Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

99 házasságkötés, 97 válás

Szentes - Még soha nem kötöttek olyan kevés házasságot Szentesen, mint az elmúlt esztendőben. Tavaly 99 pár mondta ki a boldogító igent, és 97 bontópert kezdeményeztek a szentesi bíróságon. Ma már a Szentesen anyakönyvezetett újszülöttek 60 százaléka olyan családba születik, ahol a szülők élettársi kapcsolatban élnek.
Az esküvőszervezők felé is közelít a válság – korunk leggyakrabban említett fogalmát használva így lehetne összefoglalni, mennyire jelentőségét vesztette a házasságkötés a családok életében. A polgármesteri hivatal anyakönyvi irodájának adatai szerint tavaly mindössze 99 házasságot kötöttek Szentesen. Erre még nem volt példa, 100 alá még sohasem esett a megkötött frigyek száma. 1977-ben még szinte minden napra jutott egy egybekelés. Abban az évben 344 házasságkötést regisztráltak, de egy esztendővel később már csak 289-et, és attól fogva nem volt megállás, folyamatosan csökkent az esküvők száma. 1992-ben következett az újabb mélypont, amikor 200 alá, pontosabban 184-re esett vissza. Ezt nem lehet a népességfogyással magyarázni, hiszen 1977 és 1992 között mindössze 5 százalékkal, 34 400-ról 33 ezerre csökkent a városlakók száma. A folyamatnak azóta sem lehet megálljt parancsolni. Érdekes, hogy az 1977 és 1992, illetve az 1992 és 2011 közötti időszakban ugyanolyan arányban – 40 százalékkal – csökkent a szentesi házasságkötések és a városban anyakönyvezett újszülöttek száma.

Még soha nem kötöttek olyan kevés házasságot Szentesen, mint az elmúlt esztendőben.
Még soha nem kötöttek olyan kevés házasságot Szentesen, mint az elmúlt esztendőben.

Itt azonban meg kell jegyezni: manapság a gyermekek többsége olyan családba születik, ahol a szülők élettársi kapcsolatban élnek. Lászlóné Üveges Erika anyakönyvezető személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott lapunknak, hogy az újszülöttek 60 százalékánál apai elismerő nyilatkozatot tesznek a szülők, vagyis a csöppségek csupán 40 százalékát nevelik házaspárok. Ráadásul évről évre tovább nyílik az olló: egyre többen vannak azok, akik élettársként vállalnak gyermeket.

Jóllehet egyre elterjedtebb az együttélés ezen formája, az élettársi kapcsolat hivatalos bejegyzése korántsem ilyen gyakori Szentesen. A városban dolgozó közjegyzőktől kapott adatok szerint mindössze 14 pár kérte ezt az elmúlt években. Bár ritkán választják ezt a megoldást az élettársak, úgy tűnik, ez a fajta frigy tartósabb, mint a hagyományos. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az elmúlt években mindössze egy ilyen kapcsolatot bontottak fel hivatalosan Szentesen.

Bezzeg a válások: szinte ugyanannyi házasságot bontottak fel az elmúlt években, mint ahányat kötöttek. A szentesi bíróságtól kapott adatok szerint 2008 volt a fekete év: abban az esztendőben 103 házasságkötésre 118 jogerősen lezárult bontóper jutott, vagyis többen mentek szét, mint ahányan egybekeltek. 2006 óta rendre száznál több válópert indítanak a városban – csak 2011 volt kivétel, amikor 88 házasságot bontottak fel. Tavaly 97 válást kezdeményeztek Szentesen, ebből év végéig 46 ügy zárult le.

Pro és kontra

Az érintettek véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért megkérdeztünk egy házasságban, és egy élettársi kapcsolatban élő szentesi szülőt. Andrea első házasságából két gyermek született, aztán elvált férjétől, és miután új párjával egymásra találtak, megint férjhez ment, és közös gyermekük is született. – Nálam egyértelmű volt, hogy összeházasodunk, de ezek a dolgok általában a férfin múlnak. Nagyon örültem neki, hogy megkérte a kezem. Mindkettőnk számára jó példák voltak a szüleink, akik idilli családmodellt teremtettek otthont – mondta a feleség.

Kornéléknál fel sem merült, hogy összeházasodjanak. – Lehet, hogy volt bennünk némi lázadás, de igazából manapság nem mi lógunk ki sorból. Éppen ezért nem is foglalkoznak vele az emberek, látják, hogy így is működik az együttélés, így is van családi élet. Az is szerepet játszhatott a döntésünkben, hogy rengeteg felbomlott házasságról hallunk. És talán a pénz is szempont lehetett, mert manapság egy 100 fős esküvő és lakodalom megszervezése egy vagyonba kerül, ezért inkább gyermeknevelésre vagy otthonunkra fordítjuk a félretett forintjainkat – mondta a két gyermeket nevelő apuka.

Olvasóink írták

 • 3. qrumpli 2013. január 28. 13:57
  „A szerelem idővel megfakul.
  Viszont az érdek lehet olyan összetartó erő ami összeköt
  Lehet az gyermek is ha a gyermeket szeretjük,ha nem akkor is.
  Talán ha nem lennének megélhetési gondok tartósabbá válnának a kapcsolatok.”
 • 2. Aranea 2013. január 26. 23:19
  „Az ember nem csak 1x szerelmes az életben.
  S fura módon éppen a házasságkötést szokta az érdek motiválni... :)”
 • 1. Jozsoci 2013. január 26. 22:36
  „Aki nem vállalja el a társát örökre, az nem szerelmes belé, csak az érdek köti össze őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közkincs napok Szentesen

Szombaton 15.30-kor a könyvtárban lesz a Közkincs napok szentesi rendezvénye. Tovább olvasom