Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

˝A doboz csikizi a talpakat˝ - Mezítlábas ösvény ovisoknak

Szentes - Mezítlábas ösvényt alakítottak ki Szentes egyik óvodájában. A gyerekek szívesen sétálgatnak rajta, és még egészséges is.
Tudta?

Az ösvényt a 19. században élt természetgyógyász, Sebastian Kneipp találta ki. Arra a következtetésre jutott, hogy az egészség és a természettel való együttélés összefügg egymással. Gyalogospályát alkotott különböző anyagokból azért, hogy a szokatlan ingerek stimulálják a szervezetet – élénkítik a vérkeringést, javítják az anyagcserét. Akár saját kertünkbe is építhetünk ilyet. Keveset járunk már mezítláb, természetes anyagokon meg alig.
– Nagyon jó érzés járkálni rajta, a toboz szúrós, de azt szeretem legjobban – mondta a szentesi Mátéffy utcai óvodában a nagycsoportos Sárréti Borbála. Az udvaron mezítlábas – vagy más néven Kneipp – ösvényen sétálgathatnak a gyerekek. Ezek a kis gyalogutak világszerte nagyon elterjedtek, egyre népszerűbbek Magyarországon is. Különböző anyagokon kell végighaladni, a talpunkat így más- más stimuláció éri.

– A Mátrában láttunk ilyet, nincs nagy költségigénye, egyszerű elkészíteni – mutatta Ponyeczkiné Brezovai Katalin vezető óvónő. – Fejleszti a tapintásos észlelést, az egyensúlyt, a testtartást. Ma már keveset járnak az emberek mezítláb, pedig nagyon fontos lenne. Kicsit folyamatosan ügyeskedni kell, mindegyik másképpen szúrja-masszírozza a talpat. A lényeg, hogy veszélyes ne legyen benne, ennyi az előírás. Októberben kész lett, de mivel ezt cipő nélkül kell használni, a közelmúltban avattuk fel hivatalosan.
 
Keveset járunk már mezítláb, természetes anyagokon meg alig. Pedig fontos lenne. Fotó: Králik Emese

Gyenes Adélnak a műfű és a pici kavics a kedvence, szerinte is nagyon kellemes rajta sétálni. A kijelentése miatt egy kis vita alakult ki, hogy jó vagy rossz érzés, amikor az apró kövek a lábujjak közé mennek. Kovács Adél Borival ellentétben nem szereti, ezért kikerüli azt a négyzetet, ahol – ő így ejtette ki – „a doboz" csikizi a talpakat. Minden hitvita ellenére azt láttuk: a gyerekek nagyon élvezik, versenyeket is szerveznek maguknak. Arra is lenne még ötletük, milyen sávokkal lehetne kiegészíteni az ösvényt. Kérdésünkre javasoltak agyagot, sarat, vizet halacskákkal – bár nem tudjuk, az uszonyosok mit szólnának a kis talpakhoz – és virágszirmokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füvön várakoznak az autósok - Több parkoló kellene Szentes belvárosába?

Füvön várakoznak az autósok - Több parkoló kellene Szentes belvárosába?
Mi lehet az oka annak, hogy Szentes belvárosában egyre többször lehet a füvön parkoló autót látni? Tovább olvasom