Szentes és környéke

2015.04.22. 22:35

Visszaengedi a halat a horgászok többsége

Manapság a halak nem félnek horogra akadni. A horgászok többsége ugyanis megpuszilja a zsákmányt, fényképezkedik vele, lehet, hogy titokban még hármat is kíván, majd visszadobja a halat a vízbe. Megkezdődött az idei horgászszezon. <br>

Kovács Erika

Történelmi környezet várja Nagymágocson a horgászokat. A kastélyparkban található tónál március közepén kezdődött a szezon.

– A héthektáros Kastély-tóban mintegy 100-110 mázsa hal van. Idén tavasszal hatmázsányit telepítettünk. Nálunk az a szabály, hogy csak a 3,5 kiló alatti halakat lehet elvinni, ha megvásárolja a horgász. De a többségük nem nagyon él a lehetőséggel. A pecázás a lényeg – tudtuk meg a horgásztavat üzemeltető vállalkozás segítőjétől, Szilágyi Zoltántól.

A hal nem sokáig volt szárazon. Terek Roland és Rostás Bence visszaengedte a vízbe. A szerző felvételei

A hal nem sokáig volt szárazon. Terek Roland és Rostás Bence visszaengedte a vízbe. A szerző felvételei
[namelink name="Gera Zoltán"] vállalkozó. Azt mondja, számára a horgászat jelenti a kikapcsolódást. – Sokat dolgozom, nagy a vállalkozással járó stressz. De amikor kiülök a tópartra és horgászom, szinte megszűnik körülöttem a világ. Sokszor a családom is elkísér, mint most is: ők napoznak, olvasgatnak, pihennek. Én pedig fogom a halakat. Ma már kettőt is. Csak ritkán végzik az asztalon, legtöbbször visszaengedem őket – mondta a vállalkozó. Miközben vele beszélgettünk, néhány méterrel arrébb két fiatalnak éppen kapása volt.

– Kár, hogy nem az előző fogásunkat látta, az sokkal nagyobb volt! – mondta Rostás Bence, akinek Terek Roland segített kiemelni a vízből a halat. Egy gyors fotó, majd Bence visszavitte a vízhez a pontyot. Megsimogatta és elengedte. A hal, úgy tűnt, már hozzászokott ehhez, különösebb ficánkolás nélkül tűrte a ceremóniát. Közben Roland a táblagépén megmutatta, nem csupán legenda a nap első fogása, tényleg nagyobb volt, mint a második, de azt is visszaengedték.

Gera Zoltán számára kikapcsolódás a horgászat. A szerző felvéte

Gera Zoltán számára kikapcsolódás a horgászat. A szerző felvéte
– Nálunk az is szabály, hogy vigyázni kell a halakra, nehogy megsérüljenek. Ezt egyébként maguktól is betartják a horgászok – mondta Szilágyi Zoltán.
Eperjesen húsvétkor nyitott a Királyság-tó. Az önkormányzat ettől az évtől kezdve maga működteti a tavat. Szeretnék szabadidőparkká alakítani a vízfelület környékét. Padok már vannak, hamarosan kemencét is építenek, hogy legyen hol sütögetni. Az egykori Muzsik csárdában pedig helytörténeti kiállítást és állatsimogatót rendeznek be, hogy a horgászatból családi program váljon – tudtuk meg [namelink name="Kós György Gergő"] polgármestertől.

Derekegyházon a Derekerdő Kft. üzemelteti a horgásztavakat. – Az egyik tavunkban kis halak vannak, a másikban pedig nagyok, 5 és 20 kilogramm közöttiek. Így mindenki megtalálja a számítását, az is, aki sok halat szeretne fogni, az is, aki nagyot – nyilatkozta Szabó András, a kft. ügyvezetője. A derekegyházi tavak horgászainak 90-95 százaléka is visszaengedi a horogra akadt uszonyosokat.

– A legtöbb horgász lefotóztatja magát a hallal. Vannak, akik meg is puszilják a zsákmányukat, mielőtt visszaengednék a vízbe. Nálunk nincs szükség haltelepítésre, elég a természetes szaporulat – mondta Szabó András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!