Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Cáfolja a rémhírt a szentesi csődbiztos

Szentes - Kórházi osztályok Hódmezővásárhelyre való költöztetéséről hallott Hornyik László, a szentesi önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának elnöke.

A városban terjedő hír szerint 40 dolgozó elbocsátását is tervezik a Dr. Bugyi István Kórházban. Weisz Péter önkormányzati biztos lapunknak nyilatkozva mindent cáfolt, hozzátéve: az intézmény adósságállománya azért nőtt, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár visszatartott 250 millió forintot.

A szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén Hornyik László, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke azt kérte Szűcs Lajos alpolgármestertől: járjon utána a Dr. Bugyi István Kórházat fenntartó megyei önkormányzatnál, hogy van-e alapjuk az intézménnyel kapcsolatban terjedő híreknek. A grémium vezetője azt hallotta, Hódmezővásárhelyre akarják költöztetni Szentesről a gyermek- és az onkológiai osztályt, valamint a laboratóriumot. Azt is rebesgetik, hogy a pénzügyi helyzet javítása érdekében 40 dolgozótól szándékoznak megválni.

Nem zárhatnak be osztályokat, mert a kiemelt státusú szentesi kórháznak mindre szüksége van. Fotó: Karnok Csaba
Nem zárhatnak be osztályokat, mert a kiemelt státusú szentesi kórháznak mindre szüksége van. Fotó: Karnok Csaba

A felvetésekkel kapcsolatban megkerestük a szentesi kórház önkormányzati biztosát. – Nem valós az az információ, hogy döntés született létszámcsökkentésről és osztályátadásról más intézmény részére – nyilatkozta Weisz Péter. Hozzátette: a kórház a költségeit tavaly szinten tudta tartani azzal együtt is, hogy jelentős mértékben emelkedett a gyógyszer, az élelmiszer és az energia ára. Nullával zárták az évet, sikerült megállítani a pénzügyi helyzet romlását.

Százmilliók hiányoznak

A város adósság nélkül adta át a kórházát a megyének – mondta Szirbik Imre polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Információja szerint mostanra megközelíti az 1 milliárd forintot a hiány. A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén elhangzott: a szentesi kórházban a lejárt határidejű tartozások összege 330 millió forint.

A mostani anyagi gondokat Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, jelenleg kórházigazgató egyik nyilatkozatának azon kitételével magyarázta a csődbiztos, miszerint az egészségügyi intézmények finanszírozása visszafogott. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) azért van többletkassza, mert nem adták oda a kórházaknak az azokat megillető kiegészítő forrást. Weisz Péter elmondta: ez Szentes esetében 250 millió forintot jelent. Közben pedig nőtt az ellátási terület, mert Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről is a Kurca-parti településre jönnek gyógyulni a betegek, ám az ő kezelésüket nem finanszírozza az OEP. Ha megkapnák a visszatartott összeget, akkor a szentesi kórház stabilitása helyreállna.

– A kórház szerkezetének megbontására semmilyen szándék nincs – hangsúlyozta a biztos, aki dolgozópártinak jellemezte magát. Eddig sem arra törekedett, hogy embereket bocsássanak el. – Talpon kell tartani a kórházat, és azért küzdünk, hogy ez minél kevesebb fájdalommal járjon – állította Weisz Péter. Azt is említette, hogy ha ők bezárnának 3 osztályt, akkor az intézmény elveszítené kiemelt státusát.

Olvasóink írták

 • 7. klj_54 2008. július 09. 08:10
  „Mi lenne, ha egyszer az a Qrva politika nem büfizne bele az egészségügy (jelenleg: néprosszullétügy!) dolgaiba?
  Azt hiszem egyre bővül azok tábora akik az eredeti anarchiára szavaznának. (Kormány nélküli, önszerveződő társadalom)”
 • 6. ET 2008. június 23. 19:14
  „Azt a null szaldót amiről a csődbiztos beszél szívesen megnézném!!!
  A számokkal lehet játszani - félre tájékoztatni embereket de a valóság attól még nem változik! Miért is modták fel június 12.-én az érdekképviseletekkel kötött Kollektív Szerződést a gazdasági nehézségekre való hivatkozással? ( 2008. január 01-től volt érvénybe-mivel egyszer már felmondásra került) Miért is fog csökkeni ismét kb 150 fő fizetése?! Igaz létszám leépítés jelenleg nincs a biztos szerint csak aki felmond annak a helye nem kerül
  betöltésre. Mit is köszönhetünk a jelenlegi csődbiztosnak? a KÁOSZT, A FEJETLENSÉGET, A DOLGOZÓK A BETEGEK ROSSZ
  KÖZÉRZETÉT de mit is várhatnánk egy hozzánemértőtől aki sehol sem kellett már!! ÉBREDJENEK EMBEREK A HÁTTÉRBEN KÉSZÜLŐDIK VALAMI amely nem a mi érdekeinket szolgálja!”
 • 5. Figyelem! 2008. június 22. 12:18
  „Figyelem! A keret alatti szöveggel kapcsolatban: az IP címmel személyes adatként kell bánni az Európai Parlament legutóbbi döntése szerint. Az EP döntése szerint az IP cím személyes adat, azaz magánügy és még az állami szervek is csak szigorú előírások betartása mellett az egyes személyek írásos engedélyével tárolhatják. Az IP cím nem azonosíthatja az egyes személyeket. A brüsszeliek úgy nyilatkoztak, hogy még egy, az EU határán kívüli bázissal rendelkező cégnek is be kell tartania a szabályokat ha Európába jön.
  Számos szolgáltatónak meg kell változtatnia a szoftverét, mivel az IP követése illegálissá vált! Amennyiben a DM fenntartja az erre vonatkozó törvénytelen gyakorlatát, be lehet perelni!”
 • 4. független 2008. június 22. 07:59
  „flmp
  Ennyi hozzá nem értő véleményt,csak egy őrült,tájékozatlan,hú
  pártkatona irhat le,aki nem látja a fától az erdőt.”
 • 3. flmp 2008. június 22. 07:13
  „Üdvözlöm Szirbik elvtárs! Fiatal baloldaliak pusztultak bele az "élhető" Szentesbe. Eddig nem tudtam, hogy mi lehet az oka. Már tudom. Ön hergeli az embereket, mert a saját tehetetlenségén nem tud felülkerekedni. Szirbik úr az Ön áldásos tevékenységének köszönhetően most a tanárok járatták le önmagukat. Gratulálok Önnek, javaslom nézzen a tükörbe.”
 • 2. gfe 2008. június 22. 00:44
  „Miért adta át a város a megyének a kórházat?! Meg az iskolákat is?!”
 • 1. szentesi 2008. június 21. 14:25
  „Nekünk szentesieknek az Iskola igazgatók kinevezése is RÉMHIR.
  Remélni tudjuk,hogy a kórházunk sorsa nem a politikán és egyes személyek akaratán múlik.
  Mi szentesiek szeretnénk a saját sorsunk felett dönteni,hiszen mi élünk itt nem pedig a Megyei Közgyűlés többsége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámais évforduló Szentesen

Szentes - A szentesi gimnáziumban harminc évvel ezelőtt vezette be Bácskai Mihály nyugalmazott… Tovább olvasom