Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A család előtt tiszteleg a Születés Hete Fesztivál

Szentes - Szerdán startolt a megyeházán a háromnapos Születés Hete Fesztivál, melynek célja, hogy bemutassa az áldott állapot csodálatosságát, alternatív csecsemőgondozási lehetőségekkel és hiteles információkkal ismertesse meg az érdeklődőket: kismamákat, kispapákat, nagyszülőket.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Az ötödik alkalommal megrendezett szakmai, kulturális és tájékoztató programsorozatban védőnők, szülésznők, orvosok, civil szervezetek, tanácsadók nyújtanak segítséget a várandós édesanyáknak, de az előadások között apukák, nagyszülők, kamaszok is rábukkanhatnak érdeklődési körüknek megfelelő információkra.

Agócs Lászlóné, Szentes egészségügyi referense, a Vöröskereszt területi vezetője kérdésünkre elmondta, a párkapcsolat, szexualitás, családtervezés, anyává-apává válás, várandósság, szülés-születés, szoptatás, csecsemőgondozás, hordozás, női szerepek megélése, gyermekvállalás és karrier egyeztetése témakörökben is hallhatnak előadásokat az érdeklődők. Csütörtökön a szentesi kórház szülőszoba-látogatásra várja a kismamákat.

Szerdán startolt a háromnapos Születés Hete Fesztivál.
Szerdán startolt a háromnapos Születés Hete Fesztivál.

Harmadik éve rajzpályázatot is hirdet a fesztivál, idén 162 pályamű érkezett, a legjobbakat a megyeháza dísztermében lehet megtekinteni. Amíg játszóházzal és kézműves foglalkozással töltik az időt a kicsik, az anyukák termékbemutatókon és egészségügyi szűrő vizsgálatokon vehetnek részt.

Atkári Márta szerdán dr. Józsa Géza szülész főorvos élettani szülésről szóló előadását várta a leginkább, de a babával való kommunikáció is érdekelte. A 36 hetes kismama a pénteki programok közül a mozgásfejlesztésre irányuló Dévényi-módszert nézte ki magának, de a táplálással kapcsolatos előadás is érdekli. Felkészült várandósnak érzi magát, de azért jött el, hogy még több információt gyűjtsön be a nagy nap előtt. Barátnője, Papp Krisztina is tudásszomját jött oltani, szerinte praktikus tanácsokat hallhatnak itt, amire szükséges is lesz, hiszen júniusban szüli meg gyermekét.

Az édesapák szerepét hangsúlyozta a hit, szeretet, család összefüggéseiben vizsgálva Kovách Péter lelkipásztor, aki megjegyezte, rajta kívül nem látott férfit a teremben - utalva ezzel arra is, hogy a család nem csak nőkből és gyerekekből áll. A szülővel töltött időt nem pótolja a gyerek tárgyakkal való elhalmozása, akinek anyára és apára van szüksége.

Hangsúlyozta, hit nélkül nem lehet élni sem a társadalomban, sem párkapcsolatban, így nem épülhet ki a bizalom a felek között. A bizalomból a szeretet származik, folyamatosan bizonyítani kell a párunknak, csak így érhetjük el az igazi szeretetet. Meg kell tanulni küzdeni a másikért, tudni kell megtartani is őt. A szakítás, mely manapság már a 3-4. osztályosokat is érinti, veszteségként jelentkezik az embernél. A szülők felelőssége felkészíteni a gyerekeiket az egészséges párkapcsolatra. Ha ez elmarad, sok lesz a szakítás, a seb, a „gyász" és végül a fiatal azt is kétségbe vonja, hogy szerethető személy lenne, így magányos lesz.

Az egészséges család alapja, hogy minden családtag a másik boldogságára törekedjen - fogalmazott Kovách Péter. Az apai példát követi a fiú: ha ő gyakran virágot vesz a feleségének, később a fiú is ugyanezt teszi majd a saját házasságában. Sok esetben az apa annyit dolgozik, hogy nincs ideje a gyerekeivel lenni, így a kicsik azt érzik, nincs apjuk. Ha nincs másolandó apai példa a fiú előtt, nem tanul meg apaként-férjként működni. Elvált szülők esetében fokozottan igaz ez. Téved az az anya, aki azt hiszi, pótolhatja az apát gyerekei számára.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. május 09. 11:53
    „köszönet az előadóknak az előadásért, egy köszönet nem sok, de semminél több!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár Mihály a szentesi főigazgató

Az orosházi kórház jelenlegi főigazgatója, Kalmár Mihály lett a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója. Tovább olvasom