Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Bíznak a rapsicok megfékezésében

Szentes - A horgászok nem tartják túlzónak azt a büntetést, amit 2 szentesi orvhorgászra rótt ki a bíróság: öt nap elzárás vár a rapsicokra. A halászati szövetkezet elnöke szerint viszont a halvédelmi bírság elegendő lenne.
Három nyúl az annyi, mint három golyóbis – idézte egy fórumozónk a Lúdas Matyi rajzfilmváltozatának klasszikussá vált mondatát a szentesi orvhorgászokról szóló hírünk kapcsán. A városi bíróság hétfőn öt nap elzárásra ítélte azt a két rapsicot, aki szeptemberben engedély nélkül öt méreten aluli csukát fogott ki a Tisza árterében.

– Egyáltalán nem túlzó ez a büntetés. Megérdemlik, mert úgy hallottuk, hogy mivel kicsik voltak a csukák, egyszerűen a partra dobták őket, miután leakasztották a horogról. Annyi becsület sem volt bennük, hogy visszaengedjék a vízbe – mondta lapunknak az ártérben éppen csukázó szentesi pecás, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Osztotta a véleményét Füsti M. Lajos is. A szentesi horgászegyesület elnöke szerint elképesztő rablás folyik a vizeken, ezért éppen ideje volt, hogy visszatartó erejű büntetéseket vezessenek be Magyarországon. – Helyénvaló, egyben jövőbe mutató az ítélet. Nem a mi vizünkön történt az eset, de bízunk benne, hogy a büntetés híre messzire eljut, és talán megfékezheti azokat a rapsicokat, akik eddig a mi halainkat lopták – tette hozzá Füsti M. Lajos.

Megoszlanak a vélemények az orvhorgászok büntetéséről. A szerző felvétele
Megoszlanak a vélemények az orvhorgászok büntetéséről.
A szerző felvétele

Az ártéri vizek a Tiszához hasonlóan a Halászati Termelőszövetkezethez tartoznak. A szervezet elnöke, Újhelyi Dezső szerint súlyosabb bűncselekmények esetén kellene rács mögé dugni az elkövetőket, az orvhorgászokkal és orvhalászokkal szemben elegendő lenne a halvédelmi bírság, amely előbbiek esetében 10-től 200 ezer forintig terjedhet, az engedély nélkül halászók viszont félmilliós büntetést is kaphatnak. Papp András megyei halászati felügyelő azt mondta lapunknak, nem tudni, lesz-e visszatartó ereje a szigornak, de az javíthat a helyzeten, hogy a bírságon kívül más büntetés is lebeg a rapsicok felett, mert a bírságot egyre nehezebb behajtani. Az elzárás azokat riaszthatja el a hallopástól, akiknek az anyagi helyzete megengedné, hogy engedélyt váltsanak.

Még nincsenek rács mögött

Még nem kellett börtönbe vonulniuk a szentesi orvhorgászoknak. Amint jogerőssé válik az ítélet, a bíróság értesíti a büntetés-végrehajtást, és onnan postázzák a behívót a rapsicoknak. Információink szerint az egyik orvhorgász ellen büntetőeljárás is indult, mert kiderült, korábban többször követett el hasonló cselekményt.

Olvasóink írták

 • 7. viza 2011. február 20. 21:09
  „Ráérő! Te is kezdesz elhíresülni a sületlenségeidről...ennyire érdekel más problémája? mintha ez volna a világ baja, miért nem kérsz a rendőrségtől audienciát,hogy tájékoztatást kapj az Újhelyi-ügyről??? Jobb lenne a saját dolgoddal foglalkoznál,ne máséval!! Egyébként elárulom neked,hogy senki nem úszott meg semmit, legalábbis én így tudom....”
 • 6. viza 2011. február 20. 20:41
  „Zander! nem tudom melyik cikket olvastad, ki beszélt itt a halászokról?? Rabsicokról van szó,engedély nélkül halászókről....Újhelyi Dezsőt meg hagyjuk már békén, majd Jön CSÁNYI bácsi az OTP-s vezér, 2015-ben, és fizethetjük a gatyánkat is a horgászengedélyért...csak nem láttok ki a fejetekből...”
 • 5. Zander55 2010. november 29. 05:42
  „A horgászat egy szórakozás, amit meg kell fizetni. Az engedély árát a horgászegyesület közgyűlése fogadta el.
  A halászati felügyelő által kiszabott ejnye-ejnye 15-20000 ezer forintos büntetéseknek nincs vissza tartó ereje.
  A rabsicok ezeket röhögve kifizetik. Nagyon sok esetben azonban ezek a látszólagos büntetések sem kerülnek befizetésre. Így legalább pihenésképpen eldöntheti, hogy megéri-e.
  Újhelyi Dezső Úr évek óta arra sem méltatja a horgászokat, hogy a közgyűlésükre tiszteletét tegye. Kivétel a csongrádi közgyűlés, ahol rendesen megkapta a beosztását. Előbb a saját portáján, saját családjában tegyen rendet. Annyira nem tökös gyerek Ő, csak a nyilatkozataiban. Remélem az új halászati törvény féket szab a halászok elképesztő rablásának.”
 • 4. 56214712 2010. november 27. 21:03
  „ráérő
  A nagyhalak mindig megússzák! Azt még nem hallottuk Füstitől, hogy "elképesztő" milyen drága az engedély Szentesen.”
 • 3. nyomdasz63 2010. november 27. 19:11
  „Amíg a régi "elvtársak" vannak a fent említett vezető pozícióban,nem fog változni SEMMI.”
 • 2. becsei.sandor 2010. november 27. 19:06
  „Az ötnapos mozigépész tanfolyamnak aligha van olyan visszataró ereje,mint egy kétszázezer
  forintos birságnak,amely megnem fizetés esetén,napi kétszázforintal elszámolt börtönbüntetés-
  re váltható.Bár a szezonális börtönbevonulásnak vannak komoly tradíciói.Egykor,még a "diktatú-
  rában,BV munkatárs ismerősöm mesélte.A zsiványt nov.7-reszabadították,kedvezménnyel. Fel-
  háborodva tiltakozott,hova menjenő a télbe ?Persze kirúgták,ez nem a BV gondja. Négy óra
  mulva vitték vissza a rendőrök,berugta a Búbos kirakatát,meg volt a téli hónapokra az étkezés,
  fűtés.Ez már közel negyven éve történt,ma már biztos szebb és jobb a világ.”
 • 1. ráérő 2010. november 27. 18:47
  „Még a tavasszal az elnök ur a saját fiát volt kénytelen mentegetni a tilalmi időben fogott halak miatt.Sikerült-e az ügyet elsimitani?A felügyelő és ön is tájékoztathatná a közvéleményt,de akár a DM is szerezhetne infot,mert kivácsi lennék a büntetésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi fotósok kiállítása

Újvidék - A Szentesi Fotókör tagjainak képeiből nyílik kiállítás ma este 7 órától Vajdaság Autonóm… Tovább olvasom