Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

232 csapat főzte a lecsót Szentesen

Szentes - Minden eddiginél több csapat főzött lecsót a hétvégi szentesi fesztiválon, amely országos jelentőségű gasztronómiai ünneppé nőtte ki magát. A két nap alatt 15 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre, a testvérvárosokból és a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek vendégek.
A lecsófesztiválnak lassan szűk lesz a Kála Áruház környéke, hiszen a tíz éve munkatársi napként induló rendezvény mára országos hírű gasztronómiai találkozóvá lényegült át Szentesen. A főzésre minden eddiginél több: 232 csapat regisztrált. Azt, hogy az esemény nemzetközivé nőtte ki magát, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Szentes lengyel testvérvárosából, Skierniewicéből népes társaság érkezett a kertbarátok meghívására. „A gyújtóst mi adjuk!" – olvashattuk a fesztivál plakátján, és valóban: a szervezők a tűzgyújtáshoz a korábbi fesztiválok történetét összefoglaló Gyújtós című újságot adták a látogatóknak.

232 csapat főzte a lecsót Szentesen. Fotó:DM/DV (galéria)

Délután jóval a fellépése előtt a helyszínre ért a Szentesen született Szőke András humorista, aki a régi barátok unszolására a rendezvény logójával ellátott pólót is magára öltötte. Az alkalmi szakácsok döntő többsége hagyományos bográcsba tette a hozzávalókat, két különleges főzőedény azonban kitűnt a többi közül. Néhány fiatalember egy ezerliteres monstrummal küzdött. Elmondták: csak hagymából 60 kilónyit dinszteltek, a paprika és paradicsom pedig ládaszámra magasodott a standjuk körül. A szomszédságukban hagyományos, mázas cserépedényekben főtt a hivatásos búvárokból verbuválódott csapat lecsója. Ígéretéhez híven a fesztivál napjára megérkezett Afrikából a kerékpáros Baranyi Antal. Nem is jöhetett volna alkalmasabb időben, hiszen a hogylétéről úgy számolt be: éhes.

232 csapat főzte a lecsót Szentesen. Fotó:DM/DV (galéria)

– A fesztivált ma már hazánk tíz legnagyobb gasztronómiai rendezvénye között tartják számon. Tekintettel arra, hogy a történelmi Magyarország minden szegletéből jöttek résztvevők, azt is büszkén elmondhatjuk: akár Kárpát-medencei lecsófesztiválnak is nevezhetjük – hallottuk két műsorszám között Mészáros Zoltántól, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójától. Este a színpadnál hatalmas tömeg várta Koós Jánost. A humoráról is ismert művész elégedetten nézett végig a rajongótáboron.
– Remélem, ha Aradszky jön, feleennyien lesznek! – mondta a mikrofonba. Ha a szentesieken múlik, a tréfás kívánság biztosan nem teljesül; egy év múlva talán még az ideinél is nagyobb tömeg szórakozik a Rákóczi utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb lesz a szentesi strandszezon

A korábban a szegedi Napfényfürdőt is irányító Szűcs Szabolcs egy hónapja vezeti a szentesi strandot, amelyben komoly lehetőségeket lát. Tovább olvasom