szabó Attila, a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti gyűjteményének muzeológusa és Farkas László múzeumigazgató kalauzolásával beleshettek a készülő kiállítás kulisszái mögé. A rendhagyó tárlatvezetésen a múzeum vezetője kiemelte, a kiállítással egyszerre szeretnének tisztelegni Farkas Bertalan hetvenedik születésnapja és a Holdraszállás ötvenedik évfordulója előtt, valamint az első magyar űrhajós életútján keresztül megmutatni, miért fontos büszkének lennünk arra, hogy magyarok vagyunk.

 

Farkas Bertalan világűrt is megjárt személyes tárgyait is láthatják majd a látogatók. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA


A közönség elől egyelőre elzárt kiállítás tárgyak között sétálva Szabó Attila rengeteg, nem mindenki által ismert, de annál érdekesebb információt osztott meg, például hogy Farkas Bertalan űrutazása részben „önköltséges" volt, a szállást és az étkezést is a magyar államnak kellett állnia, de a szovjetek még a szkafandert is kifizettették – így kerülhetett az űrruha is a kiállítási tárgyak közé. Ahol többek között megtalálható Farkas Bertalan az űrállomáson viselt órája és ruhája is, sőt, még a Szojuz-36 rakéta indítókulcsa is.


Az űrhajós életét a gyerekkortól kezdve a kiképzésen át az űrutazásig bemutató kiállítás emellett a nyolcvanas évek életérzését is átadja, a tárlatra belépve például a kilövés rádióközvetítését hallhatjuk, bentebb pedig a korszak használati tárgyaiból láthatunk egy válogatást.


A kiállítás a Múzeumok Éjszakája szentesi rendezvényén, június 22-én, 19 órakor nyílik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!