Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Balázs Árpád: Boldogan végigélnék mindent újra

Az ember több életet él egyszerre, de mindegyik egyformán fontos, mondta Balázs Árpád zeneszerző. A szentesi származású művész sokat köszönhet szülővárosának: ötévesen a legelső művét a hazatérő csorda ihlette.
Erkel Ferenc- és Magyar Örökség díj, érdemes művész cím, Köztársasági Elnöki Aranyérem, több település, többek között a szülőváros, Szentes díszpolgára – hogy csak néhányat emeljünk ki a Balázs Árpád zeneszerzőnek odaítélt elismerések közül. A Kurca-parti város neves szülötte a napokban mutatta be nemrég megjelent, Válogatott életeim című könyvét. Az esemény egyben a művész 75. születésnapi ünnepsége is volt.

Balázs Árpáddal (jobbról) Szále László publicista beszélgetett az ünnepelt Válogatott életeim című könyvének bemutatóján. Fotó: Vecseri Ferenc
Balázs Árpáddal (jobbról) Szále László publicista beszélgetett az ünnepelt Válogatott életeim című könyvének bemutatóján. Fotó: Vecseri Ferenc


– Sok bölcsességet adott ennyi év alatt az Úristen – fogalmazott Balázs Árpád. – Visszanézve azt mondhatom: boldogan végigélnék mindent újra. Bár lehet, hogy más súlyozással, de semmit nem csinálnék másképp. A könyvem címe egyben arra is utal, hogy valóban több síkon, több életet élek. Első helyen természetesen a család áll a feleségemmel, a fiammal, az unokáimmal. Második a rangsorban a hivatásom, amelyet szent dolognak tekintek. Hogy mit sorolnék a dobogó harmadik fokára? Na, ezzel már bajban vagyok. Mert a közéleti tevékenység – a Magyar Borakadémia tagjaként –, a bor, valamint a képzőművészet – amelynek a szerelmese vagyok – között kellene rangsort felállítani. Látszik tehát, hogy valóban sok életem van, amelyek mind egytől-egyig fontosak.

A szentesi gyökerek nagyon fontosak számára, tudtuk meg a művésztől. A szülőhely ihlette a legelső, ötéves korában szerzett opuszát is: a legelőről hazatérő csorda lassú, ütemes ballagása hatására született az egyik első, máig emlékezetes dallam az akkori kisfiú fejében. Az édesapja már ebben a korában gyakran maga mellé ültette, amikor orgonán játszott.

– Tőle örököltem a zene, tanítónő édesanyámtól pedig az irodalom szeretetét. Szentesen akkoriban komoly zenei élet volt: szalon- és szimfonikus zenekarok működtek a városban. A helyi népzenét később Kodály Zoltán személyes megbízására gyűjtöttem a szülőváro-
somban – mesélt az emlékekről. Olyan kiváló tanárai voltak, mint a világhíres Aram Hacsaturján, akitől a hangszerelést, a színes, látványos komponálást tanulta meg. Balázs Árpád egyetlen, klasszikus értelemben vett tanítványnak a fiát, a szintén zeneszerző Balázs Ádámot tekinti. – Sikeres a szakmában, a Haktion című film zenéjét is ő írta. Elismert szakember, ennek ellenére – nagy örömömre és büszkeségemre – még a mai napig mindig kikéri a véleményemet az alkotásairól.

A szentesi könyvbemutatón a művész beszélgetőtársa volt Szále László publicista. A kötetből Szersén Gyula színművész olvasott fel részleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntőben a szentesi diákok

Az ország öt városában szombaton bonyolították le annak az integrált természettudományos versenynek a középdöntőjét. Tovább olvasom