Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Aláírásokat gyűjt Loboda Fábián felesége

Szentes - Egy orvost börtönbe csukni azért, mert a szakma szabályai szerint járt el, érthetetlen. Ha ez a trend, akkor ez az orvoslás erkölcsi válsága – jelentette ki Loboda Fábián felesége. Aláírást gyűjtenek az elítélt orvos mellett.
– Nem meggyőződés, hanem tények kérdése, hogy a férjem betartotta a szakma szabályait. Négy szakértői vélemény közül három mellette, egy ellene szólt, ez utóbbit fogadta el a bíróság. Sokan kérték, hogy fogjam össze az aláírásgyűjtést, a kollégák igazságtalannak tartják az ítéletet – avatott be a részletekbe Tóth Edit. A szentesi kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa a felesége annak a szülész-nőgyógyásznak, akit 3 év letöltendő fogházbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék. Megírtuk: 2008-ban hunyt el egy szentesi fiatalasszony egy rutinműtétet követően. Loboda Fábián az operáció során átfúrta a méhfalat, megsértette a vékonybelet, később az asszony meghalt. A szülész-nőgyógyász ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés volt a vád. Az ítélet jogerős, de a család ügyvédje a Kúriához fordul további vizsgálatért, illetve a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvényért, Tóth Edit pedig a napokban aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy ezzel is alátámasszák meggyőződésüket: az elítélt orvos nem hibás.

Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
– A férjem a műszak után átadta a pácienst, és hazament. Az utána következő orvos sem operálta meg aznap, közben voltak nagy- és kisvizitek, a beteget végül háromszor műtötték, és határozottan állítom, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként, tüdővérzés miatt halt meg.

– A férjem azért is vállalta az arcát a per során, mert nem érzi magát bűnösnek. A szövődményeket sajnos nem lehetett előre látni, de ezzel a perrel precedenst akartak teremteni. Úgy érezzük, egyetlen emberen szeretnék leverni az ügyet. Azért egy orvost elítélni, mert eljárt a szakma szabályai szerint, szándékosságot feltételezni róla, ez érthetetlen. Ilyen alapon bármelyik gyógyítót börtönbe lehet csukni. Ha ez a trend, az az orvoslás erkölcsi válsága – jelentette ki Tóth Edit. Hozzátette: a kórházi dolgozók nagy része, a város prominens emberei aláírták az íveket. Elmondása szerint 2-3000 szülést vezetett le a férje probléma nélkül.

Loboda Fábiánegyelőre dolgozik, Orosházán háziorvos.

* * *

A Loboda-eset a delmagyar.hu-n

Precedens: három év fogházra ítélték Loboda Fábiánt
Nyolc orvos vitája után ítélnek L. Fábiánról
Tovább húzódik a szülész büntetőügye
Lobodát nem emberöléssel vádolják
Elkezdődött a szentesi szülészorvos pere
Felfüggesztették a szentesi nőgyógyászt
Ma dönt a kórház Loboda ügyében
Megint nem műthet a szentesi nőgyógyász
Egy év alatt sem zárult le a Loboda-ügy
Ismét műthet és szülést is vezethet Loboda Fábián
Nem először hibázott a szentesi szülész
Márta: tönkretette az életem az orvos
Kitálalt az elhunyt szentesi nő kórházi szobatársa
Szentesi műhiba - Nem műthet a szülész

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Hugika010 2013. július 04. 21:18
  „engem is szentesen műtöttek laparral, de nem éreztem jól magam, így az orvosom nem "dobott ki" másnap.... és mikor kérdeztem, mivel tartozom? "Ugyanmár, ez csak természetes!" csak megjegyzem, NEM a cikkben szereplő orvos volt.”
 • 53. orsica81 2013. június 30. 17:12
  „az ilyennek csak annyit tudok kívánni, hogy kerüljön a felesége vagy a lánya hasonló helyzetbe....megnézném akkor mekkora lenne a mellény...”
 • 52. Nadyn 2013. június 14. 21:44
  „Laparoszkópia műtétem után egy nappal hazengedtek (nem a szentesi kórházban műtöttek) harmadnapra belázasodtam és elég gáz volt az állapotom. A Doktor Úr volt az ügyeletes, minden megtett és mint kiderült nagy gáz volt. Miután fölhívtam Doktort aki műtött csak annyit mondott miért nem ide jött, szerinted, mert menni sem bírtam.”
 • 51. Erzsika209 2013. június 13. 13:07
  „Kedves Dr Nő! Azt gondolta hogy majd az emberek maga mellé állnak, nagyot tévedett. Vállalja mindenki a felelőséget azért amit elkövettet!!Itt emberölés történt ez csekély büntetés érte.A fiatal asszonyt nem adja vissza senki sem a családjának.Magának meg hízelegnek a szemében de a háta mögött mindenki mást mond. Jó lenne ha magába szállna és be ismerné igen is bűnös a férje!”
 • 50. dilidoki 2013. június 13. 07:40
  „Sokan még mindig nem értik: a cselekmény nem az volt, hogy műtét közben megszaladt a kezében a szerszám. Nem, a bűne az, hogy ezt letagadta, a kollégáknak meg beadta, hogy ááá, nincs ennek a nőnek baja, csak hisztizik.”
 • 49. mirjam 2013. június 13. 06:47
  „Igen is vannak ilyen lelketlen orvosok.Az én gyerekem "annó" tanulmánya alatt több egészséügyi intézményben volt gyakorlaton,ott is találkozott ilyen lelkiismetelen orvossal,hasonló műtét során. mellette dolgozó oktatója mondta nekik,hogy "na ennek a nőnek se lesz több gyereke"Én nem ismerem az orvos emberekhez való viszonyát,de az a régi,akkori orvos emberileg sem állt hivatása magaslatán.”
 • 48. öreganyó 2013. június 13. 00:00
  „Ilyen gondolkozással nem biztos, hogy szeretném ha a család gyermekeit ez a
  doktornő "gyógyítaná".”
 • 47. Roland1000 2013. június 12. 22:38
  „Anya6! Látni a kismamát és belelátni, amikor műtöd, az két különböző dolog. Ha valaki csak megvizsgálja, akkor nem lát bele a vékonybelébe és a méhébe...

  Nie, neked is szól, amit Anya6-nak írtam. Egyedül az elítélt doktor tudhatta, hogy ténylegesen mi a baja a betegnek. Ő tudta csak, hogy megsértette a méhet és a vékonybelet. És az a bizonyos team nem látott bele a betegbe a vizsgálatok és vizitek alkalmával. A hibázó orvosnak kellett volna megtenni a lépést azért, hogy helyrehozza a hibát. Egyszerűen nem ismerte be, hogy hibázott. Hogy miben bízott, azt csak ő és a jó Isten tudja, és az is lehet, hogy észre sem vette, hogy mit művelt..., de az is éppoly nagy hiba és akkor is felelős.”
 • 46. vmagdi 2013. június 12. 21:50
  „vélemény, nagyon sokszor én is ékezet nélkül írok két okból, már akkor használtam az internetet, mikor bill gates ovodás volt, és akkor még nem volt ékezet, tudod, így szoktam meg, másrészt fordítok és angolra váltom a billentyűzetet, fölösleges ilyen butaságon rugóznod.”
 • 45. y-akta 2013. június 12. 20:31
  „Ha ez precedens marad, akkor várható egy emberibb betegellátás? A feleség csak ne lázadjon! Ő tudhatta leghamarabb, h mi történt és ismeri legjobban a férje képességeit.............feltételezem! Ha meg nem, akkor kár volt.....!”
 • 44. vélemény 2013. június 12. 18:59
  „39. vmagdi
  ... előfordul, hogy valaki nem Mo-ról kommentál, joga van hozzá, és képzeld van olyan ország, ahol a keyboard nem ékezetes, ..
  - A valódi 3 gyerekes magyar anyák szerinted csak szülni járnak haza, utána meg mennek külföldre magyar billentyűzet nélkül "mocskos" néven írogatni?
  "1. mocskos
  ... ismerem az adjunktus urat 3 gyermekem van es nem egyszer szultem mar nala.Es batran allitom,hogy jol valasztottam ki a kezelo orvosom.Szerintem az osztalyon mindenkinek meg van a maga keresztje csak pont ez ellen a doktor ellen kellett hajtovadaszatot inditani.Augusztusban szultem nala a harmadik gyerekem,es soha semmi penzert nem biznam masra sem az eletem sem az egeszsegem."”
 • 43. csillogás 2013. június 12. 18:50
  „A jelentős kártérítés sem adná vissza a szerettüket.”
 • 42. anya6 2013. június 12. 18:35
  „sajnálom Lobodát,és nem csak őt tartom felelősnek,hiszen ebben a történetben több orvos látta a kismamát.nem értem ők miért nem tettek semmit,bár loboda volt az orvosa ,de ha látják baj van,akkor mit számit ki a kezelő orvos??!viszont abban igen is elitélem hogy elhallgatta a műtét közben ejtett "hibát.börtönt én sem hiszem hogy érdemel,illetve akkor más orvos aki halált okozó hibát vét,csücsüljön csak!
  a felesége részéről szép ez a megmozdulás a férjéért,s remélem kicsit változtat az emberekhez való viszonyán,hozzá állásán,mert a modora katasztrófális.nem is értem hogy tudnak együtt élni,hiszen loboda egy jófej ember.”
 • 41. nie 2013. június 12. 17:06
  „Nincs jogom bíráskodni, mert... Egy kérdéseim azért vannak: Minden orvost így büntettek meg, aki hibázott? esetleg hasonló lett a hiba eredménye vagy életre szóló károsodást okozott? Az ügyeletes orvosnak nem kellett volna a frissen műtött beteget megvizsgálni esetleg? A szakképzett dolgozók meghallották, hogy szenved a szerencsétlenül járt hölgy? Ők megtettek mindent a betegért? A betegápolás team munka, kórházban különösen. Nem vitatom, hogy a doktor úr hibázott, de egyedül viszi a balhét? ezen is el kellene gondolkodni egy kicsit mindenkinek.”
 • 40. Roland1000 2013. június 12. 17:05
  „Ismerve az orvosok közötti mérhetetlen összetartást, meg vagyok döbbenve,m hogy egy szakértői vélemény az orvos ellen szólt. Az orvosszakértők nem szokták az orvosokat "elkapálni"... Meg vagyok lepődve, hogy egyikük azt a véleményt adta, amit.

  Az meg felháborító, ha látta, hogy átfúrta a belet és nem tett meg azonnal mindent, hogy a hibát orvosolják. Örüljön neki, hogy csak 3 évet kapott. A nő családja élete végéig kapta a bánatot...”
 • 39. vmagdi 2013. június 12. 16:37
  „belet átfúrni gyógyszerszövődmény? Nem hinném, hogy magyar szakértőnek kellene ezeket vizsgálni, mert a ma neked holnap nekem el alapján egyik se ad korrekt véleményt, csak mosdatják egymást. Vélemény, előfordul, hogy valaki nem Mo-ról kommentál, joga van hozzá, és képzeld van olyan ország, ahol a keyboard nem ékezetes, azért mert bár te nem tudod, vannak országok, ahol nem magyarul beszélnek...”
 • 38. Roland1000 2013. június 12. 16:34
  „Norbinak abban igaza van, hogy igen, ebben a helyzetben talán áldásosabb lenne a börtön helyett egy jelentős kártérítés megítélése a halott nő családjának. Akkor az orvos sem esik ki a gyakorlatból, és a család is többet érne a pénzzel. Bár, amikor halált okoz a felelőtlenség, akkor kijár a börtön. Egy életért nagyon kevés pár év, még akkor is, ha a halált nem szándékosan okozták.

  És sokkal több esetben kellene kötelezni a tolvajt, csalót, hogy visszafizesse az okozott kárt. A sok bűnöző ingyen élhet sok-sok évig a börtönökben, miközben a sértettek kárpótolva ily módon csak erkölcsileg vannak valamelyest.”
 • 37. Roland1000 2013. június 12. 16:27
  „Mocskos! Én is hallottam már olyan orvosról, aki nagyon jó szakember volt, azok a npők nagyon szerették, akik nála szültek és nagyon komplikált szüléseket is probléma nélkül levezényelt és emellett nagyon jó altatóorvosként is ismert volt.... Később lecsukták, mert az altatásban lévő betegeit megerőszakolta. Szakmailag nagyon ott volt, na de emberileg.

  És félreértés ne essék, nem azért kapott letöltendő büntetést a doktor úr, mert barátságtalan volt a betegeivel, vagy mert korábban rosszul végezte a munkáját. Azért kapott, mert meghalt miatta egy fiatal nő. Miatta és azért, mert hibázott. Sok ember hal meg a kórházakban műhiba következtében, vagy trehányság, hanyag munkavégzés miatt, és az esetek többsége ki sem derül és sok esetben meg inkább nem pereskednek a családtagok, mert többnyire úgyis hiába. A szakértők is orvosok..., és ritka az, amikor megállapítják a kollégájuk felelősségét.

  Ha itt most a szakértő orvosok megállapították a felelősséget, akkor kár hisztizni. A doktor úr majd másfél év múlva szabadul, és ennyit ért egy ember élete. Másfél évet...

  Mocskos! A halott nő szempontjából nem sokat számít, hogy korábban jól végezte a munkáját.

  A feleség össze-vissza beszél. Nem azért halt meg a nő, mert az orvos betartotta a szabályokat.

  Mocskos! Soha, semmi pénzért nem bíznád másra az életed? Tudod, az orvosok sem élnek örökké, és van, hogy egyszer csak - nem pont börtön miatt, hanem másért - abba kell hagyniuk a praktizálást. Ugye, azért a gyerek nem marad benned, mert nem ez az orvos fog ellátni? Szerintem nem marad benned. És egyetértek Véleménnyel. Nemhogy egy három gyermekes nő, de alapból semmilyen nő nem választ magának ilyen nevet, hogy "mocskos".”
 • 36. vélemény 2013. június 12. 15:54
  „1. mocskos 2009.02.26. 18:07
  ... ismerem az adjunktus urat 3 gyermekem van es nem egyszer szultem mar nala.Es batran allitom,hogy jol valasztottam ki a kezelo orvosom.Szerintem az osztalyon mindenkinek meg van a maga keresztje csak pont ez ellen a doktor ellen kellett hajtovadaszatot inditani.Augusztusban szultem nala a harmadik gyerekem,es soha semmi penzert nem biznam masra sem az eletem sem az egeszsegem.
  - Életszerű, hogy egy 3 gyerekes anya ilyen nevet választ magának és ékezet nélkül ír magasztaló hozzászólásokat?
  http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/ismet_muthet_es_szulest_is_vezethet_loboda_fabian/2089162/
  A "nem egyszer" az kétszer vagy háromszor?”
 • 35. vasorrúbába 2013. június 12. 15:46
  „Tudta mit csinált, mégsem kérte sebész segítségét, hagyta meghalni!A nőgyógyászok még az orvosnőkkel sem kivételeznek, a terhes doktornőket a magánrendelésükre rendelik be, szégyen ami ezen a területen folyik! Fejétől bűzlik a hal! Egy doktornő vagyok.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos stéget építeni a Tiszán

Azt hiszem, átestünk a ló túloldalára a Natura 2000-rel – tolmácsolta egy férfi az üdülőtulajdonosok felháborodását. Tovább olvasom