Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Csak luxusadó van, bevétel az nincs

A szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, nem alkot külön rendeletet a luxusadóról, hanem alkalmazza a törvény keretszámait. E szerint a városi ingatlanok közül talán csak egy értéke haladja meg a százmillió forintot.
A luxusadóról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy az egyes önkormányzatok módosítsák a központi számokat a helyi viszonyoktól függően. Szentesen a képviselő-testület úgy döntött, nem változtatja meg a törvény keretszámait, így a polgármesteri hivatal ennek alapján hajtja be a luxusadót. Szempont például az ingatlan kora, az esetleges felújítások, a falazat, a komfortfokozat, a szobák száma, a szobák tájolása és a ház megközelíthetősége. Az adó mértéke a százmillió forint feletti rész fél százaléka.

Ennek alapján a luxusadóból várhatóan maximum kétszázötvenezer forint bevétele lesz a városnak – közölte Tonnesné Kiss Ildikó. Az adóiroda vezetője elmondta, a kommunális adó nyilvántartásából lehet következtetni arra, mely ingatlanok jöhetnek szóba, a tulajdonosoktól bevallást kérnek. A hivatal számára ez a munka természetesen kiadással jár, amelyet nem biztos, hogy fedez az adóból származó bevétel. Tonnesné Kiss Ildikó az adótitokra hivatkozva nem árulta el, kitől számítanak befizetésre.

A városban sokan úgy hiszik, hogy Bubor Zoltán Kurca-parti családi háza is adóköteles. A tekintélyes kivitelű és jó ízléssel épített otthon tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy nemrégiben egy szegedi ingatlanszakértő irodával felértékeltette a házat. Kiderült, ára nyolcvanmillió forint alatt van. Bubor nyilatkozata szerint így nem is fizet majd luxusadót.

A Szentesen élők többsége tíz-tizenöt milliós lakásokban, vagy különböző értékű kertes házakban lakik. A város egyik legszebb részén, a kertvárosi Kurca-parton található családi házak ingatlanpiaci ára is húsz-harminc millió forint között van, de a legdrágább forgalomban lévő épület is csak harminchétmilliót ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanmilliót költene a panelprogramra Szentes

A szentesi társasházak közül hat nyújtott be pályázatot a panelprogramra abban bízva, hogy az állami… Tovább olvasom