Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Hungerit nem áll le a fejlesztésekkel

Szentes - Az áruházláncokkal nehezen birkózik meg a Hungerit Zrt., amely a tervét ugyan alulmúlta, de a tavalyi bevételnél jóval magasabb szinten zárta 2012 első négy hónapját. A vállalat nem áll le a fejlesztésekkel – mondta interjújában Magyar József vezérigazgató, aki egyáltalán nem elégedett a női vízilabdacsapat idei szereplésével, és változtatásokat szeretne.
- Sarkadi Szabó Kornél 2011 elején azt mondta egy itteni konferencián, hogy az élelmiszerárak jelentős növekedése várható a következő években, és ez jól jöhet Szentesnek, ahol kiváló adottságokkal rendelkezik a helyi élelmiszeripar. Bevált a Szentesről elszármazott neves közgazdász jóslata?
- Az áruházláncokkal is ismertette ezt? Velük is meg kellene beszélni. Sajnos, nem ezt érzékeljük. A kereskedelmi multik olyan korlátot állítanak az ember elé, amivel szemben nem vagy alig lehet érvényesíteni az akaratunkat. Két lehetőség van: vagy nem szállítunk nekik, és próbáljuk az árut külföldre eladni, vagy ha ott akarunk maradni, tudomásul vesszük, hogy ezek az árak. Ha például 10 százalékot szeretnél emelni, de csak 4-et tudsz, azt már győzelemként lehet elkönyvelni. Ezt sem sűrűn engedik meg, évente legfeljebb egyszer vagy esetleg kétszer. Ekkora emelés viszont az inflációt sem fedezi.

Magyar József.
Magyar József.

- Mindenek tükrében hogyan alakult a Hungerit Zrt. első negyedéve?
- Az év első négy hónapjában az árbevételünk majdnem 800 millió forinttal kevesebb volt, mint a tervezett, ugyanakkor a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest egymilliárd forinttal nőtt a forgalmunk. De hát a terv a lényeg, annak kellene teljesülni, mert ahhoz van minden igazítva. A drága termékeink nem fogytak úgy, ahogy kellett volna, ezek halmozódtak fel a raktárban. Szeptember táján ezek elkelnek a piacon, és helyreáll az egyensúly.

- Más ágazatokban visszavetette a beruházási kedvet a hazai gazdaságpolitika. A Hungerit képes új fejlesztésekbe belevágni?
- Én nem vagyok híve egy beruházás elhalasztásának, ugyanis nagyon komoly indokok kellenek ahhoz, hogy később valósítsunk meg egy tervezett fejlesztést. Egy beruházás vagy előbbre viszi a vállalatot, vagy növeli a hatékonyságát. Ha el kell halasztani, az nagyon fájó, de ha egy mód van rá, ki kell préselni valahogy. Egyrészt eredményt hozhat, másrészt a későbbi beruházások is mind csúsznak, ha egyet elnapol az ember. Mi éppen hétfőn fogunk átadni egy másfélmilliárdból kialakított telepet Felgyő közelében, épül a keverő üzem az Ipartelepi úton. A Hungeritnél olyan fejlesztéseket is végrehajtottunk, ami elkerülhetetlenek voltak. A csirkés vonalon 16 éves gépeket cseréltünk le újakra 200 millió forintért. Ezeket meg kellett lépnünk, hogy jobb minőségű termékeket tudjunk előállítani. Az utóbb említett beruházásnak köszönhetően például 6 fővel kevesebb ember dolgozik a vonalon, nincsen selejtünk, veszteségünk.

- Megváltozott az önkormányzatok állami finanszírozása. Egy település gazdálkodásában a korábbinál is hangsúlyosabbá vált, hogy mennyi a helyi adóbevételre számíthat. Folyik-e párbeszéd a cégvezetés és a városvezetés között a pénzek felhasználásának irányáról?
- Nem. Arra volt már példa, mikor egy nagyobb adóösszeget be kellett volna fizetni a város számlájára, hogy Szirbik Imre polgármester úr és munkatársai hozzájárultak ahhoz, hogy 2-3 hónap alatt rendezzük a kötelezettséget. Ez nekünk könnyebbség volt, a város részéről pedig egy gesztus, amivel át tudtuk hidalni egy időszakot úgy, hogy a fizetőképességünk megmaradt. Én azt szoktam mondani, hogy ami a királynak jár, azt meg kell adni. Én megadom. A helyi adónak az a borzasztó hátránya, hogy ha veszteséges a cég, akkor is fizetni kell.

- Hosszú évek óta támogatja a Hungerit a szentesi női vízilabda csapatot, amely a LEN kupa bronzérmesként a bajnokságban is legfeljebb harmadik lehet. Elégedett a hölgyek idei teljesítményével?
- Nem. Abszolút nem, mert ennek a csapatnak a játékosok tudását és erősségét figyelembe véve legalább a bajnoki döntőbe kellett volna jutnia, és az aranyért is esélyesként szállhatott volna harcba. Ez bosszant egy kicsit. Biztos, hogy a jövőben le kell ülnünk beszélni, és számos dolgon változtatnunk kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszer is Szentesen: a harc

Negyedik éve harcolhatnak a kincsért a szentesi középiskolások, akikhez időnként csatlakoznak más városok középfokú intézményeinek csapatai. Tovább olvasom