Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A kvóta elúszott, most szabadkártyára vár Niki

Szentes - Komoly érdeklődés övezi Rácz Nikolett szentesi úszó sorsát: vajon kijut-e a kislány a londoni paralimpiára? Nos, úgy alakult, hogy a világszövetség egy női kvótát visszavett hazánktól, így Niki már csak szabadkártyával indulhat az ötkarikás játékokon, ha indulhat – a döntésre még várni kell.
Mint megírtuk, május 20-a utánra várta a 15 éves szentesi sportoló és edzője, Kovács Brigitta, hogy végleges eredmény szülessen a Londonba utazó mozgáskorlátozott úszók névsoráról. Joggal számítottak arra, hogy az erősorrend alapján Nikolett is a csapat tagja lehet.

A napokban azonban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság honlapján olvasták a hírt, miszerint a világszövetség visszavett egy női úszó kvótát Magyarországtól. Brigitta a Facebookon is megírta, hogy tanítványa már csak a szabadkártyában reménykedhet. - Rosszul érintett bennünket a hír – kommentálta érdeklődésünkre az edző. - Azonban erről szól az olimpia szelleme: ezt a kvőtát miden bizonnyal egy úszásban a gyengébbek közé tartozó ország fogja kapni, lásd Eric Moussambani, Egyenlítői-Guinea úszójának esetét, aki majdnem belefulladt a vízbe a sydney-i olimpián.

Vajon ott lehet-e Niki Londonban?
Vajon ott lehet-e Niki Londonban?

A trénertől megtudtuk, Niki londoni szereplésével kapcsolatban még semmi sem biztos, csak az, hogy megigényelték a szaabdkártyát, aminek sorsáról június 20-án hirdetnek eredményt.

A paralimpiai felkészülést a bizonytalanságok ellenére meg kellett kezdeni: Niki két hete napi 15 kilométert úszik, és egy órás konditermi edzést végez, a napi penzum tehát összesen hat órás. A sok munka azonban nem lesz hiábavaló. - Akár indulhat Niki a paralimpián, akár nem, a munka nem vész el, legfeljebb átcsoportosítjuk a jövő évi Eb-re, vb-re – közölte az edző. Brigitta azt is elárulta, nagyon sokan követik figyelemmel a munkájukat, ezért is tette ki az üzenetet a legnagyobb közösségi oldalra. Mint mondta, nagyjából Peking, vagyis az előző paralimpia óta kap nagyobb sajtóvisszhangot a mozgáskorlátozottak sportja. Egy kisvárosban pedig különösen nagy dolog, hogy egy sportolónak esélye van egy ilyen eseményre kijutni, szerinte ennek is tulajdonítható a felfokozott érdeklődés. „Sikerülnie kell!" - írta buzdításként egy ismerőse.

Niki szombaton vette át az önkormányzat sportbizottsága által neki ítélt az Év sportolója-díjat a hétvégén zajló Óvodától az olimpiáig elnevezésű versenyen. A szentesi ligeti uszodában a leendő paralimpikon 100 méter gyorson és mellen is vízbe szállt, hogy megtörje kicsit a napi 15 kilométeres edzések monotóniáját.

Olvasóink írták

  • 2. csillogás 2012. május 29. 14:12
    „Nagy-nagy drukk, hogy kijuss Niki!”
  • 1. nie 2012. május 28. 10:51
    „Ennek sikerülni kell! Niki is és az edzője is megérdemlik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pásztorokat ajándékoztak, boszorkányokat is űztek pünkösdkor

Termékenység- és egészségvarázslás, búcsújárás, sőt boszorkányok rontásának elhárítása is kapcsolódik pünkösdhöz. Tovább olvasom