Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

10-20 ezret is kivesznek a kórházi dolgozók zsebéből

Szentes - Gazdasági nehézségekre hivatkozva felmondták a szentesi kórházban a kollektív szerződéseket. Az intézkedés 640 dolgozót érint. Mindenkitől megvonták az étkezési utalványt. Vannak olyanok, akiknek a zsebéből így havonta 10-20 ezer forintot vesznek ki.
Rossz a hangulat a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, csökkent a létszám, a dolgozók fizikailag sem bírják a megterhelést. Az elégedetlenséget csak fokozta, hogy az intézmény menedzsmentje – gazdasági nehézségekre hivatkozva – felmondta a közelmúltban az érdekképviseletekkel kötött kollektív szerződést. Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi titkára, Sáfár Antalné lapunk érdeklődésére elmondta: másodszor tették ezt velük, mert tavaly szeptemberben is felmondták a megállapodást. A mostani szerződés csak 2008. január 1-jétől volt érvényben. Ennek a felfüggesztése a szakszervezeti titkár ismeretei szerint valamilyen módon kihat a kórház mintegy 640 dolgozójára.

Mindenkitől megvonták például az étkezési utalványt. A legnagyobb veszteség azonban megközelítőleg 120 személyt érint, akik eddig kiemelt bérezésben részesültek, mert hiányszakmák művelőiként látták el a betegeket. Eddig pluszjuttatást kaptak – egyebek mellett – az aneszteziológiai intenzív osztályon, a sürgősségin, az onkológián, a laboratóriumban, az alapbérüknek meghatározott százalékát vehették fel kiegészítő javadalomként. De a főnővérek és vezető asszisztensek zsebéből is kivesznek most havonta 10-20 ezer forintot. Sáfárné elmondása szerint nem értik a dolgozók, miért kell csökkenteni a fizetéseket, ha – a menedzsment nyilatkozata alapján – nullszaldóval zárták az elmúlt évet.

A dolgozók keresik Szentesen a kiutat a felbontott kollektív szerződés után. Fotó: Karnok Csaba
A dolgozók keresik Szentesen a kiutat a felbontott kollektív szerződés után.
Fotó: Karnok Csaba

A szentesi kórházat működtető megyei közgyűlés által kinevezett önkormányzati biztos, Weisz Péter lapunknak azt mondta: mind a fenntartónak, mind az intézmény vezetésének az a feladata, hogy a kiemelt státusú kórházban a központi finanszírozás hiányosságai ellenére fenntartsák a magas szintű betegellátást. Weisz Péter tájékoztatása szerint ezért kellett megtartaniuk az értékes szakembereket. Utalt arra, hogy a megyei közgyűlésen tavaly elfogadott intézkedési terv 129 álláshely megszüntetését tartalmazza, ám ők eddig 60 dolgozótól váltak meg. Tették ezt többnyire úgy, hogy nem töltötték be a megüresedett álláshelyeket.

A kollektív szerződés felmondásával kapcsolatban lapunknak korábban adott nyilatkozatával megegyezően ismét a 250 millió forintos kiegészítő forrásra hivatkozott, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tartott vissza a szentesi kórháztól. A biztos hozzátette: megpróbálják a hiányzó összeget lobbizással megszerezni, ám addig is átmeneti megoldást kellett keresniük azért, hogy elkerüljék a dolgozók tömeges elbocsátását. Ígérete szerint újra fogják tárgyalni a kollektív szerződést. Weisz Péter szerint az a baj, hogy manapság az egészségügy – mint fogalmazott – alulfinanszírozott és túlpolitizált.

28 kérdés

Huszonnyolc kérdésből álló beadvánnyal keresték meg Szirbik Imre polgármestert a kórház dolgozói, akik ugyanezt korábban átadták a városi tulajdonban lévő intézmény vezetőinek, de válaszokat nem kaptak. Szirbik ezért továbbította az ívet a megyei vezetésnek, és július 10-éig kért rá választ. Elmondása szerint Szentes továbbra is nyitott, hogy a kórház ügyeinek a segítője legyen. Ám megyei közgyűlési tagként még azt sem tudja, mennyi az intézmény valós adósságállománya. Az OEP által visszatartott 250 millió forintról úgy vélekedett: nehéz úgy segíteni, ha nem kap információt. A helyzetet úgy jellemezte: valaki elmegy az orvoshoz, ám nem engedi, hogy megvizsgálják. Ugyanakkor elvárja, hogy meggyógyítsák.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. SDI 2008. augusztus 01. 09:30
  „ÉS e mellett a kórház tulajdonát képező, a kórház tulajdonában végzett bérmosásárt és még a tiszta ágyneműért is bérleti díjat kell fizetni!”
 • 22. beteg-jelölt 2008. július 09. 20:53
  „Kedves Kuci!
  A befizetett járulékok egész egyszerűen nem elegendőek a rendszer fenntartásához. Ezért kellett volna racionalizálni, párhuzamosságokat megszüntetni, a megelőzést forszírozni, mert az sokkal olcsóbb, mint a betegségeket gyúgyatani, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat befizetni, hogy ne csak jövedelemarányosan, hanem a használat arányában is járuljunk hozzá kissé a rendszer működéséhez. A járulékot nem fizetőket kiszűrni a rendszerből, a rászorulók és a tartósan betegek helyett kifizetni a vizitdíjat. Nem sikerült, a Halmai-félék felhergelték még a háziorvosokat is, hogy szavazzanak maguk ellen és ezzel bizony ellenünk.”
 • 21. Kuci 2008. július 09. 20:09
  „Egy dolgot nem értek , nekem minden hónapban időben kell fizetnem minden járulékot úgyan úgy mint mindenkinek . Mert ha nem fizetünk nem jár semmi csak pénzért , a nagy közös kalapból . De ha beteg vagyok /unk akkor meg álljunk sorba ki kire sorra kerül . Akkor most ki nem látja el az elválalt feladatott , vagy hová lessz az egészség ügyre be szedett pénzem /ünk , amit magam részére inkább nem használnék . De azoknak akiknek járna ebből a rendszerből azok sem tudják saját javukra fordítani ez felháborító , úgyan úgy mint az is ebből is egy bizonyos érdekkőr kezd ki rajzolódni aki csak profitál ebből valahogy . S az igért REFORM-ból én nem látok semmit , vagy valaki igen !?”
 • 20. felháborodott 2008. július 09. 19:35
  „Hogyan lehetséges, hogy a kórház tulajdonosa a város polgármestere nem tudhatja a valós adósságállományt??!!
  A bakár sem tudhatja, hogy mennyi pénz van a bankjában!
  Van Állami Számvevőszék, vannak könyvvizsgálók- meg kell vizsgáltatni! Miért kell a valóságot eltakarni netán van valami oka?
  Talán kiderül, hogy az a nagy szakértelem nem létezik?!
  Csak a politkai utasítás a mindenáron hatalom létezik melyet
  FIDESZ-nek hívnak! Majd jön a kánaán és csak akkor halunk meg igazán!”
 • 19. szomorú 2008. július 09. 18:58
  „Sajnos tönkre tették azt a kórházat melyre kis hazánkban és azon túl is méltán voltunk büszkék. Ugyis mondhatnánk, hogy egy nagy családot vertek szét. Mindenki volt mindenkiért-mindenki egyért! Szigortlókból professzorok váltak ezen intézmény falai között. Az életet a gyógyulást sok százezren itt kapták!
  A kórház SZENTES VÁROSÁÉ -még ha résztulajdosnos a megye akkor is. ( a földterület melyen az ő épületei vannak azok is a városunké) Kik dönthetnének erről mint a város lakói és nem egy
  idegen gyülekezet! Ha annyira teher a megyének miért is nem akarja visszaadni? Lám már spekulál a megye, hogy hogyan lehet a
  kiemelt státusz a saját elképzelésük szerint kamatoztani!
  Majd megoldja a város és az idetartozó többi település a betegellátás javára és érdekében! Miért döntenének erről kivül állók! Mit szólnak ehhez az ott dolgozók??? Lehet, hogy ők is szívesen üzemetetnék??? Megkérdezték őket erről??? A törvényességet bekellene tartani és nem lábbal tiporni!!!”
 • 18. xérdeklődő 2008. július 09. 16:49
  „Érdeklődőnek.
  Lehet hogy a többi Fideszest is érdekli, bár az eredmény alapján egyértelmű lehet. Októberben a városban szintén simán kikapott a fidesz, de a megyén nyert. Most ezért áll bosszút a városon? Lásd középiskolák, fürdő , kórház! S ezt a megyei Fidesz pártvezetés nyilván tudja, esetleg irányítja, (megyei elnok Farkas Sándor) Halmai és a többiek pedig szentesiként szépen megszavazzák.”
 • 17. Bubóka 2008. július 09. 16:34
  „Érdekes, hogy a kórház élére a Weis urat és csapatát ugyanaz a fideszes megye ültette, aki a Hmg élére a nyelvpótlékos Magyarnét. Ugyanaz a megyei vezetés vonta össze a szentesi középiskolákat mint aki akórház anyagi és erkölcsi tönkretétele után az önállóságát is el akarja venni. És ezt Halmai és csapata folyamatosan megszavazza! Ne másra mutogassanak, hanem nézzenek a tükörbe. Ez az Ő munkájuk eredménye.”
 • 16. primitív 2008. július 09. 15:32
  „Mit is tett ez a nagy szakértői csapat eddig?!!!
  Elküldött egy év alatt kb 100 főt, a nagy szakértelem ellenére
  nem tudta csökkenteni az adósságot sem, a dolgozókat tovább nyúzza, ők meg élnek mint Marci Hevesen, a többi meg pusztuljon bele!”
 • 15. et 2008. július 09. 15:25
  „Kibujt a szög a zsákból július 10.-én tárgyalja a megyei Közgyűlés
  a három kórház integrációját ( SZentes-Makó-Deszk) (interneten olvasható) ezért modták fel a kollektív szerződést is. Nem is akarnak majd másikat kötni csak etetik a jó népet! Szóval Mikola Úr keze elérte már Csongrád megyét is?!”
 • 14. beteg-jelölt 2008. július 09. 13:54
  „Engem nem érdekel, hogy ki hova ikszelt 2006-ben, de azt nem értem, hogy lehetett 3,3 millió polgártársunk oly balga, hogy 300 Ft-ért eladta a teljes magyar egészségügyet és még ez sem volt elég, de a gaz Hospinvest ellen élőláncot, sztrájkot, aláírásgyűjtést, alá(nem)írásgyűjtést, kutyafülét szerveznek, miközben 1. a közalkalmazottaknak is felmondanak, mint ez a fenti cikkben is látszik, tehát 0 a védettség 2. a Hospinvest vállalta a tartós foglalkoztatást, amit az önkormányzat nem 3. tőkebevonást jelent, nem tőkekivonást, mint az állami kassza esetén 4. a magántőke egészségügybe bevonása nem elsősorban az üzleti haszon kivonását (persze azt is) jelenti, hanem az ésszerűséget és a megelőzést. De ezt sok idióta nem érti, neki annyi volt a március 9-e, hogy jól bemutattak Gyrcsánynak.”
 • 13. DrWeisz 2008. július 09. 12:54
  „próba”
 • 12. érdeklődő 2008. július 09. 12:46
  „Engem az is érdekelne, hogy 2006-ban a parlamenti választáskor a dolgozók többsége hova ixelt?”
 • 11. 1 olvasó 2008. július 09. 11:57
  „Ha nem lopkodnák szét a kórházat, ha egyesek nem saját zsebre dolgoznának, meg ha az igazgatóság és feljebb vezetők fizetését csökkentenék akkor nem kellene a kórház dolgozóit elbocsátani és fizetésüket csökkenteni. Amúgy meg étkezési utalványt már régóta nem adnak.”
 • 10. kudaj 2008. július 09. 10:48
  „tőletek elveszik(meg mástól is)de qrcsány és bandája jól él és nekik csak ez számít!”
 • 9. beteg-jelölt 2008. július 09. 09:20
  „Drágáim, épp a fenti cikk bizonyítja az ellenkezőjét mindannak, amit mondtok.”
 • 8. inkább meghalok 2008. július 09. 09:15
  „beteg-jelölt: a közalkalmazotti státusz nagyobb védettséget biztosít a munkavállalónak, mint a maszek kórházban alkalmazottnak. Magyarországon nincs független szakszervezet (talán a Liga kivételével)”
 • 7. nörssz 2008. július 09. 09:10
  „beteg-jelölt !
  Nem ismerjük az Egri feltételeket ,de biztos vagyok benne hogy szociálisan érzékeny emberek -nővérek orvosok-nem engedhetik hogy üzleti célok tárgya legyen hisz nem magán klinikáról van szó!
  Közalkalmazotti előnynek csak a 13.havi fizetést lehetne kiemelni ami ugye nem sok a cégeknél a jutalmakhoz ,prémiumokhoz ,üdülési csekkekhez,olajcégnél a különböző költségtérítésekhez képest,DE ahol egyébként is kevés a pénz ott a kicsit is megbecsülik!!!!”
 • 6. beteg-jelölt 2008. július 09. 08:47
  „Érdekelne, hogy a március 9-i népszavazás előtt mivel kampányoltak itt a helyszínen a szakszervezetek, az orvosok, az ápolók. Érdekelne, hogy a fent olvasottak tükrében mi az a közalkalmazotti előny, ami miatt Egerben nem írják alá többszázan a munkaszerződést egy olyan befektetővel, aki garantálja a továbbfoglalkoztatásukat.”
 • 5. énszerinte 2008. július 09. 08:34
  „Hát akkor legyen sztrájk!
  És vajon az orvosok zsebéből is vettek ki?”
 • 4. nörssz 2008. július 09. 08:30
  „Elhiszem,hogy kevés a pénz mindenre ,de a betegeket el kell látni .Ha két -három nővér feladatát egy nővér látja el és nővér hiány van az eü-gyi intézményekben akkor ebből a kórházból is honnan akkarnak nővéreket elküldeni??????A kevésből meg a nincsből nem lehet!!!!! De megkérdezném azt is hogy a z ÁNTSZ ilyenkor hol van hisz a z osztályok és kórházak ,klinikák működési engedélyéhez az ellátó személyzet létszáma feltétel...!!!!!!A minőség biztosításhoz az előírt létszám is feltétel!!!!Megkérdezném ,hogy kis hazánkban ez hol működik így ?!
  Ez pedig a betegek rovására megy!Jogosan kérdezik,hogy miért nem halad a rendelés,miért 10 perc múlva kapja meg a kért teát,stb....na miért ?Mert több nővér helyet dolgozik egy ember!!!
  Sikeresen szétverik ezt az ágazatot is nagyaink,de ez szószerint a mi bőrünkre megy!!!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarné lányával tudtunk csak beszélni

Szentes - Eddig nem vette át a megyei önkormányzat elnöke által csütörtökön küldött ajánlott levelet… Tovább olvasom