Szentes és környéke

2010.04.26. 21:46

Vadak vesztőhelyévé váltak a fóliás öntözőcsatornák

Szentes - Eddig 48 vad pusztult bele abba a befóliázott öntözőcsatornába, ami tavaly készült el Szentes határában. Az illetékes vadásztársaság nem tesz feljelentést, megoldást szeretne, mert ha aszályos lesz a nyár, még több vad veszhet bele a 3 méter mély árokba.

Bíró Dániel

December dereka óta 11 őz, 5 mezei nyúl, 10 róka, 9 borz, 8 görény, 2 menyét, 2 sündisznó és egy patkány pusztult bele abba a Szentes környéki öntözőcsatornába, ami a tavalyi év végére vastag fóliaborítást kapott. Az állatok, ha már belementek, nem tudnak kimászni belőle. Az illetékes Új Barázda Vadásztársaság tagjainak 6 őzet sikerült időben kimenteniük a 3 kilométer hosszú, 2–3 méter mély árokból, de mára nekik is nyomuk veszett: a területről teljesen eltűntek az őzek és a ragadozók. A vadászok szerint annak tudható be a nagy veszteség, hogy a csatorna keresztezi a vadak útvonalát. A szörnyű halál mellett további gondot jelent, hogy – bár az állatok idővel alkalmazkodnak, és felismerik a veszélyforrásokat – nyáron, aszályos időszakban a vízzel telt árok odacsalja a vadakat, és akkor még több pusztulhat el.

Ember és vad számára egyaránt veszélyes lehet a befóliázott öntözőcsatorna. Fotó: Bíró Dániel

Ember és vad számára egyaránt veszélyes lehet a befóliázott öntözőcsatorna.
Fotó: Bíró Dániel

– Nem rendőrségi feljelentésen, hanem a megoldáson gondolkozunk, mert ez a vadpusztulás más, befóliázott csatornaszakaszokon is előfordulhat. Átjárókat és kijárókat szeretnénk létesíteni mihamarabb – nyilatkozta lapunknak Kovács György, a vadásztársaság elnöke.

– Teljesen elfogadott és jogszerű, hogy ott, ahol nagy a vízveszteség, fóliával bélelik az öntözőcsatornát. Korábban egy 500 méteres szakaszon végeztünk hasonló átalakítást, ott is elpusztult néhány vad, de idővel elkerülték azt a részt. Most mi is segítünk a vadásztársaságnak, hogy megoldást találjunk a problémára – mondta Ugrai Bálint, a Szentes környéki Vízgazdálkodási Társulat vezetője. A társulatnak az Árpád Agrár Zrt.-vel közös beruházása volt az árokszakasz szigetelése. Ugrai Bálint hozzátette, a most befóliázott szakasz emberek számára is veszélyes, ezért ki is fogják táblázni, nehogy bárki fürdeni akarjon a csatornában. Másutt, ahol van pénz rá, a fóliára betonburkolat is kerül, de Szentesen erre nem volt lehetőség. A város határában egyébként még 10 kilométer hosszú csatornaszakaszon lenne indokolt a fóliázás, mert szivárog az öntözővíz.

Több mezei nyúl is belepusztult már a befóliázott csatornába. Fotó: Bíró Dániel

Több mezei nyúl is belepusztult már a befóliázott csatornába.
Fotó: Bíró Dániel

Felhívtuk a területileg illetékes Körös–Maros Nemzeti Park igazgatóságát, ahol elismerték, egyre nagyobb veszélyt jelent a hazai vadállományra az árkok befóliázása, de ez a fajta szigetelés teljesen jogszerű. Mivel védett állat is van a Szentesnél elpusztult vadak között, vadvédelmi bírság kiszabása várható, de hosszabb távon abban látják a megoldást, ha az ilyen árokbélelések előtt vadrámpák építésére köteleznék a beruházó szervezeteket. Kerestük az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hátha meg tudják mondani, milyen következményei lehetnek ennek az esetnek, illetve mivel lehetne elejét venni az effajta vadpusztulásnak. A hivatal időt kért a válaszadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!