Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Borünnepen mulattak a szentesiek

Szentes - Három napon át ismerkedtek a szentesiek a magyar borvidékek nedűivel. Egy villányi bortermelő szerint a helyiek főként a félédes borokat kedvelik. A vasárnap zárult fesztiválon válogatott programokkal várták a főtérre az érdeklődőket.
A fehér paprika hazájában élők a bornak legfeljebb tisztelői, a messze földön ismert szentesi kertészek ugyanis nem foglalkoznak bortermeléssel. Ezen a vidéken viszont nagyon jó a magyar bor híre, kiderült ez is a hét végén, a három napon át tartó bor- és pálinkaünnepen. Péntektől vasárnapig volt alkalom megismerkedni a szentesi főtéren felállított standokon a különböző vidékek boraival, a legtöbb pincészet a Mecsekből települt ki a dél-alföldi város központjába.
A fúvószenekar és az énekesek háttérmuzsikája mellett jól telt az idő az aranylóan ragyogó őszi napsütésben. A Villányból érkezett Farkasné Ősi Annamária bortermelő megállapította, hogy a szentesiek főként a félédes borokat kedvelik, és nagyon tetszenek nekik azok az ízek, amelyek a csongrádi Cabernetre emlékeztetnek.

A bokszbajnok és a bor

A magyar bajnok ökölvívó és amatőr kick-box világbajnok, Bertók Róbert maga is nagy borkedvelő. Elmondta: azért találta ki a rendezvényt, hogy a város lakói közelebb kerüljenek a borkultúrához. Az önkormányzat által szervezett térfesztivál, s az általa rendezett borünnep remekül kiegészítette egymást. Kijelentette: szó sincs arról, hogy Szentes konkurálna Csongráddal borügyben, hiszen nem is tud. A szomszédos város fesztiválját egyénként is korábban rendezik, ezen a hét végén viszont néhány száz szentesi biztosan borpárti lett – véli.
Mint mondta, tudja, hogy a szomszédos városban komoly hagyománya van a szőlészetnek és borászatnak, szerinte a borkedvelők akkor járnak a legjobban, ha minden fajtát megismerhetnek. A közeli Jánoshalmáról hozta el jégborát Volter Mihály. A különleges eljárással készült páratlan nedű alapja rajnai olaszrizling. A szőlőt hagyják megfagyni legalább mínusz nyolc fokon, csak utána szüretelik és préselik. Az eredmény: a tokaji ötputtonyoshoz hasonló beltartalom, eltérő ízvilág. A jégbort munkatársunk társaságában Olasz Sándor rocktörténész tesztelte, aki fantasztikusnak nevezte a nedűt. Szilágyi Éva a barátját jött meglátogatni Szentesre. A pécsi egyetemista – aki a villányi borvidék jó ismerője – Berényi Mártonnal együtt kóstolta a badacsonyi fehér borokat, amiket mindketten dicsértek.

A borkóstolás elvileg háromnapos elfoglaltságot is jelenthetett volna, de más élményeket is kínált a térfesztivál és a borünnep. A résztvevők táncos, zenés darabokat nézhettek meg a főtéren, ahol finom falatokat is árultak. A húsok mellett kemencében sütött kenyérlángos is volt. Az éjszakába nyúló mulatság legsikeresebb koncertjének kétségkívül Fenyő Miklós produkciója bizonyult. A rock and roll hazai királya nagy bulit tartott Szentesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nincs fedezet a szentesi légimentő-bázisra

Szentes - Egyre csökken annak az esélye, hogy még idén elindul a légi mentés a szentesi bázisról. A… Tovább olvasom