Szentes és környéke

2015.04.01. 10:02

Vegyszert találtak a szentesi paprikában

Szentes - Egy vizsgált szentesi paprika két olyan anyagot tartalmazott, amely nem engedélyezett, az egyik egy diklórfosz nevű rovarirtó szer.

Munkatársunktól

Vegyszermaradványokat találtak magyarországi áruházakban vásárolt paprikákban. A vizsgálatot a Greenpeace kezdeményezte, hét áruházban összesen 12 hazai és importterméket vettek március elején közjegyző jelenlétében, ezeket független laboratórium vizsgálta. A zöld mozgalom tegnapi budapesti demonstrációján jelentette be, hogy a vizsgált minták közül nyolcban összesen húszféle vegyszermaradványt talált. Egy vizsgált szentesi paprika két olyan anyagot tartalmazott, amely nem engedélyezett, az egyik egy diklórfosz nevű rovarirtó szer.

A Greenpeace budapesti rendezvényén a vegyszerezett paprikák veszélyére figyelmeztettek. Fotó: MTI

A Greenpeace budapesti rendezvényén a vegyszerezett paprikák veszélyére figyelmeztettek. Fotó: MTI
A szentesi paprika terméknevet levédető DélKerTész, illetve a Fruitveb szakmaközi szövetség elnöke, Ledó Ferenc azt mondta: a hozzájuk szállító termelők közül háromnak az áruja jöhet szóba, de a bizonyítás nagyon nehéz lesz. – Hivatalból vizsgálatot kértem, az eredménye jövő hétre meglesz, de eltelt majdnem egy hónap, szinte biztosan lebomlottak a vegyszerek. Értetlenül állok a dolog előtt, mert mindhárom gazda biológiai növényvédelmet folytat, a diklórfosz pedig válogatás nélkül megöl minden, tehát a hasznos rovart is. Az elmúlt évtizedben ilyen nem fordult elő – fogalmazott. Az eset megtépázza az irántuk való bizalmat, jelentette ki. Sokat segített volna, ha március elején azonnal visszajelzést kapnak, akkor még tudtak volna lépni, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!