Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

26 tonna halat fogtak ki

Szentes - A bezárt téglagyár mögötti 16 hektáros tó kezelésének átvétele is szóba került a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület közgyűlésén. A helyi vizeken jövőre korlátozzák a kifogható ragadozó halak számát és a ponty méretét. Az egyesület tavaly 19 tonna halat vásárolt és telepített 13 millió forint értékben.
A közel ezer fizető tagot összefogó horgászegyesület a város legnagyobb létszámú civil szervezete. Tavaly több mint hetven új belépőt vettek nyilvántartásba és mintegy 250 gyermekjegyet adtak el. Kalamusz Endre elnök tájékoztatása szerint a volt téglagyár illetékese megkereste az egyesületet az üzem mögötti tó hasznosításával kapcsolatban. A tizenhat hektáros vízfelületet sok munkával alkalmassá lehet tenni a horgászatra, azonban a bányászati és kezelési jog átvételének szabályait még most vizsgálják. A téma azért is érdekes, mert 2015-ben lejár az egyesületi vizek kezelési joga is, és pályázattal lehet majd elnyerni horgászati hasznosításának lehetőségét.

A fogási naplók tanúsága szerint van hal a szentesi vizekben. Tavaly összesen 256 mázsát fogtak ki, az előző évinél negyvennel többet. A Kurcából közel kilenc tonna pontyot és mintegy 2,5 tonna amurt zsákmányoltak a horgászok. Baranyi László gazdasági felelős elmondta, hogy az egyesület tavaly 13 millió forintból vásárolt 190 mázsa halat, ami másfél tonnával marad el az előző évitől a megemelkedett halárak miatt. Idén alacsonyabb bevételre számítanak, ezért kevesebb összeget terveztek halra költeni.

 bezárt téglagyár mögötti 16 hektáros tó kezelésének átvétele is szóba került a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület közgyűlésén.
bezárt téglagyár mögötti 16 hektáros tó kezelésének átvétele is szóba került a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület közgyűlésén.

A Berki-zsilipet is felújítják

Júliusban kezdődik a Felső-Kurca teljes és a Berki-zsilip utáni alsó szakasz részleges kotrása. Jászné Gyovai Ágnes szakaszmérnök tájékoztatása szerint a Bikaistálló és a Zuhogói-tiltó közötti részen több kotró dolgozik majd egyszerre, hogy befejeződhessen a munka az október 30-i határidőre. A kotrással egy időben történik a Berki-zsilip felújítása is. Interneten is nyomon követhető a Kurca vízszintje és hőmérséklete. A vízügyesek által a Zuhogói és a Talomi-tiltónál kiépített monitoringrendszer 12 óránként mér adatokat, melyeket az Atikövizig honlapján bárki megtekinthet. 

 
Jó hír a horgászoknak, hogy nem változik az engedély ára, így idén a napijegyért és jövőre a területi engedélyért sem kell többet fizetni. Kedvező szabályozást fogadott el a közgyűlés a női horgászok részére. A következő évtől a hölgyek féláron is válthatnak horgászengedélyt. Az ötven százalékos mérséklés feltétele, hogy csak egy bottal horgászhatnak és az évesen engedélyezett halmennyiség felét vihetik el, azaz például pontyból tizenöt, ragadozóhalból tíz darabot. Utóbbi korlátozást is jövőre vezeti be az egyesület a saját vizein, vagyis felnőtt engedéllyel évi húsz ragadozóhal vihető haza, fajtól függetlenül. A halállomány védelmét szolgáló másik korlátozás 2014-től, hogy pontyból nem vihető el a harminc centiméternél kisebb és a hatvan centiméternél nagyobb méretű.

Ifj. Darabos János horgászmester többek között elmondta, hogy rendszeres méréseik alapján, megfelelő volt nyáron is a vizek oxigén ellátottsága. Felhívta a figyelmet a fogási naplók hibás vezetésére valamint a szemetelés visszaszorítására.

A versenyszakosztályt tavaly óta vezető Várdai Béla szerint jó hangulatú versenyeket szerveztek, átlagosan 30-40 fő részvételével. Versenyzőik jó eredményeket értek el vidéken és terveik szerint idén ismét összeáll egy utánpótlás-csapat is. Tóth Csaba ifjúsági felelős elmondta, hogy télen pecasulit, nyáron horgásztábort szerveztek, melyeken több mint hatvan gyerek vett részt. Kérte a horgászokat, legyenek türelmesek a vízparton is a gyerekekkel, és segítsék őket a horgászatban. A fegyelmi bizottság elnöke, Kis-Tóth Tihamér tájékoztatójában a fegyelmi ügyek csökkenő számáról számolt be. Tavaly három főt tiltottak el a horgászattól az egyesület vizein. A közgyűlés a felügyelő bizottság tagjává választotta Szaszkó Zsoltot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihűléstől mentettek meg egy férfit a rendőrök

Egy céltalanul bolyongó férfira lettek figyelmesek a Nagymágocsi Rendőrőrs egyenruhásai kedden… Tovább olvasom