Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A fábiáni kúttal számolnak

A Mol Rt. külföldi vállalatokkal szövetkezett a geotermikus energia hasznosítására. Az eredetileg szénhidrogénre szakosodott cég későbbi terveiben szerepel a fábiánsebestyéni termálkút energiájának kiaknázása – a világ szakemberei most keresik a magas sótartalmú kutak hasznosításának módszerét.
A fábiáni beruházás több milliárd forintba kerülhet Fotó: Tésik Attila
Az unió Altener-programjának támogatására épülő megállapodásban izlandi és ausztrál céggel szövetkezik a magyar olajipari társaság a föld hőenergiájának hasznosítására. Ebben a tervben azonban egyelőre nem szerepel a fábiánsebestyéni kút – mondta el lapunknak Holoda Attila. A Mol kutatási-termelési igazgatójától megtudtuk azt is, hogy a mélyben lévő gőz hőenergiája villamos energiává alakítható abban az esetben, ha a magas sótartalom kezelésére megtalálják a megoldást a szakemberek. A felszínre kerülő, látszólag tiszta, forró gőz nem is annyira tiszta, mivel nagy mennyiségű oldott ásványi anyagot tartalmaz. Az 1986-os kitöréskor rövid idő alatt ujjnyi vastagságúra szűkítette a közel tíz centiméter átmérőjű csövet.

Holoda Attila elmondta: ezt a problémát jelenleg nem lehet kezelni, nem
Lezárt kincs

A nyolcvanas években eredetileg olajat kerestek ezen a helyen, s találtak a föld mélyéből feltörő gőzt. Az elfojtott geotermikus energia most zár alatt van: a mélyfúrású és magas nyomású kút alaposan visszatartja az egyébként hatalmas erőt. Erre szükség is van, hiszen a '86-os kitöréskor egy főfúrómester lelte itt halálát, amikor munkálatokat végzett ezen a helyen. Kós György polgármester szerint a kút hasznosítása a falu számára a lendületes fejlődést jelentené, a termálvíz rejtette lehetőségek kiaknázása új távlatokat nyithat a község számára. Amíg ez valóra nem válik, a helybéliek a falunapokon szórakoztató koronglövő versenyen mérik meg magukat a kút közelében...  
lehet havonta kicserélni a kútban lévő csövet, a kitermelt energia ára ezt nem fedezi. A kitörés során a 4 ezer méter mély kút olyannyira megsérült, hogy jelenlegi műszaki állapotában alkalmatlan az energiatermelésre, javítása pedig gazdaságtalan volna. A föld hőjének hasznosítása során a kitermelt nagy sótartalmú gőzt sós víz formájában vissza kellene sajtolni ugyanabba a rétegbe, ahonnan az feljött, ehhez pedig egy másik kutat is kellene építeni, ez pedig újabb költséget jelent.

Az alternatív energiák hasznosítása kapcsán a Zala megyei beruházás megkezdése után Csongrád megyében is felröppent a hír a fábiáni kút lehetséges jövőjével kapcsolatban. Természetesen nagy az érdeklődés – fogalmazott a termelési igazgató –, hiszen a világban több nemzet hasznosítja a mélyben rejtőző energiákat, de amikor a valós körülmények ismertté válnak, már nem tűnik olyan kecsegtetőnek az üzlet. Arról, hogy a Csongrád megyei településen mikor valósul meg a földhőt hasznosító erőmű, Holoda Attila egyelőre nem adhatott választ, de megerősítette: a vállalat folyamatosan szem előtt tartja a fábiáni kutat.


Olvasóink írták

  • 1. Old man 2008. szeptember 29. 21:05
    „Kár,hogy a MOL Rt a Fáb.4-es fúrástól12 km-re,a Gádoros 0106/7 hrsz. "f" alrészletét képező NSZ.3-as nagyentalpiájú mélyfúrás hasznosítását hamis tanúzással és más büncselekménnyekkel megakadályozta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik nem mentek el tegnap választani

A szentesi zöldségpiacon beszélgettünk tegnap olyanokkal, akik nem mentek el szavazni, inkább… Tovább olvasom