Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Árpádhalomról választott feleséget az egyiptomi fiú

Árpádhalom, Miena - Mesébe illő, ahogyan az egyiptomi arabnyelv- és irodalomtanár a közösségi oldalon, a Google Fordító segítségével meghódította az árpádhalmi lány szívét. Ha újraírnák az Ezeregyéjszaka meséit, a modernkori változatba biztosan belekerülne a történetük.
 Hárommilliós városból jött

A fiú és családja a Kairótól 200 kilométerre lévő, Nílushoz közeli, 3 millió lakosú Mienában élt, jómódú családban. Egy lány- és 3 fiútestvére van. Hesham egyetemet végzett, arabnyelv- és irodalomtanár. Dolgozott pedagógusként és egy telefonos világcég alkalmazottjaként is. Az árpádhalmiak megkedvelték a fiatalembert. Mondogatják, ha Hesham testvérei megnőnek, nem bánják, ha ők is idenősülnek.

Hogyan kerül egy egyiptomi arabnyelv- és irodalomtanár Árpádhalomra? A szívét követte. Touni Hesham Mohie-Eldin négy éve ismerősöket keresett a Facebookon. Bejelölt egy árpádhalmi lányt, Brigit.

– A Facebook-oldalon megpillantottam a lánytestvére fotóját, és az első pillantásra beleszerettem. Őt is ismerősnek jelöltem. Ági visszaigazolt, de azt írta, hogy nem tud angolul. Szerencsére sikerült rávennem, hogy használja a Google Fordítót. Fél óra levelezés után megkértem a kezét – mesélte a szinte hihetetlen szerelmi történet első mozzanatait a 24 éves egyiptomi férfi, akinek akkor még sejtelme sem volt arról, hol van Magyarország. – Ági furcsának találta a gyors lánykérést. Azt írta, legyünk barátok. Én azonban nem a barátja, hanem a szerelme szerettem volna lenni.

Hesham kitartó volt. Két hét után rávette Ágit, hogy Skype-on, vagyis kamera segítségével beszélgessenek tovább. Ettől kezdve – továbbra is használva a Google Fordítót – napi 6-8 órán keresztül beszélgettek másfél éven át.

– Eleinte az fogott meg, hogy milyen vicces, aranyos fiú, aki mindig mosolyog. Nem telt el sok idő, beleszerettem Heshambe, aki az életem meghatározó részévé vált – mondta Berényi Ágnes. A kamera segítségével a két fiatal összeismertette a családtagjaikat is. Közben Ági angoltudása egyre jobb lett.

Ugye nem fogsz eladni?

Hesham szülei ugyan azt szerették volna, ha egyiptomi lányt vesz el a fiuk, Ági anyukája is féltette gyermekét ettől a kapcsolattól, végül a szerelem győzött. A fiú repülőjegyet küldött az árpádhalmi lánynak. Áginak feltettük a kérdést, ami biztosan sokakban felmerül: nem félt-e attól, hogy eladják néhány kecskéért.

– Addigra már teljesen megbíztam Heshamben. Azért én is megkérdeztem tőle, hogy ugye nem akar eladni. Nem értette, úgyhogy el kellett magyarázni, milyen kép él róluk Magyarországon. Azt is elmondtam, lehet, hogy nálunk sokan terroristának gondolnák a bőre színe miatt – mondta Ági, aki férjhezmenetele előtt biztonsági őr volt a hadseregnél.

Ági és Hesham most Árpádhalmon él. Az egyiptomi férfinak hiányzik a sivatag homokja. Néha kimegy a játszótérre, és kézbe vesz egy marékkal. A szerző felvétele
Ági és Hesham most Árpádhalmon él. Az egyiptomi férfinak hiányzik a sivatag homokja. Néha kimegy a játszótérre, és kézbe vesz egy marékkal. A szerző felvétele

Csak a papírokért 2 milliót fizettek

Kairóban a fiú és szülei együtt várták a magyar lányt. Hősként fogadták, mivel arrafelé nem szokás, hogy egy nő egyedül utazzon. Ági egy hétig maradhatott. A fiatal férfival minden percet együtt töltöttek. Nehéz volt az elválás. Elhatározták, hogy összeházasodnak. Erre 2013. április 23-án került sor Kairóban. Drága esküvő volt, annak ellenére, hogy csak ketten voltak. A papírok beszerzése mintegy kétmillió forintba került. Esküvő után Mienában tartottak egy kis lagzit, majd egy hónapra visszatértek „nászutazni" Kairóba. Egy év után úgy döntöttek, Árpádhalomra költöznek. Áginak erős honvágya volt.

Hol vannak az emberek?

– Hesham, még amikor a Facebookon beszélgettünk, azt ígérte, a tenyerén fog hordozni, én leszek a hercegnője. Hittem is, meg nem is, de beváltotta az ígéretét. Nagyon szeretjük egymást, nem számítanak a kulturális különbségek sem. A férjemnek itt minden nagyon furcsa volt. Árpádhalom kisebb, mint Miena legkisebb utcája. Amikor kinézett az ablakon, eleinte azt kérdezte, hol vannak az emberek? A sok zöld növény is szokatlan volt, hiszen hozzászokott a sivataghoz – sorolta Ági.

– Hiányzik a homok. Itt legfeljebb a játszótéren látok. Néha odamegyek, és a kezembe veszek egy marékkal – vallotta be a férfi, akit senki sem néz Árpádhalmon terroristának. Az egyiptomi fiatal azonnal belopta magát a falu lakóinak szívébe. Mindig mosolyog, mindenkivel barátságos, előre köszön az utcán ismerősnek, ismeretlennek. Arabtanárként nem talált munkát, ezért az önkormányzat közmunkásként alkalmazta négy hónapig. Ez alatt az idő alatt szinte teljesen megtanult magyarul. Most kulturális közfoglalkoztatottá léptették elő. Az óvodásoknak és az iskolásoknak szakköri formában arab nyelvet fog tanítani, és megismerteti velük hazája kultúráját.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyszert találtak a szentesi paprikában

Egy vizsgált szentesi paprika két olyan anyagot tartalmazott, amely nem engedélyezett, az egyik egy diklórfosz nevű rovarirtó szer. Tovább olvasom