Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

37 új munkahely 2 milliárdból a szentesi Hungeritnél

Szentes - 2 milliárd forintból épített takarmánykeverőt a Hungerit, elsősorban azért, hogy saját telepein nevelt jószágait biztonságosan el tudja látni. A modern, nagy kapacitású üzem indulása hatással lesz a piacra, mivel a legtöbb hazai versenytárs még a rendszerváltás előtt épült.
37 embernek ad munkát, és évi 170 ezer tonna takarmányt állít elő a Hungerit-csoport most elkészült keverőüzeme. A szentesi ipari park déli részén lévő 3 hektáros portát 2008-ban vette meg a Hungerit Zrt.-hez tartozó Ma-Ka Kft. A beruházáshoz partnerével, az UMB Kft.-vel együtt 405 millió forint uniós és állami támogatást nyert, a pénzügyi hátteret az OTP Bank adta. A keverőüzemet a kecskeméti Abrazív Kft. építette fel, a torony 37 és fél méter magas.

Több mint tíz éve tervezik ezt az építkezést – mondta Magyar József vezérigazgató a hétfői avatáson. A Hungerit ugyanis évente közel 55 ezer tonna brojlercsirkét, pecsenyekacsát és libát dolgoz fel, a jószágok egy része a cégcsoport telepein fejlődik. Sokkal gazdaságosabb és biztonságosabb a termelés, ha a cég maga állítja elő a takarmányt. A Hungerit telepein nevelt állatok évente 95 ezer tonnát esznek meg, tehát az új üzem részben a piacra is termel. Nem lesz hátrányban, mert – mint Bustyaházai László, a Ma-Ka ügyvezető igazgatója említette – a többi, mintegy kétszáz hazai versenytárs zöme még a rendszerváltás előtt létesült, az akkori technológiát használja.

Avatóünnep, Márton-napi dizájnnal. Évi 170 ezer tonna takarmányt állítanak itt elő a jószágoknak. Fotó: Karnok Csaba
Avatóünnep, Márton-napi dizájnnal. Évi 170 ezer tonna takarmányt állítanak itt elő a jószágoknak. Fotó: Karnok Csaba

Egy száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás Európa legmodernebb takarmánykeverőjét építette meg: ez példaértékű és szimbolikus jelentőségű is Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint. Azt jelzi, hogy a magyar mezőgazdaság állja a versenyt, igenis érdemes ebbe az ágazatba beruházni. A következő lépés az lehet, ha a Hungerit meg is termeli a keverőbe szállított gabonaféléket – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy újabban félévente jönnek avatni valamilyen beruházást a cégcsoporthoz. Ez amellett, hogy a cég versenyképességét bizonyítja, azt is jelzi, hogy a kormány megfelelően segíti az iparkodó vállalkozásokat.

B. Nagy László kormánymegbízott – aki korábban évekig volt tagja a Hungerit felügyelőbizottságának – azt emelte ki, hogy a jelenleginél nehezebb körülmények között is megtalálta a boldogulás útját a cég, és jól teszi, hogy most fejleszt, mert a válságnak előbb-utóbb vége lesz. Szirbik Imre szentesi polgármester arról beszélt, hogy miközben sokan várják országszerte a külföldi tőke érkezését, beruházását, és sokszor csalódnak, ő Szentesen inkább azt éli meg, hogy a helybeli vállalkozások szép csendben, lépésről lépésre építkeznek, fejlődnek, és egyre több munkahelyet teremtenek.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. zombor 2012. november 18. 17:53
  „A tisztesség úgy kívánja hogy tájékoztassalak Benneteket : jelenleg 12 fő dolgozik az új ETGY-ben, 1 ügyvezető és 11 melós/képesítés nélkül ! / és nincs használatba- vételi engedélye sem az üzemnek !!!”
 • 20. Őszödi 2012. november 17. 21:26
  „19. nádiposzáta 2012.11.17. 08:34
  A politikusok és talpnyalóik helyett azok szégyelljék magukat, akiknek megszüntették a munkakörüket és elküldték őket szolgálati nyugdíjba? Légy szíves tájékozódni.
  Ismerve stílusodat, nincs szükségem a bocsánatodra. Mindössze szerettem volna éreztetni, hogy művelt ember nem így viselkedik.
  Mekkora káosz lenne ebben az országban, ha mindenki felrúgná a törvények paragrafusait, ahogyan azt az Orbán-kormány teszi? Csodálkoznak, hogy magyar emberek ezrei mennek külföldre? A jogbiztonság olyan mint az erkölcs, egyszer lehet eljátszani.
  A "teherviselés mindenki kötelessége". Valóban, nem szűk társadalmi csoportoké, hanem az egész magyar társadalom kötelessége lenne. Orbán populizmusa azonban nem engedheti meg, hogy számon kérje a magyar lakosság kötelességeit, különben ki szavazna rá majd 2014-ben? Egyszerűbb elverni a port a magyar társadalom egy-két kisebb csoportján.
  Azt írod, hogy "Orbánék ezt nagyon jól látták helyesen rendelkeztek".
  2001-ben pontosan az Orbán-kormány alkotta meg a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvényt, amely szerint "a hivatásos állomány tagja szolgálati nyugdíjra jogosult 25 év szolgálati viszonyban ténylegesen eltöltött idő után." Ez volt a "szocialista mutyi", a "szocialista vircsaft" és a "pityi-patyi kedvezmény"?
  Itt van Répássy aki Pintért le "Kádár-huszározta": "Azért nem kellene azt a munkát elismerni, amit egyébként a Kádár-rendszer szolgálatában végeztek" (Répássy). Vajon mit szólna Répássy és társai, ha például a Kádár-rendszer alatt ingyen megszerzett diplomáikat visszamenőleg elvennék?
  További jó "pártkatonásdit" kívánok, elvégre ebből is meg lehet élni egyeseknek.”
 • 19. nádiposzáta 2012. november 17. 08:34
  „18. Őszödi 2012.11.16. 10:33
  Szégyeljék magukat akik 40-45 évesen egészségesen idős beteg 35-40 évet ledolgozott nyugdijasokra támaszkodva semmitevéssel követelőznek,,te tőled bocsánatot kérni?? miért?
  .te azt nem kapod meg..Régen a kádári érában volt hasonló ha valaki megmondta a véleményét a valamelyik bennfentesnek ,,az elvtársak képesek voltak elüldözni a munkahelyről.,kötelezték bocsánat kérésre ,azok az idők a múlté .Továbbra is az véleményem hogy a munkabíró fiatal akik élete javában emelje fel a büdös s@@@@ét és dolgozzon ,te is .Aki nem bírja azt a munkát melyben dolgozik van más lehetőség ,azért olyan kevés az idősek nyugdija mert a fiatalon 250 ezer forintos nyugdijjal rá telepszenek az idős korosztályra holott munka bírók,más munkahelyen dolgoznak a nyugdijuk mellett fiatalon.Orbánék ezt nagyon jól látták helyesen rendelkeztek ,sőt egy rókáról két bőrt nem lehet lehúzni ,teherviselés mindenkinek kötelessége .”
 • 18. Őszödi 2012. november 16. 10:33
  „17. nádiposzáta 2012.11.15. 22:07
  Azt hittem bocsánatot akartál kérni, amiért hazugnak neveztél!
  A nyugdíjakat törvények állapítják meg és nem szubjektív, az egyén érzésvilágából kiinduló, elfogult vélemények. A törvényeket mindenkinek tiszteletben kellene tartani. Orbán szerint nem kellett nyugdíjakat elvenni, ami gyakorlatilag nem felel meg a valóságnak. Vajon mit szólnál, ha a törvény által megállapított nyugdíjadtól visszamenőleg megfosztanának?”
 • 17. nádiposzáta 2012. november 15. 22:07
  „40 éves egészséges emberek ne élősködjenek a 35-40 évet ledolgozott még minimálbért se elért nyugdijasokon,hanem dolgozzanak legalább 60 éves korukig.”
 • 16. Őszödi 2012. november 15. 18:58
  „15. nádiposzáta 2012.11.15. 17:58
  "Akkorát hazudtál ..."
  A 13. havi nem 8%? Orbán törvény által megállapított nyugdíjakat (pl. szolgálati nyugdíjakat) vett el visszamenőleg, majd megadóztatta 16 %-al. Nézz utána légy szíves, mielőtt vádaskodnál!”
 • 15. nádiposzáta 2012. november 15. 17:58
  „14. Őszödi 2012.11.15. 11:33

  Akkorát hazudtál szinte sistereg,Mit vett el Orbán????Gyf 36x emelte a gázárát,ez már több mint 8% melyet említesz ,csak egy a sok közül Jahh te jobbikos,áhh szoci csak a jobbikban bujkálsz:)))Barikád féle hazug uszító lapokat nem olvasok.Szoci mutyik büntető eljárás alatt vannak ,de még gyf sem biztos hogy megússza (sukoró).Hol van elő írva hogy egy törvény nem lehet megváltoztatni,, jól néznénk ha ha mamut elosztási törvények működnének ,nos az mszmp-mszp törvényeken is lehet változtatni ha a gazdasági érdek úgy kívánja,,,,Annyi mindent összehordtál értelmetlen csak éppen a témáról feledkeztél meg...Munkahelyeket gyf bajnai korszakban szüntették meg,több mint egy milliót ,és most az ország ennek a kárát látja,ezért mennek külföldre sokan .Bajnai a csodacsatár az ámerikában kiképzett gyorstalpaló miniszter miért nem hozta rendbe az országot munkahelyeket miért nem teremtett ,miért szedte fel az adósságot ,nyugdijasoktól miért vette el a 13havit a 19000 ezer forintot ,hisz állítólag szakértő (saját cégéhez nem értett)”
 • 14. Őszödi 2012. november 15. 11:33
  „12. nádiposzáta 2012.11.14. 18:11
  Más információim vannak erről: Gyurcsány elvett 8 %-ot, Orbán elvett 16 %-ot.
  A szolgálati nyugdíjak ellen a Fidesz-KDNP hazugság-kampányt folytatott. A Kádár-huszározás, a pityi-patyi kedvezményezés és a világbajnok Rambózás mellett devizahiteles Kósa és Gajdics sportot űztek ebből, amikor "szocialista vircsaftnak" és "szocialista mutyinak" nevezték a törvény által megállapított szolgálati nyugdíjakat.
  Ebben a nagy hazudozásban még arra sem figyeltek, hogy 2001-ben éppen az Orbán-kormány alkotta meg a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvényt, amely lehetővé tette a korengedményes nyugdíjazást.
  Sem Kósa, sem Orbán, sem a Fidesz-KDNP nem tanult Gyurcsány példáján: a hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát.
  http://barikad.hu/ujabb_pofon_tobb_evtizedes_szolgalat_utan-20121011”
 • 13. nádiposzáta 2012. november 14. 18:19
  „"""2. Qllancs 2012.11.12. 17:39

  Ez a 37 új munkahely --MÉG NAGYON messze van az 1 millió beígért munkahelyhez !!!!!!""

  Azt az egy millió munkahelyet gyf szüntette meg ,,ha nem történik meg most hazánkban nem lenne munkanélküliség , munkahelyek újra teremtése sok milliárdba kerül ,ezért a szocik a 2010-ben nem elszámolt hiányból teremtse vissza a hiányzó munkahelyeket amiket tönkre tetett,mert valahol a szociknál lapul az el nem számolt milliárdok.”
 • 12. nádiposzáta 2012. november 14. 18:11
  „""
  6. bánki 2012.11.13. 08:11

  ,,Vigyázó szemeiteket Bajnaira vessétek "

  Végre nem körforgalom meg dísz tér !""

  Napokban Bajnai kijelentette ha kormányra kerül a nyugdijakat fizetéseket 30%-l elvonja elveszi,tényleg érdemes vigyázó szemeteket Bajnaira vetni.”
 • 11. studyfy 2012. november 13. 11:53
  „roxper, én a kicsinek is örülök már. Szentesen és környékén szerencsére történt egy-két komoly beruházás - gondolok itt az Árpád Zrt üvegházára, a Délkertész beruházására és most a takarmánykeverőre. Ez lenne a természetes egy egészséges gazdaságpolitika esetén. Engem és rajtam kívül sokunkat nem érdekelne, hogy ki a kormányfő, ha mennének a dolgok a maguk rendjén. De ez nem így volt a Gyurcsány idején és most sem. A pártok és elfogult hívei a maguk szerencsétlen gesztenyéiket sütögetik és másodlagos az ország teljesítőképessége.”
 • 10. roxper 2012. november 13. 10:57
  „Szép és jó a 37 munkahely, de múlt héten épp a Sony-Ericsson jelentette be, hogy jan 1-től leépít és ez országosan több 100 embert érint. Mindig verik a mellüket a narik amikor pár 10 munkahely létrejön, még czomba is leutazik hogy átvágja a szalagot, pedig eközben több melóhely szűnik meg mint ami létrejön!”
 • 9. bakosandras 2012. november 13. 09:38
  „Muszáj azt hinnem, hogy amikor a szocialisták, liberálisok vannak kormányon, az őket elvakultan gyaluló kommentelők helyezik szolgálatba magukat, amikor meg a Fidesz-KDNP szövetség irányít, az ő kérlelhetetlen és persze igazságos kritikusaik őrjáratoznak, és rúgnak bele mindenbe, ami mozog.
  Azt nem értem, hogy amazok (emezek) hová lesznek négy évre. :)”
 • 8. bánki 2012. november 13. 08:23
  „Nézzük a gazdasági oldalát.

  405 millió / 37 munkahely= 11 millió Ft/fő - csak a támogatás játszik.

  100 000 Ft/hó nap nettó bér = 250 000 Ft - termelési költségek nélkül = 3 millió Ft/év

  B. verzió munkanélküli alap támogatásokkal _ 23 000 Ft x 12 x 2.5 = 690 000 Ft + nem jövedelem szerű egyéb ,,támogatások" 50 000 Ft / hó x12 = 600 000 Ft

  Egyenleg : a produktív termelőre eső minimum egy ,,nem" termelő : 4, 29 MFt

  Konklúzió : 11 milla/ 4,29 milla = 2,2 év a megtérülés !”
 • 7. Falcao 2012. november 13. 08:14
  „Mennyi lesz a fizetés? Már ha lehet azt fizetésnek nevezni...”
 • 6. bánki 2012. november 13. 08:11
  „,,Vigyázó szemeiteket Bajnaira vessétek "

  Végre nem körforgalom meg dísz tér !”
 • 5. Voober 2012. november 12. 23:39
  „37 munkahely??? Viktor, Viktor...”
 • 4. Bellaciao 2012. november 12. 21:36
  „Lassan 1 milliárdot kapott Magyar. Oda kell adni a pénzt ahol már van! A nép meg haljon éhen a Hungerites fizetésből!”
 • 3. littlebird 2012. november 12. 21:02
  „Közben az Árpád keverőüzeme tönkre megy (ment)... Kell Szentesre még vagy 3 keverő.”
 • 2. Qllancs 2012. november 12. 17:39
  „Ez a 37 új munkahely --MÉG NAGYON messze van az 1 millió beígért munkahelyhez !!!!!!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro urbe díjjal jutalmazták Kovách Péter lelkipásztort

Kovách Péter lelkipásztor 13 évi szentesi szolgálata alatt megújult a református nagytemplom és megnyitotta kapuit a Református Idősek Otthona. Tovább olvasom