Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Az iskola az emeleten, az ovi a földszinten - A derekegyházi intézmény felújításával jól haladnak a mesterek

Derekegyház - Derekegyházon egy épületbe költözik az iskola, az óvoda és a bölcsőde. Az átalakítás jelenleg is zajlik. Kívülről már nagyon szép az épület.
– Sajnos az iskola tanulói létszáma jelentősen csökkent, hiszen a felső tagozatosok már évek óta Szentesre járnak – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere. Az emeletes épületet most felújítják.

– Ha már félig kiürült az épület, úgy döntöttünk, hogy egy helyre költöztetjük a gyermekintézményeinket. Az iskolások az emeleti részen lesznek, az óvodások a földszinten. Az épület szerves részét képezi egy egykori szolgálati lakás. Ott pedig a bölcsődét alakítjuk ki – sorolta a polgármester. Mindegyik korosztály külön bejáratot kap. Az épület akadálymentes lesz. Az udvart is három részre osztják, hogy a különböző korosztályú gyermekek ne zavarják egymást a játékban.
A három korosztály oktatását, nevelését szolgáló intézmény nem mindennapi homlokzatot kapott. Fotó: Kovács Erika
A három korosztály oktatását, nevelését szolgáló intézmény nem mindennapi homlokzatot kapott.
Fotó: Kovács Erika
– 2016-ban pályáztunk a Területi Operatív Programra (TOP). Összesen 160 millió forintot nyertünk. A forrás sajnos nem elég. Az azóta eltelt időszakban ugyanis jelentősen növekedett az építőanyagok ára. Emelkedtek az építőipari bérek is. 40 millió forinttal kerül többe a beruházás, mint 2016-ban terveztük. Hogy csökkentsük az összeget, volt, ahol átterveztettük a műszaki tartalmat – tudtuk meg a polgármestertől.

– A 40 millió forintot önkormányzatunk adja a beruházáshoz, hitelből. Az engedélyezéshez várjuk a kormányhatározatot. A hitel 10 év futamidejű lesz.

Az épület energetikai korszerűsítése már megtörtént. Új nyílászárókat is kapott. A napelemek is a helyükre kerültek. Jelenleg a belső átalakításokat végzik a mesterek, az udvaron pedig a térburkolat készül. Szabó István reméli, januárban vagy februárban az iskolások már visszaköltözhetnek az iskolába. Jelenleg ugyanis a művelődési házban zajlik a tanítás. Az óvodások és a bölcsődések költözése után felszabadul az ovi épülete, ahol átalakítás után gondozási központot hoznak létre. A tervek szerint idősek nappali ellátása is helyet kap az épületben. A szükséges forrás rendelkezésre áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festékkel és plakáttal tiltakozik valaki a szentesi toronyzene ellen

Festékkel és plakáttal tiltakozik valaki a szentesi toronyzene ellen
Valaki vagy valakik tovább küzdenek a szentesi zenélő templom ellen. Tavaly nyáron a bejárat előtti térkövet festették össze, nemrég pedig plakátkampánnyal nyomatékosították: van, akit zavar a felcsendülő dallam. Tovább olvasom