Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A szigorítás ellenére népszerű a panelprogram Szentesen

Szentes - A panelépületek korszerűsítésére kiírt pályázat második fordulójára máig jelentkezhetnek a lakóközösségek Szentesen.
Annak ellenére, hogy az önkormányzati támogatás összege az előző évhez viszonyítva a felére csökkent, a 860 érdeklődő közül – az előzetes jelzések szerint – 300 lakástulajdonos biztosan csatlakozik a programhoz. Szentesen a 2100 panellakásból eddig 600 újult meg, az összes otthon 35 százaléka.

Az előző évek gyakorlata szerint a szentesi önkormányzat 400 ezer forinttal támogatta az úgynevezett iparosított technológiával készült lakóházak energiatakarékos felújítását. Ugyanekkora összeggel járult hozzá az állam és a lakástulajdonos is a költségekhez. A panelprogram idei folytatásakor eredetileg azt tervezték a városházán, hogy a helyhatóság lakásonként 500 ezer forinttal segítené a nyílászárók cseréjét és a homlokzat szigetelését. Az elképzelés azonban nem valósul meg a felfokozott érdeklődés miatt. Még akkor sem, ha a költségvetésben a korábban e célra beállított 80-100 millió forintot 400 millióra módosították a képviselők. Erre azért volt szükség, mert a pályázat első fordulóját minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte. A polgármesteri hivatal lakáshivatalában 860 ingatlantulajdonos jelezte, hogy csatlakozna a programhoz. Báthory István főelőadó elmondta: a lakások közül mintegy 100 az önkormányzaté.

A Kertvárosban is sorra újulnak meg a panelházak. Fotó: Tésik Attila
A Kertvárosban is sorra újulnak meg a panelházak.
Fotó: Tésik Attila

A képviselő-testület a program népszerűsége miatt olyan határozatot fogadott el az első forduló végén, miszerint csak 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást ad lakásonként, a további 200 ezret pedig kamatmentes kölcsönként bocsátja 10 évre a lakóknak. Az idén ilyen formában tudja vállalni az önkormányzat a korszerűsítés költségeinek egyharmadát. Az elmúlt évi 400 ezer forintos vissza nem térítendő városi támogatást egyébként 250 lakó kapta meg. Most még azzal is szigorították a pályázati feltételeket, hogy csak a lakástulajdonosoknak adnak anyagi segítséget, de kizárják azokat, akik például irodának vagy üzletnek használják a helyiségeket.

Báthory István tájékoztatta lapunkat, hogy a második fordulóra máig lehet beadni a pályázatokat, azonban keddig még egyetlen lakóközösség pályamunkája sem érkezett be. Az eddigi tapasztalata szerint általában az utolsó napon szokták bevinni a dokumentumokat. Ennek ellenére tíz épület 300 lakásának a panelprogramban való részvételére már biztosan számítanak a városházán. Ez a szám csak emelkedhet. Megtudtuk: az önkormányzat egyetlen lakóközösséget sem akar megbüntetni, rangsorolás nélkül elfogadja azokat a pályázatokat, amelyek alakilag megfelelnek a kiírás feltételeinek. A városi támogatások odaítéléséről a képviselő-testület június végi ülésén döntenek.

Hatszázat már felújítottak

Szentesen 2100 panellakás van. Az energiatakarékos felújítások 2002-ben kezdődtek a városban. Sorra szépültek meg a korábban szürke panelépületek a Brusznyai sétányon, a József Attila, a Drahos, a Klauzál és a Kossuth utcában. A kertvárosi Cseuz, Köztársaság és Honvéd utcában pedig az idén tavasszal fejeződött be néhány épületnél a hőszigetelés. A 2100 panellakásból eddig 600 újult meg, az összes otthon 35 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyugodtak a kedélyek a szentesi Horváth Mihály gimiben

Szentes - Bár a tanáriban még téma volt tegnap a pénteki, Keserű Imre drámatanár elbocsátása miatt… Tovább olvasom