Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A Bárka Színházba készülnek a szentesi drámaisok

A szegedi kisszínházba nem kapott bebocsáttatást a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatának gálaműsora – a budapesti Bárka Színházban viszont egy nap három előadással szerepelhetnek a drámaisok. Az igazgató, Alföldi Róbert hívta meg őket.
Utánpótlás. A gimnázium számos tehetséges, nagyszerű színészt adott az országnak. Fotó: Vidovics Ferenc
Az elmúlt tanév végén visszautasította a gimnázium közeledését a szegedi színidirektor. Bácskainé Fazekas Márta abban a reményben fordult Székhelyi Józsefhez , hogy kedvező fogadtatása lesz ötletüknek a kisszínházban. Az igazgatónő elképzelése szerint illő, hogy a Csongrád megyében negyed százada működő tagozat diákjai a megyeszékhelyen évente egy alkalommal, a tanév végén a közönség előtt szerepeljenek a mustragála darabjaival. Székhelyi azonban bérleti díjként közel félmillió forintot kért a gimnáziumtól arra a néhány órára. Lapunknak akkor azt mondta, tisztában van azzal, hogy ez a gimnázium számos tehetséges, nagyszerű színészt adott az országnak, a kisszínház működésének mégis költségei vannak, és ezt tudomásul kell venni.

A Horváth Mihály Gimnáziumnak nincs ennyi pénze, ezért sem fogadhatta el a szegedi direktor feltételét. A megyei önkormányzat fenntartásában működő iskola ügyében Szűcs Lajos is megszólalt. A megyei közgyűlés akkori oktatási és kulturális bizottságának elnökeként jelentette ki az elmúlt tanév végén: „Székhelyi el van tévedve."

Idén tavasszal a főváros közönsége előtt játszhatnak. Fotó: Vidovics Ferenc
Eltelt a nyári szünet – és idén szeptemberben érkezett egy levél a gimibe. A Bárka Színház igazgatója, Alföldi Róbert írta. A népszerű színész 1984 és 1988 között volt a HMG diákja. Kissé hivatalosan fogalmazta az e-mailt, de félre nem érthető módon közölte: barátkozni akar, szorosra fűzni a színház és a gimnázium kapcsolatát. Legyen diákjegy a Bárkában, és legyen külön szentesi nap, amikor a gimnazisták a legjobb előadásokat játszhatják az általa igazgatott színházban. „A lényeget tekintve szentesi lelkemtől vezérelve..." – így írt.

A megegyezés szerint idén tavasszal egy egész nap, délelőtt, délután és este a szentesieké a színpad Pesten. A gimnáziumnak semmit nem kell fizetnie, csak az utazás, a diákok étkeztetése jelent költséget. A színház aznapi működését a színház fizeti.

A félévi hajrában most fejvesztve készülnek a dések a két hónap múlva esedékes nagy napra. Az már biztos, hogy délelőtt gyermekelőadás lesz, délután a középiskolások legjobbjai szerepelnek, este pedig a végzett és színésszé lett volt drámaisok adnak műsort. Csapiné Matos Ibolya tagozatvezető közlése szerint negyven-ötven diák biztosan utazik Budapestre, de elképzelhető, hogy a tagozat valamennyi hallgatója ott lesz az előadásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokban tovább hizlalnak Szentesen

Két hete érvényes az állattartásra vonatkozó tiltó rendelet Szentesen, eszerint disznóból egy portán… Tovább olvasom