Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A Népművészet mestere lett a szentesi Bese László

Szentes - A Népművészet mestere díjat adományozta a kormány Bese Lászlónak állami ünnepünk alkalmából. A szentesi fekete kerámia atyja iskolát teremtett a városban, így fennmarad az ősi mesterség.
Még most is dolgozik a Jókai utcai műhelyében a 82 éves Bese László, a szentesi fekete kerámia atyamestere. Tizennégy éves volt, amikor inasnak állt be a Korsós sori Berényi László fazekashoz. Elmondása szerint két családnál volt „mindenes", mert a mestere apjánál is segített a ház körül. Berényi Bálint készített fekete kerámiát, és a kisinas tőle próbálta ellesni a fortélyokat. Nem ment ez egyszerűen, mert hiába kérdezte az idős embert, hogy mitől lesz fekete a kerámia, mindig az volt a válasz: „Titok ez fiam, majd rájössz arra magadtól."

Bese László azt mondja róla, hogy valójában ő sem tudta, mert nem tanult kémiát, a gyakorlatban jött rá a technikára. – Csak látta a füstöt, az égő agyagot, a katlan izzását – mondta róla Laci bácsi, hozzátéve: abból következtetett, hogy mikor kell lezárni a katlant. Bese László nem vette át teljesen a mestertől az égetés minden csínját-bínját, a saját útját kezdte járni. Ő nem locsolja le a kemencébe rakott edényt, inkább vizes hamut rak rá, amely lezárja a kátrányt. – Így feketedik le az edény – avat be a fortélyokba. Hogy mennyi ideig kell égetni a tárgyakat? Az függ a tüzelőanyagtól, a katlan nagyságától, no meg az időjárástól. Laci bácsi jobbára 2 órahosszára fűti fel a katlant. És a villanykemence? – Fekete kerámiát villanykemencében nem lehet, mert akkor nem kap füstöt az edény – hangzik a magyarázat.

Bese László, a népművészet mestere 14 éves korában kezdte elsajátítani a fazekasság fortélyait. Fotó: Tésik Attila
Bese László, a népművészet mestere 14 éves korában kezdte elsajátítani a fazekasság fortélyait. Fotó: Tésik Attila

Megkérdeztük a mestert: valójában mitől szentesi a fekete kerámia? Kiderül, hogy a szentesin kívül három irányzat van az országban, a nádudvari, karcagi és a mohácsi. A korongozás valamennyi vidéken megegyezik, csak a díszítés technológiája változik. A nádudvariak például ősi elemeket, csíkozást, neve nincs virágokat visznek a tárgyakra. A szentesi fekete kerámiáknál azonban mindig a forma dominált, különösebben nem díszítették az edényeket, hanem kaviccsal csiszolták fényesre.

Miután kitanulta a mesterséget, elvitték leventének, a frontra is később, 1948-tól pedig „kiskatona" lett. A tisztiiskola után alhadnaggyá avatták, és őrnagyként vonult nyugállományba 1974-ben. Valójában attól kezdve él csak a szerette szentesi fekete kerámiának. Iskolát is teremtett belőle: a fiatalok sokaságával tanította meg a fazekasság fogásait. Büszke a tanítványaira, akik nem engedik kiveszni ezt az ősi mesterséget. Bese László Kádár Barbarát említette a volt növendékei közül, aki az ő forma- és díszítési világát követi. A többiek egyéni stílust alakítottak ki, és így őrzik meg a tőle elsajátított technikát.

Derült égből villámcsapás

A szentesi alkotó a Magyar Köztársaság Kormányától a Népművészet mestere díjat kapta állami ünnepünk alkalmából. Pár évvel ezelőtt a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el Bese László munkásságát, de előtte is számtalan kitüntetést kapott. – A mostani úgy jött, mint derült égből a villámcsapás – mondja, hozzátéve: ez a csúcs.

Olvasóink írták

 • 3. hő 2008. szeptember 04. 13:27
  „Gratulálok, szép!”
 • 2. xyxy.. 2008. szeptember 04. 10:24
  „A rendszer kifürkészhetetlen akaratából beírásom a kórházi cikk helyett véletlenül ide került.
  Bese Lászlónak gratulálok, jó egészséget kívánok,s a technnikai hibáért elnézését kérem.”
 • 1. xyxy.. 2008. szeptember 04. 09:53
  „Nem kell csodálkozni mindazon ami a kórházzal történik. Halmai úr a civil tévében mosolyogva mondta a kamerába minden szentesinek, hogy 16 évig a megye Szentessel együtt dolgozott, s ne csodálkozzanak ha most ennek a bosszúja jön. Mórahalomnak a fürdő mellé kórház kéne, Vásárhelynek kiemelt status, az Eü bizottság elnökének pénz az üzemegészségügyből,neki meg hatalom Viktortól. Együtt a brancs.Ezét asszisztál ehhez a Szentest eltiporni akaró
  megyei lenyúló FIDESZ bagázshoz a "szentesi" fidesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ígért támogatást a Négy Mancsnak Szili Katalin

Szentes - Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint Szili Katalin nem ígért támogatást az alapítványnak,… Tovább olvasom