Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Az unió szemétdombját emlegették Szentesen

Egy élelmiszer minősége nem kizárólag attól függ, hogy biotermesztéssel vagy egyéb technológiával állították elő, ugyanakkor nem biztos, hogy jól táplálkozik, aki csak zöldséget eszik – hangzott el tegnap a szentesi Árpád-Agrár Zrt.-nél tartott konferencián, ahol egészségügyi és mezőgazdasági szakemberek találkoztak.
A szentesi Árpád-Agrár Zrt.-nél már a '80-as években kezdték meghonosítani a zöldséghajtatásnál a környezetkímélő technológiákat. A kertészeti igazgató, Bakó László e termékeknek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepével foglalkozó tegnapi konferencián elmondta: tizenöt hektár területen alkalmaznak hosszú ideje biológiai növényvédelmet. A biológiai növényvédelem hozadékát Zentai Ákos, az Árpád Biokontroll Kft. ügyvezetője szerint a piacon még nem feltétlenül honorálják, pedig az ilyen módszerrel előállított zöldség és gyümölcs sokkal egészségesebb a külföldi tömegáruknál.

A művelt területeknek csak két százalékán állítanak elő biotermékeket, mégis mindenki úgy könyveli el, hogy ezek jó minőségű áruk – mondta Gilingerné Pankotai Mária egyetemi adjunktus, hozzátéve: ezeknél pedig nem ellenőrzik a készterméket, csupán a termelés folyamatát. Az adjunktus elmondta: a paprika C-vitamin-tartalma nem attól függ, hogy milyen technológiával állították elő, lényegesebb ennél, mennyire érett a zöldség.

Az étrendet az öt alapvető élelmiszercsoport mindegyikéből állítsuk össze, ne csak zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! – hívta fel a figyelmet Barna Mária professzor, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. Ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy a kertészeti produktumok fontos szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében. Az egészségre gyakorolt kedvező hatása ellenére – egy felmérést idézve mondta az elnök – a középiskolások 65 százaléka nem fogyaszt naponta gyümölcsöt.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársa, dr. Szabó Katalin szerint az illegálisan hazánkba került olcsó, rossz minőségű termékek átcímkézve gyakran magyar áruként kerülnek az üzletekbe, és egyre többször játszanak közvetítőszerepet a külföldről behurcolt, kifogásolható minőségű zöldségek-gyümölcsök a járványok terjedésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nyáron újjászületik a derekegyházi határ

Az eddig rangos személyeknek vadászkalandot kínáló derekegyházi határt hamarosan a civil kirándulók… Tovább olvasom