Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

40 év után újra a laktanyában

Szentes - 1972. április 1-én a Magyar Néphadsereg szentesi Damjanich laktanyájába sorkatonai szolgálatra bevonult előfelvételis, egyetemi század egy szakasza tett látogatást pont 40 évvel később 2012. szeptember 1-én a volt laktanyájukban.
Sorra érkeztek a személyautók a laktanya előtti parkolóba a szombat délelőtti kellemesnek ígérkező napon. Csoportosulás a kapu előtt, örömteli beszélgetések közepette nézegettek be a bejáraton a résztvevők. „Negyven évvel ezelőtt nem voltatok itt ilyen vidámak" – hangzott el az elcsendesedésre a felhívás, melyet követően most már teljesen más hangulatban ismét átlépték az emlékezetes kaput.
11 hónapot töltött ebben a laktanyában az akkori egyetemi század, mely III-dik szakaszából látogatott vissza 30 fő a hajdani emlékek helyszínére Kolozsi Gyula, a volt szakaszparancsnok szervezésében. Nagy volt az öröm, hiszen nemcsak a laktanyával találkozhattak ennyi év után, hanem egymással is az egykori szakasztársak, akik az ország távoli vidékeiről, Soprontól Debrecenig érkeztek az összejövetelre.

40 év után újra a laktanyában.
40 év után újra a laktanyában.

A csoportot az alakulat megbízott parancsnokának hivatalos távollétében Juhász László százados, az ezred kommunikációs tisztje fogadta. Tájékoztatta a vendégeket a Műszaki Ezred jelenlegi szervezetéről, feladatairól, majd megtekintették a hajdani emlékezetes helyszíneken. 40 év óta a laktanya teljesen átalakult. Vidáman elevenítették fel az épületek régi rendeltetéseit. A legénységi étkezdénél a sorban állás „kellemes" emlékétől kezdve egymás után jöttek a jó sztorik az „Egyészségükre! Föl, vonulj ki!" vezényszóig.

Az alakulótér, a sok sorakozó helyszíne. Egymás szavába vágva, mindenki szerette volna elmesélni a felelevenedett élményét. Kisebb csoportokban, nagy kacagással tértek vissza a múltjuk akkori korszakába. Továbbhaladva megnézték az alakulat modern kondicionáló termét. Régen, nem volt ilyen, úgyhogy csodálták a mai kor katonáinak lehetőségeit. Az épület viszont nagyon ismerős volt számukra, hiszen akkoriban ők vették újonnan birtokba. A segélyhely, a volt csapatfürdő épülete is sok emléket tartogatott számukra.

Az ezred csapatmúzeumát tárlatvezetéssel tekinthették meg. A színvonalasan berendezett kiállítás nagy sikert aratott, főleg mikor elérkeztek a saját időszakuk bemutató részéhez. Egymásnak mutogatták a fényképeken a technikákat, melyekkel már most nem rendelkezik az alakulat, de egykoron ők is dolgoztak vele.

A legénységi szállás épületéhez érve sok átalakítást láthattak a mai kor igényének megfelelően. A 30-40 fős szállásaikat keresték a jelenlegi 3-4 fős szobák helyén. Az emlékek azonban itt is rájuk találtak. Itt állt az ügyeletes asztal. Hömpölygött a víz a folyosón felmosáskor… és csak sorolták-sorolták a felelevenedett eseményeket, amelyből mindenkinek volt a tarsolyában.

Nagy örömükre szolgált, hogy ismét beléphettek az életük egy időszakának emlékezetes helyszínére. Megérte az ország távoli vidékeiből is ideutazni – mondták és ígérték tíz év múlva, ismét visszajövünk.

Olvasóink írták

  • 2. abai 2012. szeptember 04. 18:09
    „Pocakos, alkoholista tisztekre és tiszthellyetesekre gondolsz. Azokból bőven volt a MN alakulatainál.”
  • 1. nyomdasz63 2012. szeptember 04. 13:01
    „Én is ott szenvedtem,csak egy évtizeddel később. Emlékeim szerint ritka alkalmatlan bagázs"vezette"azt a kócerájt a parancsnokoktól az altisztekig. Mint szakmailag,mint emberileg.
    Szerencsére egy idő után átvezényeltek K.kfélegyházára,a hadosztálynyomdába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mont Blanc: kipipálva

Forgalmi dugó is akad a Mont Blanc-on, máskor függőleges fallal vagy bakancs szélességű ösvénnyel kell megküzdeni. Tovább olvasom