Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

50 fok is lehet a fóliasátorban

Reggel kilenckor a kinti hőmérséklet 29 fok, a fóliasátorban már 36. És ez csak fokozódik, ahogy a nap egyre magasabbra kúszik fel az égen. Sokan azt hiszik, kánikulában nem dolgoznak a kertészek, pedig náluk most van a csúcsszezon.
– 11 és 12 óra között akár 48 fok is lehet a fóliasátorban, általában ilyenkor hagyjuk abba a munkát. Reggel ötkor kezdünk, és addig dolgozunk, ameddig csak bírjuk. Hiába van szellőző a fóliákon, ha a szél nem fúj, ott sem jön a levegő. A páratartalom 80-90 százalékos is lehet, ez is nehezíti a munkánkat – mondta Lakos Zoltán szentesi őstermelő, miközben kaccsolta paprikáját. Elmesélte, munka közben általában kalapban vannak, így védekeznek a napsugarak ellen, és rengeteg folyadékot isznak, hiszen máshogy nem lehetne elviselni a hőséget.

Ahogy beléptünk a fóliába, rögtön érezni lehetett a hőmérséklet-különbséget, ilyenkor még a legedzettebbeket is kiveri a víz. Mondhatnánk: így könnyű, ha csak délig dolgozik az ember, utána szabad az egész nap. A kertészek többsége azonban este is visszamegy a fóliába, ha a sürgős tennivalók úgy kívánják. A késő délutáni vagy esti órákban már elviselhetőbb a hőmérséklet.

– A növénynek nem elég, ha elültetem, és megvárom, hogy teremjen, szinte mindennap gondozni kell. Régebben, ha azt mondtam valahol, hogy kertész vagyok, éreztem, hogy becsülik a munkámat, most pedig csak legyintenek. Sajnos a befektetett munka nem mindig hozza meg a gyümölcsét: az árak mennek fel, de amennyiért el tudom adni a paprikát, az sajnos ugyanannyi marad. De ebben az időben nem irigylem például a pékeket, az útburkolókat sem – hangsúlyozta Lakos Zoltán, miközben kikísért a sátorból.

Lakos Zoltán paprikát kaccsol. A fólia alatt már reggel 9-kor 36 fok volt. A szerző felvétele
Lakos Zoltán paprikát kaccsol. A fólia alatt már reggel 9-kor 36 fok volt. A szerző felvétele

Továbbsétálva a sátrak között mindenütt láttunk dolgozó őstermelőket, néhol egész családokat. Volt, aki paprikát, paradicsomot szedett, volt, aki gazolt, de közös volt bennünk, hogy már délelőtt 9 órakor nagyon melegük volt. Néhányan kiültek a sátrak elé szusszanni, inni pár korty vizet vagy éppen reggelizni. Gerőcs László őstermelőt akkor szólítottuk meg, amikor kilépett fóliájából. Épp a paprikaszárakat hordták ki feleségével, hiszen ők már a következő kultúra ültetésére készülnek.

– Kunszentmártoniak vagyunk, így ma is hajnali háromkor keltünk, hogy el tudjuk kezdeni a munkát, mihelyst kivilágosodik. Sötétben indulunk reggelente, hiszen fél ötkor már kezdődik a munka. Amikor dolgozom, legalább 4 liter vizet megiszom – mesélte Gerőcs László, miközben letörölte homlokáról a verejtéket. Azt is megsúgta: a nők sokkal jobban viselik a hőséget, mint a férfiak. – Én vagyok az első, aki azt mondja, hogy induljunk haza – mondta nevetve László. Felesége hozzátette: téli időszakban akár 10 órát is csinálják ezt a munkát, és közel sem fáradnak el annyira, mint most, ebben a kánikulában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangot jelent bekerülni a csongrádi alkotótelepre

A csongrádi Öregszőlőkben lévő művésztelep 40, az ott rendezett nyári alkotótelep 25 éves idén. Tovább olvasom