Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csak jövőre épülhet meg a szentesi légi bázis

Szentes - em érti a szakma, miért késik a szentesi légimentő-bázis megépítése, ha egyszer a kormány már augusztus végén döntött. A minisztériumban azt mondják, az építéshez szükséges pénz az év végéig érkezik meg, ezért csak jövő év elejére készülhet el a bázis.
A közbeszerzési eljárás akár már szeptember elején elindulhatott volna, néhány napja a kivitelezővel már szerződést is lehetett volna kötni – véli Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezetője. Ehelyett az Egészségügyi Minisztérium még mindig különböző dokumentációkat kért tőlük és a helyi önkormányzattól.

Túri Péter szerint a minisztériumnak már régen át kellett volna utalnia a pénzt az úgynevezett beruházási alszámlára, vagy adni egy igazolást a fedezetről. Ennek birtokában már régen ki lehetett volna írni a közbeszerzési eljárást és a napokban elkezdődhetne az építkezés. Mint mondta, az osztrák terveket adaptálták – a takarékosság jegyében – a hazai viszonyokra, így még azt sem lehet mondani, hogy pazarló módon viszonyul a kérdéshez a légi mentés.

Túri szerint azt a kilencvenmillió forintot a dél-alföldi régióban élők biztonságára kell fordítani, minél előbb. Az elmúlt napokban történt Csongrád megyei balesetek pedig újra a mentés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Szirbik Imre polgármester és országgyűlési képviselő annyit mondott: ő is úgy érzi, haladhatna a folyamat gyorsabban.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán megkérdeztük Dávid László szóvivőt, aki közölte: az építkezéshez szükséges uniós forrásokat az Országos Mentőszolgálat az év végéig kapja meg, a tárca tervei szerint a bázis leghamarabb a jövő év elején lesz kész.

Közben folynak a tárgyalások a kórház területén építendő leszállópályáról. Szűcs Lajos alpolgármester azt mondta, a város és a megyei közgyűlés közösen készítteti a terveket. Hatala János, a kht. főpilótája szerint a Kurca partján lévő szobor körüli terület a legalkalmasabb, nincsenek légi akadályok, és innen egyenes út vezet a sürgősségi osztályra. Várkonyi Katalin, a kórház főigazgatója ellenben úgy véli, a műszaki épület mögötti terület lehet megfelelő. Itt ugyanis kedvezőbbek a feltételek a le- és felszálláshoz – abban viszont megegyeznek: a kórház területére kell érkeznie a sérültet szállító helikopternek.

Huzavona, tavaly január óta

Tavaly januárban a szegedi klinika hétmillió forintot nyert pályázaton mentőhelikopter-leszálló építésére. Többek között erre, és a működő repülőtér előnyeire alapozva igyekezett Szeged érvényesíteni az érdekeit: idén áprilisban megállapodás is született arról, hogy Szegeden lesz a bázis.

Július végén azonban szakmai egyeztető fórumot tartottak az egészségügyi minisztériumban, ahol a szakma már Szentest támogatta. A környező megyék közgyűlései is Szentes mellett tették le a voksot.

Augusztus utolsó napján a tárca szóvivője bejelentette, Szentesen épül a bázis. Azóta nem történt semmi. A régióban havonta 60-70 súlyos sérültet kellene légi úton kórházba szállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az úton vesztette életét a szentesi oktató

Szentes - Oktatás közben vesztette életét az a szentesi férfi, aki szombaton dél körül frontálisan… Tovább olvasom