Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Álom maradt a szentesi Harvard

Szentes - Szeretnék elfelejteni Szentesen, de kísért a Selye-hagyaték. A világhírű stresszkutató nevével összekötött „bibliotéka" magyarországi sorsa példázza a rendszerváltozás utáni naivitást, de egy jobb sorsra érdemes ötlet halálának is modellje lehet. A Selye-könyvtárat bezúzták.
Rémálomként kísért a Kurca-parton, pedig a Bibliotheca Universalis-ötletből lett szélhámosságot, az egész Selye-könyvtár-ügyet szeretnénk elfelejteni – mondták a szentesi levéltárban, amikor egyik olvasónk kérdését ismételtük: „Tényleg kilóra vette meg a MÉH a Selye-hagyatékot?"

A Selye-sztori első fejezete a Délmagyarországban 1991 novemberében jelent meg. Akkor úgy tudtuk: Selye János, a Kanadában befutott stresszkutató kéziratokból, relikviákból, értékes műtárgyakból álló, 3 millió forintra becsült gyűjteménye azért érkezett Magyarországra, mert egyik utolsó tanítványa, Szabó Sándor azt nem merte saját szülőföldjére, a háború sújtotta Vajdaságba, pontosabban Adára szállítani.

A Somogyi-könyvtár régi gyűjteményének nagyobb szerencséje volt a Selye-hagyatéknál. Fotó: Frank Yvett
A Somogyi-könyvtár régi gyűjteményének nagyobb szerencséje volt a Selye-hagyatéknál.
Fotó: Frank Yvett

Pápa, Debrecen, Szeged nem fogadta az ötvenezer kötetet. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a 40 kamionnyi papír ömlesztve érkezett. Annak szakszerű feldolgozása 200 könyvtáros 10 évi munkáját igényelte volna – állította egy szakértő, aki szerint a kötetekbe foglalt ötmillió dokumentum jó része duplikáció, hiányos és idejétmúlt, azt legfeljebb a tudománytörténettel foglalkozók hasznosíthatnák.

Somogyi-hagyaték

A megyei feladatokat is ellátó szegedi Somogyi-könyvtár hagyatékból született. Somogyi Károly esztergomi kanonok 1881-ben ajánlotta fel könyvtárát Szegednek. Ez a 43 ezer 701 kötet alapozta meg a Somogyi-könyvtárat, ahol nagy becsben tartják az adományokat. Kocsárdi László állománygyarapítótól megtudtuk: legutóbb Bárdi Sándor énekművész 190 könyvből, 387 CD-ből, és 578 kottából álló hagyatékát dolgozták föl. Idén a Somogyi 16 ezer 153 kiadvánnyal gyarapodott, ennek 15 százaléka ajándék, 10 százaléka köteles példány, 75 százalékát pedig vásárolták.

Szentes rendszerváltozás utáni első polgármestere, Rébeli Szabó József azonban a volt megyeháza épületében helyet adott a dokumentumok egy részének és a Selye Alapítványnak abban a reményben, hogy ott európai hírű bibliotéka, később pedig nemzetközi képzéssel foglalkozó orvosegyetem működik. Álma szerint a tengerentúlról érkezett Selye-hagyaték lett volna a szentesi Harvard alapja.

Ám a dokumentumok egy része a használaton kívüli laktanyába került. A Kurca-parti egykori megyeháza egy részét használó Selye Alapítvány pedig 40 millió forintos közüzemi tartozást halmozott föl. A végjáték idején az önmagát alapítványi vezetőnek mondó vajdasági Ferró házaspár eltűnt, a milliós adósság maradt.

A volt laktanya fűtetlen helyiségeiben tárolt Selye-könyvtár maradékát, pontosabban az egérrágta papírhalmot a MÉH vette meg – hallottuk az egykori megyeháza épületében működő levéltár mai vezetőjétől, Labádi Lajostól. Az alapítvány tartozása fejében ugyanis az APEH megyei igazgatósága 1998 nyarán lefoglalta, aztán kilónként 4 forintért eladta a 900 tonnányi papírt. Hulladékkereskedői szemszögből pedig a tengerentúlról származó irományoknak nem a tudományos értéke, hanem a súlya nagy.

Rekviem egy könyvtárért

A döbbenet erejével hatott Lázár Györgyre, a szegedi egyetem emeritus professzorára a hír: „bezúzták a Selye-könyvtárat". Lázár professzor 1971–72 között, Selye professzor meghívására töltött egy évet a Montreali Egyetemen, ahol – többek között – rácsodálkozott a Selye-könyvtárra, amelyet a számítógépes adatfeldolgozás előfutárának tekint. Ezért is tartja tragikusnak az egyedülálló stresszirodalmat is tartalmazó, nemzetközi összetételű hagyaték elkótyavetyélését. Erről egy orvosi szaklapba írt 1999 decemberében dolgozatot, amelynek címe: Rekviem egy könyvtárért.

Olvasóink írták

 • 7. amata 2010. január 16. 08:38
  „Horror!!!”
 • 6. Léni 2010. január 09. 20:10
  „Ugye nem igaz?”
 • 5. hb 2009. december 25. 00:11
  „a délmadár már megint baromságokat ír!!!
  a bárdi hagyaték vagy 2500 cd, kb 500 videó, több mint 2000 kotta és több száz könyvből áll!!!!!!!!!!!!”
 • 4. toxi-2 2009. december 23. 22:50
  „Az igazi vicc Rébeli volt, mint polgármester. A mélypont.”
 • 3. delvidek 2009. december 23. 20:51
  „Barbarok!”
 • 2. flagg 2009. december 23. 07:30
  „Nem vicc.. megtörtént :(
  Szentesen soha nem lesz felsőoktatási intézmény, sajnos.”
 • 1. niemand 2009. december 22. 17:35
  „Remélem ez csak vicc, hogy a Selye hagyatékot bezúzták, ennyire ostoba nem lehet az illetékes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkilenc százalékkal emelkedik a szemétdíj

Szentes - Első körben két kérdést is nyitva hagyott a szentesi képviselő-testület pénteki ülésén:… Tovább olvasom