Szentes és környéke

2009.10.15. 20:46

Visszavonták a gimi 40 milliós ajándékát

Szentes - Mégsem kap 40 milliós ajándékot a fenntartó megyei önkormányzattól a szentesi Horváth Mihály gimnázium. Az okot mindenki mással magyarázza.

Bíró Dániel

A pénz megvan a kasszában, döntöttek is a beruházás elindításáról, ajánlatokat is kértek, mégsem kap 40 milliós ajándékot a fenntartó megyei önkormányzattól a 150 éves szentesi Horváth Mihály gimnázium. A megyén 146 millió forintot különítettek el az idei költségvetésből a felújításra. Ebből – Halmai László kezdeményezésére – 40 milliót a lepusztult és üresen álló szolgálati lakások, valamint a szűk tanári terem átalakítására szántak. Tavasszal arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy az ünnepi tanév megkezdéséig, vagyis szeptemberre elkészül a fejlesztés. Az elképzelést az épületet tulajdonló szentesi önkormányzat is támogatta, sőt 8 milliós hozzájárulásról is döntött. Július elején arról adtunk hírt, hogy csak év végére fejeződhetnek be a munkák a közbeszerzés elhúzódása miatt. A minap viszont arról értesültünk, a megyei vezetés eláll a tervektől. Felhívtuk az intézmény júliusban kinevezett igazgatóját, de H. Szabó Réka nem kívánta kommentálni értesülésünket.

Ezután a fenntartóhoz fordultunk: Poór Csaba sajtókapcsolati vezető azt mondta, jóval drágább ajánlatok érkeztek be a munkára, mint amekkora kerete van erre a megyének. Hogy kiírnak-e egy új közbeszerzést, arról a közgyűlés dönt. A tulajdonosi bizottság által már tárgyalt tájékoztatóban az is szerepel: a szolgálati lakások tanteremmé alakítása nem indokolt a csökkenő tanulólétszám miatt. Csakhogy a közbeszerzés megindításakor – júliusban – már ismert volt a tanulólétszám.

– Ellenlobbi indult, többen irigylik Szentestől ezt a beruházást – nyilatkozta Halmai László. – Ami késik, nem múlik. Egy biztos, én nem adom fel – tette hozzá a fideszes megyei képviselő, akit megkérdeztünk annak a 100 milliós tételnek a sorsáról is, amelyet önerőnek különítettek el a gimnázium felújítási pályázatához. Erre Halmai azt felelte, csak sorjában a fejlesztésekkel, a kisebbel kezdik.

Szűcs Lajos: Legalább ezt csinálják meg!

– A megye 40, Szentes 8 milliót szánt erre a beruházásra, vagyis 48 millió forint állt rendelkezésre, ennek elégnek kellett volna lennie, ha a fenntartó valóban tenni akar a HMG érdekében – nyilatkozta lapunknak Szűcs Lajos. A szentesi alpolgármester megjegyezte, nem ők kérték, hanem a megye ígérte a fejlesztést, és ha már a 100 millióról hallgatnak, legalább ezt csinálják meg. Szűcs szerint csak mese, hogy csökkent a tanulólétszám, inkább egy túlpolitizált felnőttjáték lehet a háttérben, amelynek résztvevői figyelmen kívül hagyják a diákság érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!