Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bezárják a romák iskoláját

A szentesi önkormányzat a Gróf Széchenyi István Általános Iskola megszüntetését tervezi, ahová többségében roma származású diákok járnak. Három óvodára is lakat kerülhet jövő nyártól. A képviselő-testület pénteken dönt az intézmények bezárásáról.
A tanév végéig még biztonságban vannak a berekháti iskola diákjai. Fotó: Vidovics Ferenc
Az intézményrendszer változatlan fenntartása feléli az önkormányzati forrásokat Szentesen, és az a veszély is fennáll, hogy működési hitelt kell felvennie a városnak. A jövő évi költségvetési koncepció kapcsán Szirbik Imre polgármester elmondta: a város által működtetett intézményi struktúra átalakítását úgy próbálják megoldani, hogy a lehető legkisebb konfliktus legyen ebből az óvodákban és iskolákban. A megüresedő épületek hasznosításából származó bevételt az óvodák és iskolák felújítására, fejlesztésére fordítják.

A képviselő-testület pénteki ülésén várhatóan nagy vitát váltanak majd ki az oktatási intézmények átszervezésével kapcsolatos elképzelések. Az általános iskolák közül egynek a sorsa már megpecsételődött. Az előterjesztés ugyanis abból indul ki, hogy a hatályos közoktatási törvény szerint alsó fokú intézmény csak nyolc évfolyammal működhet. Szentes berekháti városrészében a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában viszont e tanévben csupán hat osztály indult. Nincs 3. és 7. évfolyam, összesen 62 diák jár ide, többségükben roma származásúak. Az első osztályban például nyolc gyerek tanul, míg a legnépesebb negyedik és hatodik évfolyamon tizenhárom. Az önkormányzat a berekháti iskola jogutód nélküli megszüntetését tervezi 2007 júliusától.

Takarékossági intézkedések

Az önkormányzat a takarékosság jegyében tagóvodák megszüntetését is tervezi 2007 nyarától. Ha a javaslatot elfogadja a képviselő-testület, akkor bezárják a Szentes külterületén működő kajánújfalui óvodát, ahová öt gyermek jár. Ugyanezt a sorsot szánják a Szarvasi úti és a volt ruhagyári óvodának is. Az is a tervek között szerepel, hogy az eddigi négy óvodai munkáltatói körzet helyett csak kettő működne.

A Széchenyi-iskolában a gyerekekkel jelenleg 12 pedagógus foglalkozik, közülük egy nyugdíjba készül jövőre. A tanároknak és a technikai dolgozóknak más oktatási intézményben akar állást keresni az önkormányzat. Nem tagadják, hogy „a legrosszabb esetben a dolgozók felmentése is szóba kerülhet". Ha bezárják a berekháti iskolát, a szülők szabadon választhatnak majd másikat a gyermeküknek. A polgármesteri hivatal oktatási és sportreferense, Hering Ferenc lapunk érdeklődésére elmondta: elképzelhető, hogy az alsó tagozatot egyelőre telephelyként meghagyják, s az iskola végső bezárásáig a pedagógusok egy része is ott maradhat.

Ismeretes: jó pár évvel ezelőtt épült a Széchenyi-iskolában egy korszerű tornacsarnok pályázati támogatással. A szerződés szerint ezt a termet 2008-ig nem lehet értékesíteni, csak bérbe adható. Az iskolaépület többi részét viszont minden további nélkül pénzzé teheti az önkormányzat.
A Damjanich János Tagiskola eddig a Deák-iskolához tartozott. Egyértelmű javaslat még nincs a Damjanich-iskola sorsáról. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy az új tanévtől már csak a Deák Ferenc Általános Iskolába írathatják be a szülők elsős gyermekeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen már döntenének

A szentesi képviselő-testület ma rendkívüli ülésén véleményezi a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatói… Tovább olvasom