Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Átevez Amerikába a szentesi Vasvári

Szentes - Várhatóan éppen egy hét múlva indul neki az óceánnak a szentesi evezős. Vasvári János arra készül, hogy Európából átevez Amerikába – egyedül. Nem mindennapi vállalkozásához kölcsönkapta a Tűzhangya nevű csónakot, mely magyar hajóként először utazta át az atlanti vizeket.
Szentesi Könyök utcai otthonában Vasvári János éppen csomagolt, amikor találkoztunk. A fiatalember a személyes holmikon kívül különleges felszereléseket is beszerzett, mindenre felkészült, elbúcsúzott a szentesi barátoktól és ismerősöktől.

Vasvári János nem tett le arról, hogy átevezze az Atlanti-óceánt. Már csomagol.
Fotó: Blahó Gabriella

A családi házban édesanyjával is találkoztunk. Amikor Vasvári Jánosnét arról kérdeztük, mit szól fia vállalkozásához, az asszony szomorkodott. János erre úgy reagált: a vízen neki lesz könnyebb, anyjának egyedül otthon sokkal nehezebb. A következő napok programja szerint vasárnap hajnalban indul Szentesről, Bécsben találkozik útitársaival. A Tűzhangya nevű „óceánjáró" most éppen az osztrák fővárosban, egy hajókiállításon szerepel. Rakonczai Gábor és Pálos Andrea közös tervezésű hajóját János kölcsönkapta ehhez az utazáshoz. A két fiatal példája nyomán döntött úgy, hogy ő is átevezi az Atlanti-óceánt. Hozzájuk hasonlóan a Budapest Evezős Egylet színeiben teszi meg a több ezer kilométert. Tarján Tamás, az egylet elnöke elmondta lapunknak: János dunai evezésein meggyőződött arról, hogy fizikailag rendkívül erős.

Pálos Andrea bízik benne

A magyarok közül elsőként Rakonczai Gábor és Pálos Andrea evezte át az Atlanti- óceánt. A páros női tagja úgy véli, a szentesi fiatalember felkészült a megpróbáltatásokra. Andrea lapunknak elmondta, a közös evezések alkalmával különlegesen nehéz helyzetekben János rendszerint azonnal feltalálta magát. Emellett kitartó. Úgy látja, amolyan „magányos farkas", akit nem terhel, hanem erősít az egyedüllét.

Az evezés technikája a tengeri körülmények között kisebb hangsúlyt kap, mint az iránytartás. A fiatalember volt már tengeren, így van fogalma a hajózásról.

A szárazföldi út Bécsből Portugáliába visz, Sagres kikötőjében három- fős lesz a Tűzhangya legénysége. János mellett Rakonczai Gábor és öccse, a tizenhat esztendős Miklós együtt evez a Kanári-szigetekig. Innen a szentesi születésű fiatalember egyedül folytatja útját a nyílt vízen. Körülbelül három és fél hónapot tölt a tengeren. Optimista számításai szerint nem lesz olyan magas a levegő hőmérséklete, mint tavaly, amikor Gáborék utazását nehezítette a forróság. A magánytól nem fél János, de azért visz magával egy mobiltelefont, amely – műholdas kapcsolat révén – összeköttetést jelenthet a legnehezebb pillanatokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió Szentesnek

Csomagolástechnológiai újítást fejlesztett ki és vezetett be a szentesi Hungerit Zrt., a Sealed Air… Tovább olvasom