Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A Fábiáni Kisbíró esete a helyi hatalommal

Fábiánsebestyén - Miután Fábiánsebestyénben a takarékszövetkezet hirdetést adott föl a helyi ellenzéki lapban, a Kisbíróban, a fiókvezetőt fölhívták a községházáról. A telefonáló közölte: a polgármester haragszik. Ezt az újság kiadója is megtudta, és feljelentést tett a rendőrségen.
Az ügyben hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomoz a Csongrádi Rendőrkapitányság, mert a szentesi elfogultságot jelentett be.

A lapot kiadó egyesület elnöke, Kovács Csaba feljelentést tett a rendőrségen Fotó: Tésik Attila

Kovács Csaba azután tett feljelentést a szentesi rendőrségen, miután megtudta, hogy a Fábiáni Kisbíróban hirdető takarékszövetkezet vezetőjére valaki a községházáról megpróbált nyomást gyakorolni. A kiadó egyesület elnöke lapunknak elmondta: a takarékszövetkezet hirdetéséről szabályos szerződést kötöttek, és kedvezményt is kapott a pénzintézet. A helyi ellenzéki lap szerkesztője úgy tudja, hogy a fiókvezetőnek a telefonáló azt mondta, hirdetéseit „a polgármester úr nem nézi jó szemmel". Kovács Csaba tudja, hogy ki telefonált, de nem mondta meg. Azt azonban hozzátette: valószínűsíti, hogy az illető nem saját elhatározásából hívta fel a fiókvezetőt, hanem azért, mert erre utasították. Kovács szerint az ilyen jelenségek miatt csökkent le a Fábiáni Kisbíró példányszáma ezerről ötszázra.

Az újság indulása előtt felkészültek az Együtt Fábiánsebestyénért Közhasznú Egyesület tagjai, felmérték, hogy a helyi vállalkozások hirdetéseiből mekkora példányszámban tudják a falubeliek számára ingyenesen eljuttatni a sajtóterméket. Most már ötven forintot kérnek érte. Kovács szerint szükség van erre a helyi lapra, mert „az önkormányzatnál elhallgatnak dolgokat". A faluban sokan úgy vélik, a Kisbíró igazságot akar osztani.

A törvény szigora

A büntető törvénykönyv 225-ös szakasza szerint „Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrány okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ebbe a helyi konfliktusba számára váratlanul csöppent bele Felföldi Jánosné. A takarékszövetkezet fiókjának vezetője lapunknak elmondta: korábban hirdetett az önkormányzat lapjában, az Objektívben, és természetesen adott fel hirdetést a Fábiáni Kisbíróban is. Mint mondta, üzleti célú hirdetés volt ez, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy ezen a módon elérje a leendő ügyfeleket. Váratlanul érte a községházáról érkező telefonhívás, olyannyira meglepődött, hogy szóhoz sem jutott. Az asszony közölte, a takarékszövetkezetnek kívülről senki nem mondhatja meg, hogy hol hirdessen. Arra a kérdésünkre, hogy ki telefonált neki, így válaszolt: a rendőrségnek teljesen őszintén mindent elmondott.

Az ügyben a elfogultság miatt nem a szentesi, hanem a Csongrádi Rendőrkapitányság nyomoz. M. Toronykőy Márta lapunkhoz eljuttatott közleményében az áll, hogy eljárás folyik hivatali visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt a helyi egyesület képviselőjének feljelentése alapján. A szóvivőtől szerettük volna megtudni, az ügynek van-e gyanúsítottja, erre azonban tőle nem kaptunk választ.

Tóth Flórián jegyzőt kérdeztük a községházán a történtekről. A fiatalember azt mondta: nem kíván interjút adni. Kós György polgármester pedig azt mondta, folyamatban lévő ügyről nem beszél.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. őslakos 2007. december 02. 14:51
  „Kedves helyi lakos!
  Miféle rettegésről beszél?Ki él itt rettegve, megfélemlítve? Ezt Önök páran híresztelik!Nem tudom,hogy ez Önöknek miért jó!
  Egyébként Én is a Változás mellett vagyok! Nem azért mert eddig rossz lett volna,de egy frissités,más szemlélet jó lenne!Viszont még véletelen sem az EFAB félére gondolok! Talán egy 3. szakértő erőre gondolok,csak sajnos a faluban nem sok a lehetőség! Aki vállalná az nem lenne jó,aki meg megfelelne az meg sajnos nem vállalja!”
 • 29. Helyi lakos 2007. december 02. 13:03
  „Csatlakozom Haragszomhoz: ez a falu nem biztos,hogy megérdemli azt,hogy küzdjenek érte. Ha a lakosság nem meri felvállalni,hogy nem ilyen vezetésre van szüksége,hanem vállalja hogy rettegésben él,akkor meg is érdemli.Miért jó ez nekik? Meg kellene keresni valamelyik EFAB tagot és jelezni,hogy egyetért velük,kérni egy adott témában hogy képviseljék őket.Legalább ennyit,és akkor felszólalnak ilyen fórumokon is.(ezt megtehetnék a megfélemlítettek és az alárendeltek is nevük eltitkolását kérve)”
 • 28. Helyi lakos 2007. december 02. 08:15
  „Hol volt itt a nyilvánosság? Arra a pár hivatali dolgozóra és a pár nyugdíjasra gondol? Hát ez vicc!
  A p. sem hozta elő az EFAB dolgot, tehát nem merült fel mint téma.
  A p. beszámoló viszont elég silányra és semmitmondóra sikeredett.
  "Jöhetnek itt,hogy meg vannak az emberek félemlítve".- Igen ez a véleménye a lakosságnak.Nem jól van ez így.De hátha máshol is felfigyelnek végre erre.”
 • 27. Őslakos 2007. december 01. 19:42
  „Helyi lakos : "A p. beszámoló alapján rendben van minden, csak büszke lehet magára a faluvezetés"
  Ezt nem cáfolta meg senki! A falugyűlésen lehetett volna hozzászólni,de ezt sem az EFAB Elnök úr( Ő is csak gúnyosan mosolygott),sem az általa sokat emlegetett nagy EFAB tábor sem szólt hozzá! Jöhetnek itt,hogy meg vannak az emberek félemlítve(?),de azért gondolom az elnök úr nincs, így kiváncsiak lettünk volna a nézeteire,de úgy tűnik nyilvánosság előtt ez nem megy!”
 • 26. Helyi lakos 2007. december 01. 11:52
  „"Ember küzdj és bízva bízzál!"
  2010-es választásig van cirka 2,5 év.Hátha lesz,aki vállalja a komolyabb megmérettetést.Vannak esélyes emberek.

  Tegnap falugyűlés volt.Hogy volt-e értelme? Felesleges volt összejönni! A p. beszámoló alapján rendben van minden, csak büszke lehet magára a faluvezetés.
  (A kosz meg be lett söpörve a szőnyeg alá.)”
 • 25. haragszom 2007. december 01. 10:24
  „Igen. A faluban már csak így mennek a dolgok: mindenkinek hallgass a neve, és ha mindenki hallgat, mindenki megnyugszik...Ez tényleg egyszerű!!!!HA megdobnak kővel, gondold azt, hogy az nemis kő, csak egy cukorka!És ugye már nem is fáj annyira?!:) És egyébként is TE vagy a hibás(?!), amiért megdobtak!!! Szégyeld magad! .....?!
  Én már néhány éve nem élek a faluban. Sokan megpróbálták kinyitni az emberek szemét, évekig küzdöttek,sikertelenül. Azt hiszem meg sem érdemelte a falu, legalábbis az a 65,56 majd 70,65%-a. És valóban nem csak az idősek teszik ki ezt a százalékot, hozzá adódnak a megfélemlítettek, az alárendeltek és a ....nyalók is. Igy már csak összejön az a kevés ember.
  Irigylem azokat az embereket, akik még meg vannak elégedve a "rendszerrel" és nem látják mi folyik mögötte! Becsülöm, tisztelem viszont azokat, akik minden erejükkel küzdenek az igazságért...habár nagyon félek, hogy az mindig odaát marad.
  Valamint szégyellem azokat az embereket, akik tehetnének valamit, de inkább becsukják a szemüket, és elbújnak az EGÉRlyukba,mert úgy kényelmesebb!"A tudatlanság vakká tesz. Ó, nyomorult halandó, nyisd ki a szemed!" (Leonardo Da Vinci)”
 • 24. triatlonos 2007. november 26. 14:52
  „Ebben az esetben a takarékszövetkezet vezetője követett el hibát, mert amikor telefonált neki az a "valaki", hogy a polgármester haragszik, akkor a következőt kellett volna mondania: ha haragszik, haragszik, majd megnyugszik! A mi falunkban igy van.”
 • 23. Helyi lakos 2007. november 26. 11:01
  „Egy zárójeles gondolat Johnnynak.
  Nyilván azért járatja a gyerekeit KCS máshová,mert nem elégedett azzal hogy a faluban az óvodába és az iskolába is beszivárgott a Kós féle politika.Ez köztudott.Lásd H.Sz.M. óvónő esetét.De sajnos a színvonal is alatta van egy városi intézménynek,ez is köztudott. Ha teheti hogy máshová járatja a gyerekeit,akkor tegye.Szabad országban élünk.Vagy te ezt is megszabnád? A ház eladás tudtommal egy választás előtti történet volt,én ismerem őt és nem úgy néz ki,mint aki költözni akar.Nem a levest keveri,hanem pelenkát akar cserélni a gyereken,mert más nem hajlandó tenni semmit, a kaki meg csak több lesz.Mindenki politilailag sértett,akinek elege van a polgármesterből?
  Most mindenki boldog lehet.Volt egy szavazás és benn ülnek azok,akik hozzáértőek a helyi ügyek megoldására.Igaz?”
 • 22. kereskedő 2007. november 26. 08:27
  „???
  Szerintem itt egyáltalán nem csak a cikkről van szó, és arról, aki írta, hanem hogy egyszer végre már történjen valami, amit már többször is megpróbáltak emberek, azt, hogy végre tisztán lássunk. Nem arról van szó, ki mennyit sikkaszt, hanem, hogy valójában ki milyen telefonokat is kap, és kik is a "besúgók". Mert vannak... És még az is lehet aktát is vezetnek :) De az tuti, hogy nagyon sok emberben kellett csalódnom nem csak nekem.
  Színlelés köztük minden, főleg a barátság, és az összetartás. De egyszer az utóbb említett vezetőket is leváltották :)
  Ó, és én már elköltöztem, még mielőtt megkérne valaki, hogy akkor hagyjam el, ezt az amúgy kedves, takaros kis falut.”
 • 21. Johnny 2007. november 26. 07:35
  „Csak egy zárójeles gondolat:
  Ha KCS ennyire elkötelezett a falu jóléte iránt, akkor miért járatja a gyermekeit Orosházára iskolába/ovodába, illetve miért akarta eladni a házát és odaköltözni. Az eladás nem sikerült, maradt és keveri a "levest". Meg kell nézni az EFAB alapítókat, mind politikailag sértett emberek, amiért nem kerültek be az önkormányzatba.”
 • 20. Helyi lakos 2007. november 24. 16:52
  „:)
  Az MSZP is így nyert,aztán egy kicsit visszaesett a népszerűsége.....,semmi sem tart örökké.”
 • 19. szkeptikus 2007. november 24. 16:43
  „Ezek bámulatos eredmények!
  De ha összevetjük öket az igazi NAGYMENŐK paramétereivel, máris fossá silányodnak.
  Pl. Brezsnyev és Kádár rendszeresen 99% fölötti eredménnyel ,,alázta a mezőnyt..." !!!!!!!!!!
  Na ezt add össze őslakos!”
 • 18. Helyi lakos 2007. november 24. 16:14
  „Javaslom, térjünk erre vissza 2010 végén.(ha várni kell addig) Nem a Fidesz indította a választáson Kós Györgyöt? (fidesz honlap)
  Persze függetlenül.
  1998-ban nagy csata volt,2002-ben is nagy csata volt,2006-ban nem volt csata.”
 • 17. őslakos 2007. november 24. 13:37
  „Választási eredmények
  1998
  1 DR. DOBOS ANDRÁS Független 264 19,79 %
  2 DR. KÓS GYÖRGY Független 1 070 80,21 %
  2002
  1 BÁLINT JÓZSEF MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT 414 34,44 %
  2 DR. KÓS GYÖRGY FÜGGETLEN 788 65,56 %
  2006
  1 Bálint József MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT 300 29,35 %
  2 Dr. Kós György FÜGGETLEN 722 70,65 %

  Azt hiszem ezt nem lehet csak a nyugdíjasokra fogni! Ha akkora lenne az ellentét a falun belül akkor már rég más lenne a polgármester!”
 • 16. Helyi lakos 2007. november 24. 08:58
  „Teljesen egyetértek szkeptikussal.(Díjazom a humorát is)

  Hozzátenném: Szerintem, ha mindenkinek el kellene költöznie a községből, mert nem tetszik a vezetés, szeretnék ha fejlődést is látnának, nem csak tűzijátékot meg mentési központot,sőt az sem tetszik ahogy kezelik itt azokat az embereket, akik észreveszik a hibákat, akkor a falu lakossága főleg csak 60 év felettiekből állna. Akkor lenne csak igazán 100%-os választási eredmény! Szerintem ez nem vezet jó irányba.Elnéptelenedik a falu,elindulna a fiatalok vándorlása a város felé.
  A Magyar jogban nincs leírva sehol,hogy csak őslakosok lakhatnak egy településen, ebből következik, hogy minden polgár egyenlő jogokkal rendelkezik egy egy településen.A falu vezetést pedig bírálni kell ha van miért,ez a kontrol.
  A falu vezetősége igen nagy harcot vív.Valóban.Van is miért magyarázkodnia.(pl. ez a cikk)
  Kell a Fábiáni Kisbíró.”
 • 15. szkeptikus 2007. november 24. 00:24
  „Ez egy igen érdekes fórum, köztetek télleg nem lehet unatkozni.
  Viszont SZÜRKE EGGÉR! Nem vagy te egy kissé antiszociális?
  Gettóba akarod küldeni azokat akik nem eszik meg a spenótot???!!!
  Tudod, a közvéleménykutatók felmérése alapján országunkat jelenleg egy 15+1%-os lakossági támogatottságú bagázs irányítja! Akkor most mi legyen a többi 84%-al? akiknek k....ra nem tetszik ez a csim-bum cirkusz? ,,Irány a marhavagonba, és előre szibéria"???!!! /addig amíg a síneket fel nem szedik/.
  Tudod ahol egér van ott macska is van, ahol lószar van ott veréb is, ... és így tovább, ettől kerek a világ!”
 • 14. Szürke egér 2007. november 23. 21:15
  „Üdvözlöm Önöket!
  Tisztelt Fábiániak!Az elmúlt időben igen sok problémával szembesülhettünk(hozzátenném,hogy egyes emberek szerint)ívóvíz,játszóterek,falu ketté-szakadása,szennyvízhálozat,utak minősége a "sláger" községünkben.Továbbá a falu vezetésének folyamatos bírálásával találkozhatunk a mindennapjainkban.Én nem ide születtem,de megjegyezném,hogy más község sem jobb,mint a miénk.De kérdezem én, akinek ennyire nem tetszik köztünk élni ebben az igen kellemes községben,miért van még mindig itt?Ebben a faluban még soha nem volt ilyen mértékű zűrzavarkeltés, mint amilyen az elmúlt időben létrejött.A falu vezetősége igen nagy harcot vív,a mindennapokért.Iskolánk,óvodánk,faluház,Mentési központ stb. még a mai napig is működik.Ezek már önmagukban is nagy eredmények.
  Önnek tisztelt Moderátor Úr,az a véleményem és sokat járva a falut Hála az Istennek a többségnek is,jobb lett volna ha nem költözik közénk.Hiszen nagyon rögös út az amin most Ön jár.Remélem győz a józan esze és befejezi ezt a tevékenységet a községünkben.Nagyon bízom benne, hogy nem fogja "cenzúrázni"e pár sort.Köszönöm!”
 • 13. szkeptikus 2007. november 23. 15:53
  „sZEP NAPOT MINDENKINEK!
  Szeretnétek igazságot? demokráciát? esélyegyenlőséget? jogérvényesülést? Ez utóbbit megkapjátok, persze nem biztos, hogy olyan formában, ahogyan azt elképzeltétek. Mivel ma optimista hangulatban vagyok jósolok nektek INGYEN!
  Legyen mondjuk xmen a hivatalból tszöv-be telefonáló illető. Szóval hatóság végzi a dolgát, nyomoz meg ilyesmi 30-60, vagy ki tudja hány napig. A végén a kazalnyi aktából kimazsolázzák a konklúziót, miszerint túlbuzgó xmen, státuszát megerősítendő főnöke -magánvéleményét- /ami ugye mindenkinek lehet hivatalli beosztástól függetlenül/ tolmácsolta, pusztán önszorgalomdól a takszöv vezetőjének, amire nyilván nem kapott hivatalos utasítást! Nos ennél a pontnál eléri végső méretét ez a lufi, s a kipukkanásával párhuzamosan szegény xmen is nagy valószínűséggel felszálló pályára lesz állítva! Itt a vége fuss el véle!
  Hacsaknem feljelentést tesz pmester rágalmazásért, jó hírnév rontásért meg ilyesmiért, de az már egy másik történet lesz. Minden esetre KCs. jól teszed ha időben hadrendbe állítod ügyvédeidet!!!”
 • 12. Helyi lakos 2007. november 23. 07:36
  „Intelligens emberek lévén egy dologban értsünk egyet és akkor minden rendben van.Mégpedig abban,hogy ha úgy adódik hogy kimondják a bűnösségét a jegyzőnek és benne van a polgármester is a bűnben,akkor kapjanak méltó büntetést és hagyják el a porondot,mert ilyen emberekre itt sincs és máshol sincs szükség.”
 • 11. őslakos 2007. november 22. 21:33
  „A többesszámért elnézést,de Ön nerég így írt "Ha egy szelet fújsz ezekkel,akkor te sem vagy különb." akkor gondoltam ennyit megengethetek magamnak!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedezeti igazolás nélkül a légi bázis

Szentes - Nem a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt nem szállhat fel karácsonykor a mentőhelikopter a szentesi bázisról, hanem azért, mert az egészségügyi tárca szeptember óta nem adott fedezeti igazolást a 80-90 milliós beruházáshoz. Tovább olvasom